Editorial | Dragos Suciu
Lumea tenisului se resimte în continuare din pricina pandemiei de coronavirus, chiar și la aproape un an de la începutul acestei harababuri în Europa (în lume). La finalul lunii februarie 2020, pregătindu-mă să comentez finala turneului WTA de la Dubai dintre Simona Halep și Elena Rybakina, vedeam tot mai multe știri și avertismente referitoare la iminența pandemiei și pe bătrânul continent. Situația începuse să se înrăutățească în Italia, iar la câteva zile, România intra pe mapa perfidului virus. Ce a urmat știm cu toții, când are să se sfârșească, însă, putem doar anticipa. Aproape un an de competiții anulate sau amânte, desfășurate în condiții speciale, de multe ori extreme, un an de incertitudini, de teamă, de izolare, ordonanțe militare, restricții și, undeva în subsidiar, din păcate, speranță. Speranța că lucrurile se vor pune la punct, ca vom reuși să ne imunizăm într-o formă sau alta și că firescul va domni din nou în viețile noastre.
În tot acest context sumbru pe plan mondial, sportul și-a găsit cu greu drumul firesc. Sau poate ca l-a pierdut cu totul în intervalul februarie 2020-februarie 2021. Cu Jocuri Olimpice amânate, cu Euro 2020 mutat în anul 2021, fără Wimbledon și cu Roland Garros-ul mutat în luna octombrie, cu marile tururi cicliste derulate într-o succesiune halucinantă, drumul către normalitate a fost și rămâne greu de găsit. Poate că cea mai anevoioasă repornire a avut-o tenisul, mai ales tenisul masculin, undeva în partea a doua a lunii august. Pe de altă parte însă, în finalul sezonului, organizatorii s-au descurcat mult mai bine decât cei din WTA și am putut să vedem un spectaculos ATP Finals, cu câteva meciuri de referință pentru sezon. Nu a fost cazul în circuitul feminin, acolo unde după Roland Garros s-a jucat foarte puțin.
În toată această situație cenușie, anul 2021 a debutat cu un calendar destul de ciudat, turneul WTA de la Abu Dhabi fiind singurul din luna ianuarie, alături de calificările pentru Australian Open, desfășurate la Doha și Dubai. Aproape o lună de pauză până la următoarele turnee, trei la număr, toate jucate la Melbourne în prima săptămână a lunii februarie. În ceea ce privește circuitul masculin, vorbim tot despre trei turnee desfășurate în aceeași săptămână, după aproape o lună de pauză (timp în care sportivii au fost carantinați în condiții mai mult sau mai puțin propice tenisului de mare performanță). Toate cele 6 turnee se vor desfășura la Melbourne, situație unică în istoria modernă a tenisului. Marea majoritate a numelor importante din tenisul mondial se vor întrece în 6 turnee diferite jucate la Melbourne, în vederea pregătirii pentru Australian Open, primul turneu de Grand Slam al anului, care se va juca începând cu data de 8 februarie, ați ghicit, tot la Melbourne!
Vom începe cu ceea ce se întamplă în circuitul feminin în această săptămână, acolo unde alături de cele 2 turnee programate inițial (Gippsland Trophy și Yarra Valley Classic) și-a făcut loc și un al treilea (Grampians Trophy) dedicat special jucătoarelor care au avut parte de condiții foarte stricte de carantinare dupa acel zbor buclucaș în care au fost depistate cazuri de COVID-19.
Speranțele tenisului din România se leagă în principal, ca mai de fiecare dată, de evoluția Simonei Halep, cea care a început anul promițător, cu victorie în fața lui Ashleigh Barty în cadrul unui meci demonstrativ disputat la Adelaide. Simona va evolua în cadrul Gippsland Trophy, acolo unde este principal cap de serie, însă va avea un parcurs extrem de complicat, pentru că, la start se afla multe jucatoare de top, precum Naomi Osaka, Aryna Sabalenka, Iga Swiatek sau Elina Svitolina, jucătoare ale căror șanse la câștigarea Australian Open le-am analizat într-un editorial precedent. Cu Swiatek pe același sfert de tablou și cu Sabalenka pe aceeași jumatate de tablou, Simona are nevoie de cel puțin 2-3 meciuri jucate la nivel maxim de intensitate pentru a se putea simți cu adevarat pregatită în vederea unui deziderat neatins până acum în tenisul românesc, câștigarea Australian Open.
Mihaela Buzărnescu joacă, de asemenea, la Gippsland Trophy, întâlnind-o în primul tur pe Daria Kasatkina. Tot aici au fost repartizate și alte două jucătoare din România, Patricia Țig (prim tur cu Timea Babos) și Irina Begu (prim tur cu Saisai Zheng).
La Yarra Valley Classic au fost repartizate, conform sistemului computerizat (o alta premiera), Ashleigh Barty, Sofia Kenin, Karolina Pliskova, Garbine Muguruza, Petra Kvitova și Serena Williams. Vorbim și aici despre câteva favorite importante la Australian Open, câteva dintre ele jucând și la Abu Dhabi, însă pe o suprafață și în condiții complet diferite. Tocmai de aceea nu aș lua ca reper decât în plan moral turneul din Emirate, situația și miza fiind cu totul alta în acest Februarie inedit la Antipozi.
O singură jucatoare din România evoluează aici, Ana Bogdan, cu un prim tur ce pare la îndemână, contra Kamillei Rakhimova și cu o potențială confruntare-reper în turul secund, contra lui Ash Barty.
Cel de-al treilea turneu, adăugat în calendar după probleme apărute în unele zboruri către Melbourne, este dedicat special jucătoarelor ce nu s-au putut antrena în program obișnuit, fiind carantinate în condiții extrem de dure. Bianca Andreescu, Victoria Azarenka, Belinda Bencic și Elena Rybakina fac parte din line-up-ul de la Grampians Trophy. Sorana Cîrstea va juca de asemenea aici și sperăm ca tenisul arătat să fie la fel de virulent precum postările de pe rețelele sociale din ultimele zile. Într-adevar, jucătoarelor le-au fost ridicate majoritatea privilegiilor si s-au antrenat in condiții unice, în camera de hotel. Nivelul de joc se poate regla în această săptămână, însă, tocmai de aceea consider ca inițiativa de a organiza și acest al treilea turneu, este una lăduabilă. Rămâne de văzut, dacă forma sportivă va avea de suferit pe termen mai lung. Va fi foarte dificil pentru sportivele care nu leagă măcar două victorii aici, să intre în vârf de formă la Melbourne.
În circuitul ATP se va juca turneul cu cele mai importante premii în bani, ATP Cup, acolo unde participă, printre alții, Novak Djokovic și Rafael Nadal, figurile centrale ale acestui sport in absența lui Roger Federer. Din punct de vedere al marketingului era imperios necesară prezența celor doi la startul acestei ediții cu numărul doi din ATP Cup, mai ales dacă ne gândim că în urmă cu un an Serbia și Spania și-au disputat trofeul care a ajuns până la urmă la Vest de Dunăre.
Se anunță cel mai spectaculos turneu dintre cele 6 ale saptămânii, desfășurat într-un sistem specific, asemănător cu ceea ce se întamplă în formatul actual al Cupei Davis. Treisprezece dintre primii paisprezece jucători ai lumii, vor evolua aici (absentează Roger Federer, nerefăcut după accidentarea la genunchi) iar aceasta vorbește de la sine despre densitatea uriașă la cel mai înalt nivel, existența la ATP Cup. Către acest turneu merge și recomandarea mea pentru a fi urmărit cu prioritate în această săptămână.
Celelalte două turnee ATP nu se bucură de o participare atât de bogată din punct de vedere valoric, în schimb, poate fi o bună șansă pentru participanți de a acumula câteva meciuri oficiale înainte de Australian Open pentru Stan Wawrinka, Grigor Dimitrov, Felix Auger-Aliassime și Casper Ruud (Murray River Open), sau David Goffin, Karen Khachanov, Hubert Hurkacz și Jannick Sinner (Great Ocean Road Open).
Acești jucători pot pune probleme marilor favoriți și pot furniza chiar marea surpriză la această ediție a Australian Open.
În fond, însă, ce ar mai reprezenta cu adevarat o surpriză la cum arată configurația actuală a tenisului mondial?!
Cu un Ianuarie mai liniștit decât oricând, dar cu un Feburarie extrem de agitat la Antipozi, Australia rămâne primul mare bal al sezonului. Multe semne de întrebare, multe restricții, incertitudini referitoare la forma fizică a sportivilor, la nivelul pe care îl pot atinge din punct de vedere tehnic și la adaptabilitatea specifică acestor situații în plan mental. Chiar și așa, fanii sportului alb așteaptă poate mai mult decât oricând acest start veritabil al sezonului, pentru că ceea ce s-a intamplat în luna ianuarie a jucat mai degrabă rol de prolog. Ready, set, go!