EDITORIAL, EDITORIAL DRAGOS SUCIU

Cote Favorite Australian Open

Editorial | Dragos Suciu

Pentru prima oară în epoca modernă a tenisului, Openul Australian se joacă în februarie. Contextul pandemic pune în continuare probleme organizatorilor, iar calendarul competițiilor ATP și WTA arată destul de ciudat pentru prima jumătate a sezonului. Dacă la nivel ATP, lucrurile par să fie ceva mai organizate, WTA a programat un singur turneu în luna Ianuarie, alături de proaspăt incheiatele calificări ale Australian Open (disputate la Dubai).

Surprinde în primul rând absența Indian Wells, turneu supranumit “cel de-al 5-lea Grand Slam” pentru condițiile excelente de organizare și pentru premiile consistente. Al doilea lucru ce pare ambiguu e reprezentat de programarea Australian Open, primul turneu de Grand Slam al anului, undeva în luna Februarie (8-21), și nu în Ianuarie, așa cum suntem obișnuiți. Chiar și așa, este lăudabil efortul organizatorilor de a lua toate măsurile necesare în această perioada cenușie pentru că primul turneu de Grand Slam să își păstreze (chiar și cu două săptămâni întârziere) acest statut specific.

În aceste condiții, nu cred că ierarhiile vor fi în totalitate răsturnate, favoriții păstrându-și șansele la câștigarea trofeului, iar în cele ce urmează voi analiza perspectivele principalelor favorite ale specialiștilor pentru câștigarea trofeului, făcând totodată câteva recomandări, sub rezerva unor potențiale surprize sau schimbări de situație apărute în următoarea perioadă. Ordinea va fi descrescătoare, mai exact cea a cotelor oferite de bookmakeri pentru Australian Open 2021, luând în calcul primele 8 favorite. Deocamdată mă voi ocupă de tabloul feminin, urmând ca, în editorialul de săptămâna viitoare, să analizăm ceea ce se va întâmplă pe tabloul masculin, în aceeași cheie. În finalul articolului vă voi oferi și recomndarea mea pentru acest pariu antepost.

Naomi Osaka (8.00) – În prezent cea de-a 3-a jucătoare a lumii, Naomi trăiește o veritabilă poveste de dragoste cu turneele mari. Având 6 titluri în carieră, este de-a dreptul remarcabil faptul că 3 dintre acestea au venit în turnee de Grand Slam. Campioană în 2019 la Melbourne, după o finală superbă contra Petrei Kvitova, nipona a cucerit de 2 ori titlul și la US Open (2018 și 2020). Fost număr 1 mondial, poziție ocupată chiar după câștigare Openului Australian în 2019, Osaka are toate atributele pentru a caută cel de-al patrulea titlu de Grand Slam din carieră. Deși Australian Open pune în general multe întrebări jucătorilor, mai ales în condițiile speciale ale acestui start de sezon, Naomi a demonstrat la US Open faptul că poate juca la cel mai înalt nivel și în acest context. De văzut însă cât de afectată va fi de lipsa meciurilor din ultima perioadă. Genul de jucătoare ce are mai multe dificultăți în prima săptămână, odată ajunsă în cea de-a două devine foarte dificil de învins.

Aryna Sabalenka (9.00) – Câștigătoarea primului turneu WTA din 2021, bielorusă joacă mai mereu în termenii ei, extrem de agresiv și cu secvențe foarte scurte de joc. S-a vorbit și în trecut despre potențialul Arynei, însă odată ce a reușit să își dozeze loviturile și jocul uneori prea ofensiv a legat 15 victorii consecutive încununate cu 3 trofee (Ostrava, Linz, Abu Dhabi). Din punct de vedere al formei de moment, Sabalenka este cea mai bună jucătoare a lumii. Trebuie să punem totuși lucrurile în context și să remarcăm și absențele importante de la cele 3 turnee câștigate de Sabalenka (Halep, Barty, Osaka, Andreescu, etc.), acestea venind în final și start de sezon. Cu siguranță într-o zi bună poate învinge cu lejeritate pe oricine, dar câte astfel de zile poate prinde în interval de două săptămâni? E o întrebare la care răspunsul nu a fost pe placul Arynei până în prezent, nereușind să depășească vreodată faza turului 4 la un turneu de Grand Slam. Chiar și acolo a ajuns o singură dată (US Open 2018), iar statutul actual nu îi permite să se gândească la mai puțîn de semifinală. O nouă provocare, o nouă abordare și, probabil, un nou personal best în turneele de Grand Slam.

Ashleigh Barty (10.00) – Încă lider mondial, deși nu a jucat vreun meci oficial de pe 28 februarie 2020, Barty este marea favorită a gazdelor pentru câștigarea trofeului. Este un triumf așteptat de australieni din 1978 pe tabloul feminin, iar în sezonul anterior părea să aibă toate argumentele pentru cel de-al doilea titlu de Grand Slam din carieră, după ce se impusese în 2019 la Roland Garros, pe suprafața pe care părea să se descurce cel mai greu. Evident, nu trebuie scoasă din calcule sub nicio formă. Este lider mondial, semifinalistă în 2020 aici, deja campioană de Grand Slam și cunoaște foarte bine condițiile de la Melbourne. Însă atunci când trece aproape un an calendaristic fără meci oficial, pot fi unele urme de rugină în angrenajul tehnic, mai ales în primele tururi. Va fi foarte important să reușească un parcurs bun în turneul premergător de la Melbourne, însă chiar și cu câteva meciuri în picioare înainte de Australian Open, mi-e destul de greu să o văd pe Barty cu șanse reale la trofeu în acest sezon. Iar în cazul ei, cu siguranță, va conta și lipsa spectatorilor.

Serena Williams (10.00) – În anul în care va împlini 40 de ani, Serena rămâne unul dintre punctele de reper pentru tenisul feminin. După un 2020 fără finală de Grand Slam și cu ultimele 4 finale de acest nivel pierdute în minimum de seturi, Serena se întoarce la locul faptei, unde a câștigat ultimul turneu de Grand Slam al carierei, în 2017, după finală fratricidă cu Venus. Părerile specialiștilor sunt împărțite, referitor la șansele marii campioane de a mai câștigă un turneu de acest tip. Unele voci spun că pe măsură ce trece timpul va fi din ce în ce mai greu, chiar imposibil, iar alte voci invocă spiritul celor 23 de titluri de Grand Slam câștigate până în prezent. Cumva, mă plasez mai degrabă în cel de-al doilea curent, cu mențiunea foarte importantă că, în cazul în care va mai cuceri un astfel de trofeu, este foarte puțîn probabil să o facă la Melbourne sau la Paris. US Open și Wimbledon rămân turneele unde Serena are cele mai mari șanse să ajungă la istoricul 24, din multe puncte de vedere. Este un nume de luat în seamă, în continuare, însă nu aș vedea-o chiar atât de sus pe lista favoritelor pentru această ediție de Australian Open.

Simona Halep (12.00) – Pentru Simona, sezonul ar fi trebuit să înceapă la Abu Dhabi, acolo unde inițial era înscrisă, dar a preferat să nu facă deplasarea din motive de siguranță. Personal nu condamn această decizie, deoarece e probabil inutil în tabloul general să joci un turneu urmat de o lună de pauză. Australian Open i-a adus, de-a lungul timpului, destule satisfacții Simonei, finală din 2018 și semifinală din 2020 stând mărturie. Condițiile i se potrivesc destul de bine, mai ales mergând pe ideea că Simona are un stil de joc asemănător lui Novak Djokovic, deținătorul recordului de titluri la masculin. Cota de 12 poate fi atacată, experiență în turneele de Grand Slam, încununată de cele 2 titluri (Roland Garros 2018 și Wimbledon 2019) o recomandă pentru un nou parcurs lung aici, mai ales dacă va reuși să se adapteze specificei călduri australiene. Și în cazul ei este extrem de important să lege câteva meciuri în turneul ce va precede Australian Open, la Melbourne. O cota frumoasă în care văd destulă valoare.

Sofia Kenin (12.00) – Campioană en-titre de la Melbourne, Kenin a încheiat un 2020 excelent jucând finală și la Roland Garros. Din păcate pentru ea, startul sezonului nu a găsit-o la cel mai bun nivel, tenisul jucat la Abu Dhabi nepermițându-i să aibă prea multe speranțe la titlu. Evident, lucrurile se pot schimbă, dar întrebarea este mai degrabă legată de statut. Kenin a arătat că poate câștigă un Grand Slam venind de nicăieri, dar, paradoxal, e posibil să fie mult mai complicat acum când a devenit una dintre jucătoarele de bătut din circuitul feminin. Condițiile i se potrivesc, niciun dubiu aici, iar paralelă făcută cu turneul de la Abu Dhabi, acolo unde suprafața este mult mai rapidă, nu cred că își are prea mult sens. Chiar și așa, însă, cred că va fi destul de departe de tenisul jucat aici în 2020, atunci când nu avea absolut nimic de pierdut. Nu o văd mergând foarte departe, însă tenisul feminin ne-a rezervat de-a lungul timpului surprize mai mari decât un potențial triumf cu repetiție al Sofiei la Antipozi.

Bianca Andreescu (13.00) – Revenirea în competiții o găsește pe Bianca Andreescu în față multor semne de întrebare, atât la nivel fizic, cât și la nivel tehnico-tactic. Fără meci jucat de la Turneul Campioanelor 2019, reprezentanta Canadei apare foarte sus pe lista bookmakerilor în ceea ce privește șansele la trofeu. S-a impus în 2019 la New York, jucând la un nivel excelent și dispune de un arsenal foarte bogat de lovituri, dar chiar și așa, după o pauză atât de lungă pricinuită de accidentări, la care adăugăm și retragerea înaintea startului de turneu de la Abu Dhabi, Bianca ar trebui să fie undeva mai departe pe lista favoritelor. În primul rând e dificil să recapete rutină victoriilor, iar în cel de-al doilea este dificil să ducă la nivel fizic două săptămâni de intensitate maximă. Poate, fără alte probleme, mai târziu în sezon va redeveni una dintre jucătoarele de bătut, însă nu văd acest lucru întâmplându-se sub nici o formă la Melbourne. O cotă de evitat.

Iga Swiatek (13.00) – La aceeași cotă precum Bianca este nominalizată și câștigătoarea ediției aparte din 2020 de Roland Garros. În fine, aparte pe tabloul feminin, pentru că la masculin nu s-au schimbat prea multe. Pentru Iga au fost două săptămâni de vis, fără set cedat, cu tenis extrem de inspirat și cu încredere la cele mai ridicate cote. Acum însă, la Melbourne, devine una dintre jucătoarele de învins, iar asta poate afecta în plan mental o jucătoare destul de mult. În sens pozitiv uneori, însă de cele mai multe ori în sens negativ. Swiatek va fi o stea a viitorului, mi s-au părut din start hilare și nefondate comparațiile cu Jelena Ostapenko, pentru că în cazul polonezei vorbim despre construcție elaborată nu despre șansă și elan. Condițiile diferite au contat enorm la Roland Garros și i s-au potrivit mănușă. E clar că va rămâne sus în viitor, însă mă gândesc că acest Australian Open vine totuși prea repede pentru Iga, raportat la ceea ce s-a întâmplat la Paris. Poate avea un parcurs frumos, totuși, iar cota poate să scadă serios dacă ajunge în săptămâna a două.

Alte favorite – Sunt și alte nume de luat în seama pentru titlu la Melbourne, Australian Open 2021 anunțându-se un turneu foarte deschis, așa cum a fost cazul mai mereu în ultimii ani în competițiile feminine. Le-aș nominaliza aici pe Svitolina (18.00), Rybakina (30.00), Sakkari (25.00) sau Kvitova (18.00), nu neapărat în această ordine. Un mare semn de întrebare este legat de Victoria Azarenka, cea care va avea condiții speciale de carantinare după ce a călătorit în avion cu 2 persoane confirmate cu SARS-CoV 2. Altfel, o vedeam pe bielorusa drept potențială mare surpriză în acest an, cota de 20.00 arătând foarte bine. Așa însă, mă gândesc că jocul va avea din nou de suferit din cauza problemelor apărute în afară terenului.

Alegerea mea – Ca de obicei, tabloul feminin este foarte greu de pronosticat, însă, voi face o recomandare sub rezerva faptului că, așa cum o arată și cotele, tenisul feminin este extrem de volatil. Favorita principală a bookmakerilor este și alegerea mea pentru câștigarea titlului. Naomi Osaka, la o cotă de 8.00, cu mențiune specială pentru Simona Halep, cotă 12.00. Lucrurile se mai pot schimbă până la startul turneului, așa că vă recomand să pariați cu moderație în această perioadă încă extrem de ciudată. Mult succes!

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *