EDITORIAL, EDITORIAL DRAGOS SUCIU

De la Serena spre Naomi

Foto: Facebook Naomi Osaka

Editorial | Dragos Suciu

            Anul este 2021, iar Serena Williams rămâne una dintre principalele favorite în turneele de Grand Slam. Nu pentru a trece un tur, nu pentru a ajunge în săptămâna a doua, ci mai degrabă pentru a se impune.

            În prezent, aceasta traversează o oarecare perioadă de secetă în ceea ce priveşte titlurile de Grand Slam, (cea mai mare din carieră), pentru că nu a mai reușit să se impună de la Australian Open 2017, însă faptul că la aproape 40 de ani rămâne una dintre jucătoarele de învins în circuit, spune multe atât despre lipsa unei succesoare, cât și despre valoarea de care Serena dispune, o calitate în joc ce transcende generațiile.

            În continuare, vom analiza ce s-a întâmplat de la Australian Open 2017 și până acum, o perioada în care iubitorii tenisului din Romania au fost mai conectați decât oricând la miza turneelor de Grand Slam, în principal datorită evoluțiilor excelente pe care le-a avut Simona Halep.

            În acest interval, Simona a cucerit două titluri mari (Roland Garros 2018 și Wimbledon 2019), a rămas constant în Top 5 WTA, dar nu a reușit să domine cu adevărat circuitul. Cel puțin nu în maniera în care s-ar fi așteptat de la o veritabilă succesoare a Serenei.

            Pentru că, în toată perioada de dominație a Serenei Williams , experții si iubitorii tenisului au căutat mereu și o altă figură marcantă, un nou reper cu care să se identifice tenisul feminin mondial, fără ca aceasta să apară, deși au fost câteva nume importante ce s-au aflat sau chiar au rămas în vârf, în toata aceasta perioadă.

            Excludem din această analiză perioada în care belgiencele Justine Henin si Kim Clijsters au dominat tenisul mondial, deoarece atunci, inclusiv pe fondul unor probleme fizice, Serena Williams nu a fost cea mai bună jucătoare a lumii, titlu neoficial pe care i-l putem atribui lui Justine Henin în intervalul 2004-2007.

            Au fost câteva rezultate bune obţinute și de către Maria Sharapova, Amélie Mauresmo sau Ana Ivanovic, în ceea ce pare sa fi fost cea mai bună perioada din tenisul feminin modern, la nivelul densității valorice.

            În anul 2017 la Melbourne, Serena Williams cucerea titlul de Grand Slam cu numărul 23 al carierei, iar depăşirea recordului deținut de Margaret Court (24 de titluri), părea doar o chestiune de timp.

            Apoi însă, după ce a născut și a revenit în circuit, Serena nu a mai reușit să facă pasul cel mare. Au fost 4 finale de Grand Slam jucate, Wimbledon 2018, US Open 2018, Wimbledon 2019 și US Open 2019 în care marea campioană nu a reușit să câștige  nici măcar un set. De notat este și faptul că în fiecare dintre aceste finale, Serena era considerată mare favorită. Astfel, raportul în finalele mari, altădată excelent (23-6) a ajuns la 23-10, iar acel atât de râvnit (și meritat) titlu de Grand Slam cu numărul 24 întârzie să apară. Va mai veni vreodată?

            Îndrăznesc să cred că nu, mai ales în lumina semifinalei pierdute în acest an în Australia.

            Pentru că adversara din acel meci, (cea care a învins-o pe Serena și la US Open 2018 în finală), Naomi Osaka, pare să aibă toate ingredientele pentru a fi următoarea figura dominantă în tenisul fetelor.

            Astfel, în intervalul Februarie 2017-Feburarie 2021, (perioadă în care Serena nu a reușit să capitalizeze în competițiile de Grand Slam), japoneza a jucat 4 finale de Grand Slam, câștigându-le pe toate. Cine auzise de Naomi Osaka în anul 2017?

            Era o sportivă ce se învârtea în preajma locurilor 50-60 în ierarhia WTA, încă foarte tânără și promițătoare, dar fără să impresioneze la nivel foarte înalt. Lucrurile s-au deblocat cu adevărat pentru Naomi după acel titlu de la Indian Wells 2018, atunci când învingea pe parcurs, jucătoare de top precum Simona Halep sau Karolina Pliskova. A fost startul poveștii minunate dintre Naomi și hard-ul american, poveste ce s-a perpetuat mai ales prin cele 2 titluri cucerite la US Open, în anii 2018 și 2020.

            Bilanţul ei arată impresionant din punctul de vedere al consistenței, câștigând 4 din cele 7 titluri ale carierei în turnee de Grand Slam. Mai mult decât atât, alte 2 titluri au venit în turnee de categorie Premier Mandatory, iar cel de-al 7-lea într-un turneu de categorie Premier.

            Din noua generație de jucătoare, japoneza se distinge prin cele 4 titluri de Grand Slam, iar nivelul arătat de Naomi în turneele mari este de cele mai multe ori cel mai bun.

            Problema pentru celelalte jucătoare este însă aceea ca Osaka a reușit sa câștige Australian Open 2021 fără sa joace nici măcar aproape de cel mai înalt standard de joc. Pe deasupra, a reușit sa o învingă clar pe Serena Williams fără sa joace cu adevărat bine. Aici ar putea fi un semnal de alarmă pentru adversarele din circuit. De când nu am mai văzut o campioana de Grand Slam (cu excepţia Serenei) care să câștige titlul fără sa joace mai sus de 60-70%?

            Schimbul de generație este atât de invocat în tenisul masculin, însă prea puțin menţionat în tenisul feminin. Poate pentru că, în opinia multor specialiști, acesta a fost făcut treptat, cu multe dintre jucătoarele mari retrăgându-se brusc în preajma vârstei de 30-31 de ani. În toată această perioadă, fiecare suprafaţă a avut câteva specialiste care în general au reușit să se impună în turneele importante.

            Aşa cum sperăm să fie și în acest an cazul Simonei Halep la Roland Garros, sau aşa cum ne gândim că Barty ar putea dubla triumful din 2019 de la Paris cu unul în acest an la Wimbledon.   Însă la cel puțin trei turnee de Grand Slam din cele patru (excepţie face bătrânul și șarmantul Roland Garros), cred ca Naomi Osaka va fi jucătoarea de bătut. Aşa ceva nu s-a mai întâmplat de multa vreme, însă s-ar putea întâmpla multă vreme de aici înainte.

            Este Serena aproape de retragere? Probabil ca nu neapărat, cel puțin nu până la finalul acestui sezon. Semnificația acelui gest făcut la finalul meciului cu Osaka de la Melbourne rămâne necunoscută, în ciuda declarațiilor ulterioare ale antrenorului Serenei, Patrick Mouratoglu.

            Mai este Serena o amenințare în turneele de Grand Slam? Cu siguranţă da, însă nu amenințarea principală! Cred că acest titlu neoficial, dar atât de sugestiv și de important s-a mutat în Țara Soarelui Răsare. De la patru acum, până unde în viitor, Naomi?

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *