Editorial | Dragos Suciu
Pe măsură ce ne maturizăm, realizăm că dintre toate resursele existente și epuizabile, timpul e cel mai important și mai prețios. Sportul are de asemenea la bază acest adevăr general valabil, iar perioada de timp în care un competitor poate fi în vârf este unul dintre principalele argumente ale sale. Longevitatea este din ce în ce mai rar întâlnită, mai ales în tenisul feminin, motiv pentru care nivelul de constanță al Simonei Halep în vârful ierarhiilor trebuie lăudat și respectat ca atare, indiferent dacă acel loc 1 este sau nu iluzoriu în momentul de față. Dar asta este o altă discuție.
Cu câteva săptămâni în urmă, vă propuneam un exercițiu de imaginație, încercând să creionez un potențial Top 10 în circuitul ATP pentru această perioadă din 2026. Orizontul de timp este unul larg, mai ales în tenis, chiar cu precădere în cel feminin, însă asta constituie și frumusețea unei astfel de ierarhizări virtuale, bazându-ne doar pe ceea ce vedem că strălucește și poate fi șlefuit. Parcursul recent al grecului Stefanos Tsitsipas, campion de categorie Masters în premieră, la Monte Carlo, și finalist în turneul de la Barcelona, acolo unde a oferit contra lui Rafa o partidă parcă desprinsă din galeria Nadal-Djokovic 2009-2015 mă face să cred că nu am fost departe de adevăr atunci când l-am plasat pe primul loc în clasamentul ATP de peste 5 ani. Misiunea va fi mult mai dificil de realizat pentru circuitul fetelor, tocmai pentru că volatilitatea și lipsa reperelor clare sunt omniprezente în ultimii 10 ani. Totuși, numărul tinerelor și foarte tinerelor talente este unul impresionant și cred cu tărie că în viitorul apropiat galeria marilor campioane va mai adăuga câteva nume. Aceasta este predicția mea pentru vârful ierarhiei WTA din 2026.
10. Clara Tauson – Urmașa lui Caroline Wozniacki a reușit să facă pasul în prima sută la doar 18 ani, după ce a câștigat trofeul la Lyon. La 1.82 și cu mult potențial în ceea ce privește jocul, Clara are toate șansele să facă pasul chiar mai rapid în top 10, însă e drum totuși lung până acolo. La 24 de ani o văd însă aproape de vârful carierei și cu șanse bune în turneele mari.
9. Linda Fruhvirtova – Sunt convins că numele ei este foarte puțin cunoscut și pentru iubitorii tenisului, însă vă recomand să o urmăriți măcar o dată pe Linda. Împlinește 16 ani peste câteva zile și deja reușește să pună probleme unor jucătoare importante, iar sora ei mai mică, Brenda, pare să aibă chiar și mai mult potențial. E cea mai tânără membră în Top 400 WTA și ascensiunea ei ar putea fi curând una fulimantă și abruptă. Moștenirea tenisului feminin din Cehia va fi însă greu de dus după ce se vor retrage Petra Kvitova și Karolina Pliskova.
8. Amanda Anisimova – Jucătoarea din Statele Unite a părut până cu puțin timp în urmă viitorul lider mondial al tenislui feminin. Predicțiile s-au mai temperat în ultimul timp, semifinala de Roland Garros din 2019 nefiind susținută și confirmată în perioada următoare. Pare să guste turneele mari și cred că va performa în turneele importante, reușind să cucerească un titlu de Grand Slam în următorii 5 ani, însă lipsa de constanță o va ține departe de prima poziție în clasament.
7. Naomi Osaka – Poate fi surpriza acestui top, pentru că în prezent Naomi Osaka este probabil cea mai bună jucătoare a lumii. Totuși, lipsa motivației s-ar putea să apară în curând pentru niponă, aceasta fiind în bună masură o jucătoare de dispoziție. Lupta pentru cauze sociale și faptul că devine o figură emblematică în relația sportului cu societatea în general s-ar putea să îi stopeze din ascensiune și să o poarte spre cauze mai presus de tenis în sine. Chiar și așa, o văd pe Osaka ajungând la minim 10 titluri de Grand Slam. 4 sunt deja în cont și în vitrină.
6. Marta Kostyuk – În 2018 juca turul 3 la Australian Open și uimea prin naturalețea afișată. Genul de sportivă ce părea că gustă din plin momentul și îl aborda cu o maturitate remarcabilă pentru vârsta ei de atunci, 15 ani, Kostyuk spunea după meciul pierdut cu Elina Svitolina că îi mulțumește acesteia pentru lecția de tenis oferită pe una dintre cele mai mari arene ale lumii. 3 ani mai târziu, Marta nu a făcut cu adevărat pasul spre Top 20, însă are o ascensiune ușoară și constantă. Atunci când jocul va fi temperat si alegerea loviturilor va fi cea corectă în situațiile cheie, sunt sigur că va deveni una dintre jucătoarele de bătut în circuit.
5. Aryna Sabalenka – Mărturisesc încă din start că o văd pe Aryna Sabalenka fiind număr 1 mondial la un moment dat, însă mai repede de acest iluzoriu 2026. Dacă scoatem din context turneele de Grand Slam, bielorusa este una dintre cele mai bune sau cea mai bună jucătoare din circuit în ultimele 12 luni. În turneele mari, totuși, nu a depășit vreodată faza optimilor de finală, iar acest handicap trebuie surmontat cât mai rapid de cea mai puternică jucătoare a Top 10-ului WTA din acest moment. În momentul în care va conta cu adevărat si la Grand Slam, Sabalenka va deveni număr 1 mondial, sunt convins, dar fluctuațiile în joc vor avea efect de domino și asupra clasamentului.
4. Marketa Vondrousova – Pare surprinzător faptul că Marketa Vondrousova nu a împlinit încă 22 de ani, deoarece sunt destule sezoane de când o privim ca pe una dintre principalele amenințări în circuitul feminin, cele 2 victorii obținute contra Simonei Halep fiind dovada concretă. Cu finală de Roland Garros în 2019 și cu o maturitate în joc remarcabilă pentru vârsta încă fragedă, cehoaica va duce povestea tenisului din țara ei mai departe alături de surorile Fruhvirtova.
3. Bianca Andreescu – Una dintre puținele campioane de Grand Slam din acest utopic Top 10, Bianca Andreescu este jucătoarea cu cele mai multe resurse tehnice din circuitul WTA. O vedem atât de rar jucând încât tindem să uităm asta, dar e dovada vie a faptului că mentalitatea se antrenează, nu doar se dobândește. Dacă va depăși problemele fizice și dacă va reuși să își păstreze nivelul condiției fizice din prezent, Bianca poate fi chiar lider mondial multă vreme de acum încolo. Cum însă acești doi “dacă” atârnă destul de greu, merg pe un pronostic moderat si o clasez pe locul 3. E greu sa urci mai sus jucând atât de puțin.
2. Cori Gauff – Comparațiile cu orice altă mare jucătoare a Statelor Unite este din start inutilă pentru că Gauff are un still de joc particular. Nu doar că nu seamănă cu nici o altă sportivă, ci reușește să se impună și să își facă loc în tenisul mare prin resurse deosebite. Deja jucătoare foarte bună atât la simplu cât și la dublu, peste 5 ani va avea două elemente cruciale prin tinerețe și experiență. Locul 2 deocamdată, dar cu prima treaptă la o jumătate de pas.
1. Iga Swiatek – Fără a face un secret din asta, Iga Swiatek este jucătoarea mea preferată din noul val. Pe lângă discursul elevat și pasiunile commune din afara terenului, cred în tenisul jucat de Iga și în faptul că ai nevoie să înveți și să folosești fiecare lovitură pe teren. Deja campioană de Roland Garros și cu un viitor foarte frumos în față pe toate suprafețele, cred că în următorii 5 ani va reuși să își dozeze bine efortul și să pună la punct un calendar competitional care să îi scoată în evidență calitățile. Cu siguranță viitorul mare star al tenisului feminin, o văd pe Iga în top 5 până la finalul lui 2022 și pe primul loc până la finalul lui 2023.
E foarte dificil să anticipăm ce se va întâmpla în tenisul feminin în următoarele două săptămâni, cu atât mai mult în următorii 5 ani, însă punând cap la cap piesele de puzzle și ceea ce știm în prezent, poate fi o idee de Top 10. România va rămâne fără Simona Halep pe teren până atunci, iar viitorul… poate în episodul următor.