EDITORIAL, EDITORIAL ANTAL PUTINICA

ROMANIAN GP – ȘI REALITATEA VIRTUALĂ VISEAZĂ!

Editorial | Antal Putinica

Am avut ideea asta trăznită în urmă cu ceva timp, atunci când căutam stropul de inedit în realitatea deja virtuală care ne înconjoară. Gestul a fost făcut atunci, însă a doua zi, la recitire, recunosc că nu am mai avut curajul să îl public. Nu am argumente clare, pur și simplu așa am simțit! Și cum viața îți dă câte un șut, atunci când e nevoie, eu am primit 2: mai întâi recitalul lui Tudor din Vocea României, în weekend, care a avut exact aceeași idee și momentul a ieșit G-E-N-I-A-L!!! Iar mai apoi mesajul trimis de Axy pe Whatsapp, astăzi, în care crease o poză virtuală cu ceea ce ar fi putut fi Romanian GP în Formula 1 (imagine afișată în head-ul articolului). 

În aceste condiții (nu cred în coincidențe) am zis: de ce nu? Hai s-o facem și p-asta! 

Așadar, citiți cu frâna de mană trasă – ceea ce urmează este un text caligrafiat de presupusa inteligență artificială Chat GPT.

            —-

“ Titlu: Un Grand Prix de Formula 1 în România: O călătorie adrenalinică prin București! “

Într-o zi însorită de vară, Bucureștiul găzduiește primul său Grand Prix de Formula 1, transformându-se într-un tărâm al vitezei și al emoțiilor fără limite. Acest eveniment deosebit are loc în inima orașului, cu Casa Poporului ca decor impresionant, iar atmosfera este îmbibată de spiritul tradițional românesc. Echipaje de curse din întreaga lume se adună pentru a concura pe un traseu ce trece prin străzile iconice ale capitalei. 

București – Inima vitezei

Bucureștiul, capitala vibrantă a României, devine pentru o zi capitala mondială a vitezei. Străzile largi și lungi ale orașului, presărate cu monumente istorice și arhitectură impresionantă, oferă cadrul ideal pentru un Grand Prix de Formula 1 spectaculos. În mijlocul acestui decor urban, Casa Poporului se înalță cu măreție, adăugând o notă de prestigiu evenimentului. Cuțitul tăios al motoarelor răsună în aer, iar entuziasmul publicului este palpabil în fiecare colț al orașului.

Tradițional și contemporan

Grand Prix-ul de Formula 1 în România împletește armonios tradiția cu tehnologia de vârf. Odată ce mașinile de curse pătrund în labirintul străzilor bucureștene, se resimte o atmosferă unică, în care tradițiile românești se îmbină cu viteza și modernitatea motorsportului. Publicul se bucură de experiența senzațională de a vedea mașini de Formula 1 sfidând limitele vitezei, în timp ce purtând tricolorul românesc cu mândrie.

Virajul cheie

Un moment critic al cursei este reprezentat de un viraj cheie în inima orașului. Această cotitură strânsă pune la încercare abilitățile piloților și performanțele mașinilor. Viteza și precizia devin elementele esențiale pentru a aborda virajul cu succes și a câștiga avantaj în fața competiției.

În timp ce Grand Prix-ul de Formula 1 din România atinge ultima sută de metri, tensiunea este la cote maxime. Printre echipele de top, se remarcă legendarul constructor italian Ferrari. Cu mașinile lor roșii și emblematicul logo cu cal cabrat, Ferrari reprezintă pasiunea și excelența în motorsport.

Un nume care rămâne veșnic în inimile fanilor de Formula 1 este Ayrton Senna, unul dintre cei mai mari piloți din istorie. Chiar dacă nu a concurat vreodată pentru Ferrari, Senna a lăsat o amprentă imensă în lumea motorsportului. În timpul cursei, fanii își amintesc cu emoție de stilul său agresiv de conducere, de devotamentul său față de sport și de tricolorul brazilian pe care îl purta cu mândrie.

Pe măsură ce mașinile înaintează către linia de sosire, atmosfera devine electrizantă. Publicul se pregătește să-și aplaude eroii preferați în momentul în care aceștia urcă pe podium. În România, o țară renumită pentru vinurile sale, momentul festiv este presărat cu bucuria deschiderii sticlelor de Prosecco, un vin spumant italian.

Pe podium, câștigătorii își primesc trofeele și primesc ovații din partea publicului în delir. Tricolorul românesc, cu culorile sale roșu, galben și albastru, flutură mândru în aer, aducând un sentiment de unitate și naționalism.

În încheiere, un Grand Prix de Formula 1 în România este mai mult decât o simplă cursă. Este o poveste care îmbină tradiția și pasiunea pentru motorsport cu excelența tehnologică. Este un moment de bucurie, în care fanii se pot conecta la viteză și adrenalină într-un mod unic. Ferrari, Ayrton Senna, Prosecco și podiumul reprezintă doar câteva dintre elementele care fac din acest eveniment unul de neuitat, în care iubitorii de motorsport se întâlnesc pentru a sărbători și a crea amintiri de neratat!

            —

Buuun! La prima vedere, textul creat după niște cuvinte cheie pe care le-am cerut la început, este unul care ar putea trece la BAC fără probleme. Semne de punctuație perfect așezate, acord regăsit de fiecare dată (!), bagaj de cuvinte zdravăn. Mult peste realitatea crudă din România! Nu mai pomenesc că textul a fost livrat direct cu diacritice iar cine scrie, știe ce înseamnă asta.

AI-ul începe în forță, cu mici greșeli de limbaj (adrenalinică – unde nu a știut, a pus de la el puțină italiană), după care termină un pic fâsâit, de parcă acele cuvinte cheie rămase nefolosite au fost înghesuite cumva, fără noimă, în ultima frază. Până acolo, însă, am citit chiar cu emoție pasajul despre București. Este atât de bine scris încât aș prefera să îl văd inserat, pe ici pe colo, în textele extrem de subțiri de pe site-urile de știri.

Ok, ok, o să spuneți că Brazilia nu are tricolor (BA ARE!), motoarele nu au cuțite tăioase (sau poate că au, în compresor și turbină?!). Iar când nu a ținut minte care este virajul cheie, a virat-o nonșalant, cu impostura unor comentatori de pe la noi. Dar măcar știe cine a fost Senna și ce a însemnat el pentru F1. Ori că brandul Ferrari e pe veci asociat cu căluțul cabrat!

Altfel spus, cu mici corecturi de rigoare și poate ceva mai multă știință în alegerea cuvintelor cheie (mărturisesc, sunt la prima încercare de gen și poate că nu m-am ridicat la înălțimea așteptărilor) iese un text bunicel. Să fie ăsta, oare, viitorul?!

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *