EDITORIAL, EDITORIAL ANTAL PUTINICA

CRĂCIUN FERICIT!

Foto: Facebook F1

Editorial | Antal Putinica

V-ați gândit vreodată cum ar fi, cu adevărat, un Crăciun Fericit?! Lăsând de-o parte petrecerile, vacanțele (am văzut-o și p’asta la televizor – cozonaci și obiceiuri românești, în direct din te miri ce insule exotice) sau cina în familie?! Fotbaliștii au meciurile lor, fanii baschetului la fel, numai noi, împătimiții petrolheads, avem anemice sesiuni de teste pentru a ne hrăni spiritul.

Până la urmă, Crăciunul semnifica nașterea lui Isus Hristos și nu știu dacă ăsta e neapărat un motiv pentru a sărbători cu o masă copioasă, cadouri și brad împodobit. Anyways! Nu aici voiam să ajung (nu vreau să intru în polemică vs Moș Crăciun ;). Mă gândeam la … RACING! Dacă Moșul poate acoperi întreg globul într-o singură noapte, în caleașca lui de curse, atunci de ce nu am putea petrece și noi, într-un mod similar?

Știu câțiva “nebuni” frumoși care își petrec Crăciunul pe circuite sau în apropierea lor. Pentru a avea condiții de cursă, ești obligat să fii pe undeva prin Asia, mai exact Peninsula Arabică. Unii “încearcă” piloți tineri (vezi cazul lui Mihai Marinescu, race engineer în open-wheel), alții chiar concurează cu echipa proprie. Și ce cursă a fost în Seria 24H, pe Kuwait Motor Town, acum câteva zile!!

Ultima etapă din 2023 a seriei de anduranță a dus pe circuitul pe 5 kilometri și câțiva români: Willi Nicolae, team manager Willi Motorsport, și fiul său, Sergiu, unul dintre piloții echipei. Anul trecut, la prima înfățișare pe acest nou autodrom, Sergiu a stabilit recordul pe tur la clasa Porsche Carrera Cup. Anul acesta, a fost cel mai rapid și la GT3. Cadou! Iar cursa de 12 ore era cât pe ce să se încheie cu victorie pentru ai noștri români: doar 537 de miimi de secundă l-au despărțit pe învingător de Sergiu, care a trecut linia de sosire pe 2 în noul său GT3 Porsche 922 înscris sub Manamauri Energy by Ebimotors. 

Vă dați seama?! JUMĂTATE DE SECUNDĂ, într-o cursă de anduranță de 12 ore! A fost cel mai strâns finish din istoria seriei 24H. 

Schimbând registrul, cu F1 era să ajungem de Crăciun în 2021, cu al său memorabil Grand Prix din Abu Dhabi. Nu cred că ați uitat duelul din ultimul tur, care i-a adus primul titlu mondial lui Max Verstappen! Se întâmpla pe 12 decembrie, zi de tristă amintire pentru fanii lui Hamilton. În prealabil, tot pe 12 decembrie, dar în 1959, a mai fost un GP: în USofA, pe Sebring, cursă de F1 câștigată de Bruce McLaren. Veți spune, probabil, că acestea au fost cele mai târzii curse în an. Nu!

În 1962, momentul în care Africa de Sud a intrat în calendarul competițional, piloții s-au obișnuit să facă sărbătorile de iarnă pe coasta Oceanului Indian. În East London! Aici a câștigat Graham Hill, pe 29 decembrie, primul său titlu mondial (cu a 4-a victorie din sezonul ’62); tot aici, în anul următor, dar pe 28 decembrie, a câștigat Jim Clark (ce a ieșit și el, culmea, campion mondial!).

Legenda spune că în 1965, dacă s-ar fi pus fiola piloților la startul Grand Prix-ului de pe circuitul Prince George, atunci acea cursa nu s-ar fi ținut. Mulți erau încă mahmuri după noaptea de Anul Nou. Asta pentru că, în 1965, Africa de Sud a fost cursa care a deschis sezonul, în loc să îl închidă. Și a fost chiar pe 1 ianuarie! Nici nu vreau să îmi imaginez provocarea: 85 de tururi totalizând 333 km, parcurși cu o viteză medie de 160 km/h! Și totul, DUPĂ petrecerea de Anul Nou! Să nu uităm, era perioada romantică a curselor, cu mașini bricolate în garaje, playboy, fete frumoase și șampanie din belșug. Dar și cu ieșiri în decor mortale (culmea, 1965 a fost unul din cei doar 2 ani fără decese în F1, în acel deceniu).

O nebunie care nu își mai poate găsi locul în vremurile moderne. Piloții au devenit superstaruri, fac vacanța de iarnă în locuri exotice sau în cetatea filmului si posteaza pe social media. Cu o singură excepție: Max Verstappen. Max a lăsat liniștea căminului din Monaco (și scaunul simulatorului de curse virtuale) pentru a merge în Brazilia. Titlurile clickbait din online te trimiteau cu gândul la nunta lui Max cu Kelly. Cei doi au fost la o nuntă, ce-i drept, dar a lui Nelsinho (fratele lui Kelly), care și-a unit destinul cu al iubitei Patsy Zurita. 

Statusul actual al relației dintre Kelly și Max este unul cât se poate de potrivit. Amândoi au trecut prin relații furtunoase, amândoi s-au maturizat. Cu umor, Kelly spune că, din când în când, îi bate apropo lui Max că mai este nevoie și de o ieșire în oraș. Asta pentru că Max nu trăiește decât pentru racing, real sau virtual. Iar Kelly este împăcată cu gândul. Mi s-a părut extrem de elegant gestul făcut în Brazilia, când Kelly Piquet nu s-a dus printre domnișoare, încercând să prindă buchetul. Asta spune multe! 

Apropo, ce a făcut Max imediat după nunta lui Nelsinho?! S-a dus pe o pistă de karting din apropiere, a plecat ultimul din grilă și a câștigat! Cred că MadMax ar fi singurul care ar spune DA unui Grand Prix de Crăciun!

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *