EDITORIAL, EDITORIAL ANTAL PUTINICA

CEI 75 FANTASTICI NASCAR – partea a doua

Foto: Facebook Tony Stewart

Editorial | Antal Putinica

           Citeste prima parte a editorialului

Am încheiat articolul trecut cu Dale Jr., puștiul campionului “The Intimidator”. A fost și este în continuare extrem de iubit printre fanii Nascar. Poate nu la fel de drag inimilor precum un Elliott (tatăl, Bill, a ieșit de 16 ori favoritul publicului, iar fiul său, Chase, a luat premiul de popularitate în ultimele 5 sezoane) însă Dale Jr. are recordul imbatabil de 15 “lovehearts” consecutive, între anii 2003 și 2017. Acum face un podcast extrem de căutat în mediul online, dedicat, evident, Nascar-ului.

Dale Jr. completează o serie unică printre cei 75 fantastici Nascar: singura triplă! Bunicul Ralph Earnhardt este și el pe listă, lista scurtă a celor 50 de ași, publicată încă din 1998. Evident, acum au ajuns și Dale Sr. plus Dale Jr., ceea ce face din familia Earnhardt o adevărată dinastie în motorsportul stock car (deși, recunosc, nu-i înțeleg meritele bătrânului Ralph, care nu a câștigat nici măcar o cursă Cup Series).

Avem mai multe perechi tată-fiu, în familia selectă a celor 75. Despre celebrii Petty, Lee și Richard, am pomenit deja. La fel și despre “The Elliott’s”, Bill și Chase. Ori despre Buck și Buddy Baker. Dar mai sunt încă 2 perechi, pe lângă cele amintite: Bobby – Davey Allison și Ned cu Dale Jarrett. Și dacă, on the record, nu vă sunt suficiente legăturile tată-fiu, să știți că sunt și frați care s-au întâlnit pe circuitele ovale în Nascar: celebrii Terry și Bobby Labonte, plus răsfățații Kurt și Kyle Busch. Nume de mari campioni, care nu prea își mai vorbesc (se spune că totul a plecat de la bani, nicidecum de la clash-urile de pe piste).

Life is life, mai ales când te naști în Vegas! 

Oare ce alt pilot a mai contat, pentru mine, în afară de Gordon sau Earnhardt? Tony Stewart! “The Smoke” mi-a plăcut dintotdeauna! Rebelul cu o cauză, the baby face killer, rapidul și letalul Tony, mereu zâmbitor, un pilot transformat în manager de echipă și competiție (SRX, Superstar Racing Experience este un experiment reușit, fără îndoială!), actualmente soț cuminte și campion într-un alt spectacol al vitezei pur americane, NHRA. În aprilie a venit și prima victorie în Top Alcohol Dragster, unde altundeva decât în Las Vegas?!

L-am văzut în pandemie pe Tony retras în “căsuța” lui din Indiana, pe o proprietate de vis. 

Fac obișnuita paranteză. Dați un scurt search pe google, cu Tony Stewart Indiana Ranch, și vă veți lămuri! Prin living îi trece un pârâu cu păstrăv american, ce trăiește într-o apă oxigenată de o cascadă de 2 etaje, aflată și ea, bineînțeles, în interiorul “mansion-ului”. De ce vrea să vândă acum locația, denumită “Hidden Hollow”?! Nu îmi pot explica! Poate este și vina soției, Leah Pruett, dar când spun vină o spun cu drag. Ea l-a scos afară, la lumina semafoarelor de pe pistele de concurs, pe The Smoke. L-a făcut să iubească din nou, să trăiască din nou și, mai ales, să concureze din nou!

Leah Pruett, o tânără dulce, subțirică și blondă ca un model, dar unul ce are peste 10 victorii în Top Fuel, acolo unde se bate de la egal la egal cu bărbații. Și îi învinge! Ultima ispravă este victoria din Denver, în 2022, cu un dragster Dodge deținut de team-ul lui Tony, cu care a atins 316,38 mph (adică 509 km/h!) în 3 secunde și 884 de miimi. Bine, Dodge este un fel de a spune, pentru că bestia cu 4 roți dezvoltă puterea a 110 modele Dacia Logan, respectiv 11.000 cai putere, scoși dintr-un V8 cu arhitectură clasică! 

Am sărit de la una la alta, ar fi cazul să mă întorc la cei 75 de fantastici. De fapt, la cele 25 de nume așezate zilele trecute, alături de primele 50 alese acum două decenii și jumătate. Și aș începe cu Greg Biffle. Fost campion în Truck Series, fost campion în Xfinity, vicecampion Cup Series în 2005 când a fost bătut de … Tony Stewart! Nu este un nume “greu”, dar l-am ales pentru a scoate în evidență un fapt adiacent, mai puțin cunoscut: soția sa poartă numele de Cristina Grossu. Și chiar dacă nu i se știe nici măcar vârsta exactă, am vaga senzație că are origini în Romania noastră. Nu vi se pare?!

Au fost incluse pe lista selectă și numele campionilor din ultimii ani: Bobby Labonte (2000), Matt Kenseth (2003), Kurt Busch (2004), Brad Keselowski (2012), Kevin Harvick (2014), Kyle Busch (2018), Martin Truex Jr. (2017), Joey Logano (2018 și 2022), Chase Elliott (2020) ori Kyle Larson (2021). Pauzele în calendar sunt reprezentate de titluri luate de un Gordon, Stewart sau … Jimmie Johnson! De ce pun semn de exclamare? Pentru că “Mr. Seven Times” este ULTIMUL nume adăugat celor 75 de fantastici! Dacă au căutat senzaționalul sau nu, este o întrebare pentru oficialii Nascar. Cu siguranță, a fost secretul cel mai prost păzit din istorie!

Până la Jimmie au apărut pe listă și nume mai puțin cunoscute, precum Sam Ard, Ron Hornaday Jr. sau Mike Stefanik. Nume despre care eu știu prea puține, dar despre care sunt sigur că americanii au povești nemuritoare. 

Nemuritori vor fi, cu siguranță, odată ajunși pe lista scurtă a celor 75 fantastici! Nu pot decât să îmi doresc să ne vedem în 2048, pentru a completa suta istorică …

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *