EDITORIAL, EDITORIAL ANTAL PUTINICA

VIS DE COPIL

Foto: Facebook Red Bull Racing

Editorial | Antal Putinica

Îmi aduc aminte când, tânăr fiind, așteptam cu înfrigurare prima cursă din an. Startul sezonului de Formula 1 îmi aducea aminte de emoțiile primei zile de școală. Peste iarnă, pasiunea mea era alimentată de cele câteva rânduri pe care le puteam citi prin revistele comuniste, departe de a fi încadrate ca știri – veneau cu săptămâni întârziere! Dar asta nu conta, le sorbeam pe îndelete și le învățam pe dinafară!

Istoria o compuneam, surpriză cu surpriză, din gumele Turbo pe care le mestecam aproape zilnic. Și din poveștile pe care le auzeam “din gura celor mai mari”. Sau din cărțile pe care le citeam, pe ascuns, presărate cu poze alb negru, pătate de timp. Formula 1 era, pentru mine, un vis. Unul frumos, dar imposibil de atins! La acea vârstă, Cavalerii Riscului se întâlneau frecvent cu mușchetarii lui Dumas sau se luptau cu Cavalerii Pardaillan, aduși la viață de scriitura magică al lui Michel Zévaco.

Nu aveam de unde ști că viitorul va transforma acest vis în realitate. 

Sunt sigur că azi, chiar în momentul acesta, este măcar un copil care simte aceleași emoții pe care le trăiam în fiecare lună martie din an. Nu-i așa? Și nu mă refer la Axy, tânărul meu coleg, despre care știu sigur că trăiește ÎN VITEZA. Trimit întrebarea retorică spre copilul obișnuit.

Obișnuit înseamnă astăzi un puști de 10-12 ani care știe deja pe dinafară circuitele de F1. Jocurile pe calculator (așa se spunea pe vremea mea) au ajuns astăzi la un nivel uluitor, de adevărată realitate virtuală. Iar “simulator” nu este deloc un termen folosit greșit. Îți poți alege echipa, îți poți alege pilotul, îți poți alege inclusiv modelul de monopost după anii în care a fost proiectat. Poți simula o întreagă experiență!

Suprizele Turbo de astăzi sunt mods-urile din simulator. Ești fan BMW iar BMW-ul nu este în F1? Nici-o problemă! Încarci modelul folosit intre 2006 și 2010 de team-ul Sauber. Poți folosi chiar mașina lui Jacques Villeneuve! Înclini mai mult spre perioada incipientă a curselor de Grand Prix? Doar un click te desparte de mărcile consacrate ale anilor ’50 – ’60. 

Până la urmă, cine nu a auzit de Ferrari?!

Astăzi, copil fiind, ai la îndemână toate instrumentele pentru a deveni mai informat și mult mai bun decât am fost eu vreodată. Iar unii din copiii prezentului nu se limitează doar la simpla distracție ori nu o fac din pasiunea pentru unul sau altul dintre eroi. Nu! Sunt adevărați piloți în devenire, sim-racers care dezvoltă reflexe pentru o eventuală încercare reală. Deocamdată, se antrenează în curse virtuale în care participă idolii lor.

Sezonul 2022 al Formulei 1 începe acum. Și o face în modul cel mai brutal cu putință. Pentru unii, totul s-a schimbat. Pentru mine, este doar un nou capitol al acestei cărți de căpătâi. Aceleași personaje, alte decoruri.

Pe circuitul din Bahrain (da, aici am ajuns să deschidem sezonul) ies tot mașinile Ferrari, Mercedes, Aston Martin sau McLaren, ca și anul trecut. Aceleași branduri binecunoscute! La volan sunt tot Hamilton (acum Sir, ce-i drept, și cu un nume mai lung ce include și Larbalestier, numele mamei), Verstappen, Sainz, Leclerc sau Vettel. 

Scuze, de fapt Sebastian este izolat de câteva zile în camera de hotel, are COVID! Dar nu va lipsi pentru mult timp.

Monoposturile sunt radical schimbate, unele în bine altele nu. Însă deocamdată doar estetica este cea care dictează preferințele fiecăruia. Sau pasiunea, a cărei flacără a fost aprinsă din copilărie și care luminează perpetuu pentru un singur nume. Acești nebuni frumoși nu au nevoie de argumente, nu au avut nevoie niciodată. Ceilalți, în scurt timp, vor înțelege de ce au fost alese unele soluții “urâte” și cât de brilianți sunt inginerii de astăzi.

Ingineri care, acum 30 de ani, visau la Senna. Sau, ceva mai încoace, la Schumacher. Visau exact așa, ca mine sau ca tine! Au crescut iubind Formula 1 iar acum Formula 1 îi lasă să facă ceea ce iubesc mai mult. Moștenirea lor, a noastră în fapt, rămâne celor care astăzi încă trăiesc un vis. 

Lumea de mâine e a lor!  

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *