EDITORIAL, EDITORIAL ANTAL PUTINICA

VERSTAPPEN GRAND PRIX

Foto: Facebook Max Vertappen

Editorial | Antal Putinica

70.000 de spectatori, oficial (au fost mai mulți, sunt sigur!). Tot atâtea șepcuțe portocalii și stegulețe. 145.000 litri bere. Tone de bună dispoziție. Un MILION de cereri de bilete. Un singur catalizator: Max Verstappen!

Max Verstappen a pus o țară întreagă pe jar iar în Olanda jarul arde PORTOCALIU. Fără factorul Max nu ar mai fi existat un Grand Prix de Formula 1 în această țară. Deși zona este ofertantă, și-a încheiat prezența în lumea bună a monoposturilor acum mult timp, în 1985. Nici tatăl lui Max, Jos, cu ale sale cascadorii pe circuite și mai ales la boxe nu i-a unit pe toți olandezii sub același steag. A făcut-o Max. 

Într-o reeditare a începuturilor maiestuoase din 1950, când la startul erei moderne de Grand Prix de pe Silverstone a fost prezentă familia regală britanică (pentru prima și singura dată, din păcate), pe Zandvoort linia regală olandeză a ÎNNOBILAT Grand Prix-ul cu prezența ei. A fost semnalul că întreaga Olandă este în spatele lui Max, de la copiii cu postere lipite la capul patului până la bătrânii care își mai aduc aminte de un Hunt, Piquet, Prost sau Lauda, campioni pe care au apucat să îi vadă pe țărmul Mării Nordului. 

REGELE Willem-Alexander nu este străin de cele întâmplate weekend-ul trecut. Cel mai probabil cu girul său a fost dat startul procesului care a condus spre acest eveniment-spectacol. Fratele mai mic, prințul Bernhard van Oranje, este cel care a mizat pe Max și a tras neobosit Formula 1 spre Olanda începând cu 2016, an în care a devenit co-proprietar al circuitului de la Marea Nordului. A reușit să treacă peste proteste ecologice, peste firmamentul vechi al circuitului (prea puțin compatibil cu noile regulamente) și a reintrodus, cumva, Olanda pe harta Formulei 1. 

Contractul era semnat pe 3 ani. După cele întâmplate în weekend eu cred că Olanda nu va mai lipsi NICIODATĂ din Marele Circ!

De la prima oră a zilei de vineri, când afară erau 10 grade Celsius, am fost surprins să văd tribunele pline. Era o simplă zi de vineri, în general FĂRĂ AUDIENȚĂ și pe care Liberty Media încearcă să o încarce cu acel format “Sprint Qualifying” (ce mută calificările cu ale sale 3 secvențe clasice la începutul weekend-ului). Pe un oricare alt circuit, tribunele ar fi fost prea puțin colorate de prezența spectatorilor. Poate pe Silverstone sau pe Monza să ne fi clătit puțin ochii, dar în nici un caz la un astfel de ordin de mărime.

La Zandvoort DISTRACȚIA a început chiar atunci, vineri dimineața, și s-a terminat duminică seara. 3 zile de party non-stop în care olandezii au fost la înălțime, “mișcați” de DJ de toate felurile ce au mixat permanent, până noaptea târziu când petrecerea se muta pe plajă. 

Ziua de duminică a fost monopolizată de Davina Michelle (Hoogendoorn, cu nume complet). Nu știam prea multe despre ea, recunosc. Tânăra de 25 de ani a prezentat la începutul anului (în martie, înțeleg) primul cântec dedicat unui Grand Prix în mod oficial: BEAT ME (till I am first), ce a strâns aproape 4 milioane de vizualizări pe youtube. Olandezii s-au gândit până și la asta: theme song GP! 

Duminică, acompaniată de Armin van Buuren (alt olandez de excepție din lumea muzicii) Davina a fost pur și simplu divină în al ei combinezon de curse, simplu, negru cu epoleți portocalii. Au ridicat-o până la cer și militarii din Royal Air Force Orchestra, cu un acompaniament ce mi-a pus un NOD ÎN GÂT. Îl regăsesc și acum, când scriu. 

În ciuda rugăminților organizatorilor, ce doreau ca publicul să rămână așezat pe scaune, s-a dansat și s-a cântat cu poftă. Ceea ce am văzut mi-a adus aminte de Maracanã sau Wembley, nicidecum de un Grand Prix de Formula 1. 

Într-o cursă de casă dominată subtil, Verstappen a trecut linia de sosire învingător. Nici nu se putea altfel! În basmul ce va fi povestit nepoților, olandezul de la Red Bull a fost la al 10-lea pole, a bifat turul cu numărul 1000 condus în curse, a triumfat în Olanda și, cel mai important, Max a redevenit lider în clasamentul general, încălzind la flacăra portocalie finalul de sezon 2021. Credeți că petrecerea s-a terminat? NU!

Verstappen Grand Prix TREBUIA să fie altfel, deosebit!

Un alt olandez, Tiesto, poate cel mai renumit DJ al primului deceniu din noul mileniu, a închis weekend-ul și a ținut zeci de mii de oameni în tribune după cursă. Ca pe vremuri, am redescoperit ce înseamnă un live adevărat, am retrăit EMOȚIILE vii ce stau ascunse de mai bine de un an sub spectrul COVID-19. Mi-am adus aminte de toate clipele frumoase trăite la concerte, inclusiv în Romania, unde Tiesto venea la un moment dat cu regularitate.

Am reascultat cu plăcere Adaggio for Strings și mai ales Traffic. Vă invit să o faceți și voi! 

Eu am dat deja PLAY.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *