EDITORIAL, EDITORIAL DRAGOS SUCIU

Top 10 ATP în anul 2026

Editorial | Dragos Suciu

         Tenisul masculin trăiește de câțiva ani buni în cea mai competitivă eră din istoria sa, o eră dominată de cei mai mari trei jucători ai tuturor timpurilor. Întâmplarea a făcut ca aceştia să evolueze în același timp și să îşi împartă turneele mari, bătând record după record și spulberând toate speranțele unor alți jucători, de altfel foarte valoroși, care au avut ghinionul de a fi contemporani cu Nadal, Federer și Djokovic.

         Sunt convins că, în lipsa unei concurențe atât de acerbe, Andy Murray ar fi câștigat cel puțin 6-7 Grand Slam-uri, Juan Martin del Potro ar fi fost la un moment dat numărul 1 mondial, Tomas Berdych, David Ferrer, David Nalbandian, Robin Soderling, Milos Raonic si Kei Nishikori ar fi avut cel puțin un titlu de Grand Slam, iar noua generație ar fi ajuns deja aproape de apogeu.

         Vorbim însă la nivel ipotetic, pentru că, impactul realităţii ne afișează încă un tablou de concurs cu Djokovic si Nadal drept principali favoriți, iar Roger Federer este așteptat în competiții în scurtă vreme, la turneul de la Doha, cu câteva luni înainte să împlinească 40 de ani.  Trăim in epoca celor 3 mari, așadar, și cu siguranţă că trebuie să ne bucurăm de avantajele contemporanității.

         Pe de alta parte, însă, putem să speculăm la nivel imaginativ un “ce-ar fi fost dacă” și mai ales un “ce-o sa fie după”, ceea ce va propun si eu in cele ce urmează. Cu Roger Federer împlinind 40 de ani în luna august, cu Rafa Nadal împlinind 35 de ani, în luna iunie și cu Novak Djokovic 34 de ani , în luna mai, vă propun o analiză și un exerciţiu de imaginație referitor la configurația Top 10 ATP peste 5 ani, în anul 2026.

         Plecăm de la premisa că cei 3 mari se vor retrage până atunci, iar configurația calendarului competițional și distribuția punctelor vor rămâne aproximativ aceleași. Să vedem ce a ieșit, în ordine inversă, începând cu locul 10 și terminând cu liderul mondial al anului 2026!

10. Dominic Thiem – Deja campion de Grand Slam, austriacul arată drept un posibil viitor număr 1 mondial. Și nu peste mult timp. Îi dau credit în această privință și sunt de părere că va rămâne multa vreme în Top 10, deși s-ar putea ca la 33 de ani uzura să se simtă și să fie doar al 10-lea. Cu cel puțin 3 titluri de Grand Slam în palmares, însă.

9. Denis Shapovalov – Jucătorul care se aseamănă cel mai bine cu Dominic Thiem, canadianul are lovituri explozive, mustește de talent și s-a apropiat deja foarte mult de Top 10. Îi lipsește însă echilibrul si îl văd în continuare deficitar pe zgură, problema pe care s-ar putea sa nu o regleze vreodată în totalitate. Chiar și aşa, pare un candidat la pătrunderea între cei mai buni 10 jucători ai lumii, chiar până la finalul sezonului.

8. Alex de Minaur – Australianul este deja protagonist în multe dintre punctele spectaculoase ale turneelor în care este implicat, fiind un jucător extrem de competitiv și de rapid. La 27 de ani se va afla deja la deplina maturitate sportivă, cumva in apogeul carierei, având toate șansele să fie cel mai îndreptățit urmaș al lui Lleyton Hewitt. Locul 8, cu câteva turnee Masters în palmares deja.

7. Carlos Alcaraz – Este la porțile top 100 la doar 17 ani, spaniolul fiind deja comparat la nivel de precocitate și potențial, cu Rafael Nadal. Deși mi se pare o comparație forțată, (Spania mai are de așteptat mult și bine până la apariţia unui nou Nadal), cred că Alcaraz este un jucător cu multe calități, ce va calca la un moment dat pe urmele antrenorului sau Juan Carlos Ferrero și va deveni lider mondial și câștigător de Grand Slam. În anul 2026 va avea 23 de ani și va fi în plină ascensiune. Un jucător de urmărit pentru toți iubitorii tenisului.

6. Felix Auger-Aliassime – Compatriotul lui Denis Shapovalov, alături de care cu siguranţă va duce măcar o data Salatiera de argint în Canada. La nivelul jocului lucrurile se reglează și se vor regla în continuare, însă, problema principala a lui Felix, pe care probabil în timp o va depăși, este aceea că nu reușește să performeze în meciuri importante. Acel bilanț de 0-7 din dreptul finalelor de circuit jucate până acum, arată destul de rău pentru tânărul canadian. Dacă va reuși să surmonteze acest deficit,  pe care se pare că îl are pe marile arene, cu siguranţă va ajunge chiar mai sus de locul 6. Potențial câștigător de multiple Grand Slam-uri.

5. Alexander Zverev – Aici s-ar putea genera destule opinii contrastante, pentru că mulţi specialiști îl văd pe Zverev drept un viitor număr 1 autoritar, iar alții nu-l văd fructificându-și vreodată potențialul. Am decis să mă plasez undeva la mijloc, pentru că, deși sunt sigur că va câștiga cel puțin un turneu de Grand Slam la un moment dat, fiind deja atât de aproape la US Open, nu pare genul de jucător care sa reziste mai sus de locul 5 prea mult timp. Sigur, odată cu trecerea timpului, o sa vina și maturizarea, dar s-ar putea ca startul să fi fost deja ratat.

4. Andrey Rublev – Deja jucător de Top 10 și fără îndoiala cu cel mai important progres înregistrat în anul 2020, rusul îşi continuă ascensiunea spre ceea ce ar putea fi, la un moment dat, fotoliul de lider mondial. Prezent deja la Turneul Campionilor, are tot timpul să facă ajustările necesare în turneele de Grand Slam, acolo unde nu a depășit deocamdată faza sferturilor de finală. Poate fi mai sus de locul 4 în viitorul apropiat, însă jocul sau exploziv s-ar putea să mai aibă de suferit odată cu trecerea timpului. Este un jucător impresionant si îl văd în top o perioadă destul de lungă de timp de aici înainte.

3. Daniil Medvedev – Aici probabil că am fost destul de dur cu Daniil, însă spuneam în introducerea acestui text, faptul că este foarte importantă și configurația distribuirii punctelor ATP. În calendarul actual, sunt 3 turnee Masters și unul de Grand Slam disputate pe zgură, suprafaţa cu care Medvedev nu se înțelege deloc bine și, care s-ar putea sa îi pună serioase probleme în continuare. Altfel, poate fi campion de Grand Slam chiar din anul 2021, (pare primul candidat din NextGen pentru aşa ceva).

2. Jannik Sinner – E un pariu personal, însă unul cu argumente,  după ceea ce arată tânărul italian pe teren. Foarte stabil, foarte echilibrat și cu o maturitate tactică dublată de puterea de lupta, nespecifice vârstei sale fragede, Sinner poate atinge apogeul în preajma anului 2026. Nu văd o slăbiciune reală în tenisul său, iar asta se întâmplă mai rar la un tenismen atât de tânăr. Atunci când va crește, și din punct de vedere al masei musculare și al condiției fizice, Sinner va reuși să fie o figură marcantă în lumea tenisului. Momentul nu e departe.

1. Stefanos Tsitsipas – Poate fi o alegere controversată, însă Stefanos îmi pare cel mai complet tenismen din noua generație, atât din punct de vedere atletic cât și din punct de vedere tehnic. Bun pe toate suprafețele, foarte bun pe hard și pe zgură, grecul poate scrie pagini frumoase în istoria sportivă a țării sale. În anul 2026 va avea deja experiența câtorva ani de Top 10, poate chiar de Top 5, iar turneele de Grand Slam vor începe să apară în vitrina sa. Va fi mai greu până când se va impune pentru prima oară, dar cu încrederea astfel dobândită, Stefanos va fi liderul mondial al anului 2026.

         Este mai degrabă un exerciţiu de imaginație, încercând să rezolvam o problema viitoare fără să cunoaștem toți factorii ce vor influenta jucătorii și competițiile din această perioadă. Cu bune si rele, NextGen începe să arate din ce în ce mai promițător și mai amenințător, iar vremea tinerilor în tenis nu e departe.

         Nici anul 2026 nu e departe, însă marii campioni vor aparține trecutului până atunci. Încă mai avem timp să ne bucurăm de ei, dar cine știe cât…?!

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *