EDITORIAL, EDITORIAL DRAGOS SUCIU

Roland Garros-ul Cotelor

Editorial | Dragos Suciu

Partea I

Cu o pauză mai mică decât în mod obișnuit față de Australian Open, mutat în feburarie din pricina problemelor avute de organizatori cu desfășurarea turneelor în pandemie, dar totuși cu o săptămână mai târziu decât era programat initial în calendar, Roland Garros se apropie cu pași repezi. Am putea fi păcăliți de succesiunea rapidă a turneelor importante, ce vor fi urmate de două săptămâni tampon, timp în care mari favoriți se vor pregăti temeinic si se vor acomoda cu ceea ce presupune complexul din Bois de Boulogne. Roland Garros rămâne un turneu unic prin șarm, jucat sub briza caldă a întrepătrunderii de anotimpuri și mângâiat de boemia specific pariziană.

Istoric vorbind este de departe cel mai de success turneu mare pentru tenisul din țara noastră. Ilie Năstase, Virginia Ruzici și Simona Halep au cucerit titlul la simplu, acestea fiind doar vârfurile dintr-un munte de rezultate frumoase sau puțin scontate reușite de sportivii noștri la Paris. 1973, 1978 și 2018 sunt anii noștri de referință pe suprafața pe care 99% dintre copiii din România învață tenisul. Iar zgura, o suprafață ce poate deveni mai curând decât e cazul desuetă, păstrează inclusiv acest farmec al revenirii la origini, în cea mai complexă și artistică formă a sportului alb. Iar cum orice drum are și o destinație, întreg tumultul circuitului european de zgură își va găsi concluzia în cele două săptămâni din Orașul Luminilor (acum și cu nocturnă și acoperiș pe Central).

După succesul analizei premergătoare Australian Open, acolo unde am anticipat corect atât victoria lui Novak Djokovic cât și cea a lui Naomi Osaka, vă propun o incursiune în lumea cotelor pentru titlu la Paris, începând astăzi cu tabloul masculin și revenind săptămâna viitoare cu cel feminin. Cu mențiunea că situația poate fi schimbată de ceea ce se întâmplă în această săptămână la Roma, aceasta este lista favoriților în turneul masculin.

Rafael Nadal (1.85) – Fără îndoială marele favorit din nou pe zgura pariziană, chiar de o manieră mai evidentă decât în 2020, atunci când turneul s-a disputat toamna, în condiții ce nu i se potrivesc atât de bine. Statistica lui Rafa la Roland Garros lasă fără cuvinte orice iubitor al sportului, cele 13 titluri fiind mărturia celui mai de succes jucător din istoria unui turneu de Grand Slam. Fără să strălucească până acum în sezon, ibericul pare să pregătească din nou vârful de formă pentru Paris. Deși sunt câteva amenințări clare la această ediție, Rafa rămâne favoritul cotelor și al meu pentru un nou titlu.

Novak Djokovic (6.00) – Discrepanța dintre cota lui Rafael Nadal și cele ale outsiderilor este una uriașă. Pe de-o parte este de înțeles după ceea ce a însemnat Roland Garros în ultimii ani în tenisul masculin. Totuși, Novak Djokovic este lider mondial și doar unul dintre cei doi sportivi ce l-au învins de-a lungul timpului pe Nadal la Roland Garros. Se întâmpla în 2015, iar un an mai târziu avea să cucerească și trofeul. A sărit peste turneul de la Madrid și revine la Roma pentru a seta barometrul înaintea Roland Garros. Al doilea favorit fără îndoială!

Stefanos Tsitsipas (8.00) – Cucerind primul titlu de nivel Masters chiar pe zgură, la Monte Carlo, grecul reprezintă cea mai mare amenințare pentru Djokovic și Nadal. Semifinalist în urmă cu un an, împingând meciul cu Nole în set decisiv, Stefanos este un jucător mai bun și mai periculos în acest sezon. Finalist la Barcelona, acolo unde a oferit meciul sezonului contra lui Nadal, cred cu adevărat că are o șansă la această ediție de Roland Garros. Cel mai de seamă jucător de evitat pe partea de tablou pentru cei doi mari campioni.

Dominic Thiem (8.00) – Cotat cu șanse egale cu Tsitsipas, austriacul a lăsat multe dubii după pauza pe care a luat-o la finalul turneului de la Dubai. A revenit fără cine știe ce strălucire la Madrid, dar chiar și așa s-a calificat în semifinale. De două ori în ultimul act al competiției pariziene, de fiecare data cedând contra lui Nadal, Thiem a devenit unul dintre puținii jucători activi ce se pot lăuda cu statutul de campion de Grand Slam la US Open 2020. Nu pare pregătit în acest moment pentru a amenința titlul, însă meci cu meci poate deveni mai puternic iar din punct de vedere fizic e greu de trecut la un meci de 3 din 5 pe zgură. O șansă marginală, dar totuși o șansă.

Alexander Zverev (15.00) – Proaspăt campion la Madrid, Zverev a câștigat turneul de zgură unde condițiile i se potrivesc cel mai bine. Nu degeaba are doar 2 înfrângeri de-a lungul timpului în capitala Spaniei, pe un teren pe care poate dicta foarte ușor jocul în registrul său preferat. Totuși, pe o zgură mai lentă nu a excelat niciodată și nu e văzut cu foarte multe șanse nici de specialiști.

Andrey Rublev (15.00) – Cu victorie obținută în fața idolului său la Monte Carlo în acest an, rusul e unul dintre jucătorii de prim-plan în acest moment. Cu un joc în forță, de ritm, din spatele terenului, nu poate spune că o suprafață mai lentă și cu o săritură mai înaltă a mingii i se potrivește cu adevărat, însă, prin etica muncii si prin atitudinea de luptă este unul dintre candidați la săptămâna a doua. Prevăd minim un sfert de finală pentru el în acest an.

Diego Schwartzman (25.00) – Semifinalistul surpriză din 2020, argentinianul nu a început actualul sezon de zgură la standardele dorite. Cu mici dificultăți în fața adversarilor puternici, măsurând doar 1.70 m, Diego poate să regăsească ritmul dorit în turneul de la Roma, aici unde a jucat finală în 2020. În urmă cu un an a reușit meciul turneului la Paris, contra lui Dominic Thiem, și în unele moment a părut competitiv și în semifinala cu Nadal. Totuși, două săptămâni de meciuri de uzură par să fie prea mult pentru cel mai scund jucător din topul ATP.

Daniil Medvedev (25.00) – O situație incredibilă este cea propusă de actualul ocupant al locului 2 în ierarhia ATP, Daniil Medvedev, deoarece acesta nu a câștigat vreodată meci pe tabloul principal la Roland Garros. Sentimentele sale față de zgură au fost clar reliefate în mai multe rânduri, iar acest an pare a fi încă unul de dezamăgire pe suprafața roșie. Totuși, acea victorie în primul tur ar trebui să vină. Mai mult de atât mi-e greu să cred, chiar și un acces în săptămâna a doua fiind surprinzător și puțin probabil.

Alegerea mea – Așa cum am menționat și mai sus, Rafael Nadal este favoritul de netăgăduit pentru un nou triumph la Roland Garros. E ceva în aer acolo, ceva ce îi face spin-ul să decoleze după contactul cu suprafața, ceva ce îl face să acopere terenul ca nicăieri altundeva și ceva ce reușește să îi dea acel dram suplimentar de încredere și inspirație ce lipsește în destule alte locuri în ultima perioada. Nadal #14!

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *