EDITORIAL, EDITORIAL ANTAL PUTINICA

O LUME NEBUNĂ, NEBUNĂ DE TOT | Partea a doua

Editorial | Antal Putinica

                                    Prima parte a editorialului

Cine s-ar fi gândit că voi primi atâta marfă nouă, zilele trecute?! Mă văd obligat să fac un scurt ocol în articolul de astăzi, dar promit să nu calc mult pe delături.

Ce a stârnit Ecclestone cu a sa declarație din documentarul “LUCKY” întrece orice imaginație. Sunt sigur că a fost intenționată, din mai multe motive. Primul poate fi faptul că Il Supremo, fostul conducător al F1, nu îl mai are la inimă pe Lewis Hamilton. Sau, cel mai probabil, realizatorii filmului i-au spus lui Bernie că au nevoie de ceva care să agațe, cumva, publicul. De exemplu, un detaliu care să facă valuri.

Ecclestone le-a dat un tsunami.

În 2008, Lewis a devenit pentru prima oară campion mondial. Se întâmpla într-un mod senzațional, un senzațional pe care îl caută cu orice preț astăzi Netflix sau afiliatele din lumea filmului. Atunci s-a întâmplat însă firesc, cu un Felipe Massa care a câștigat acasă ultima cursă a sezonului, pe Interlagos. Dar Massa a fost campion mondial în numele Scuderiei Ferrari pentru exact 38.9 de secunde. Hamilton, ajutat de instinct și mama natură, a forțat în ultimul tur, pe ploaie, și l-a depășit pe Timo Glock în virajul 12, Junção. A fost lovitura decisivă, depășirea care i-a adus titlul suprem.

Culmea, nu despre asta a vorbit Bernie. Cel puțin nu la modul direct. El a spus simplu că dramatismul acelor clipe de pe Autódromo José Carlos Pace a fost, cumva, inoportun. Chiar gratuit! Bernie Ecclestone a declarat abia ACUM că ar fi trebuit să ia o decizie care l-ar fi scos campion mondial pe Felipe Massa, fără miza enormă din ultimul GP al anului 2008.

2008, 2008 … vă spune ceva anul?! Probabil că nu. Pentru că noi am aflat, hăt în 2009, ce s-a întâmplat, cu adevărat, în prima cursă nocturnă a Formulei 1: Singapore 2008, cu al său eveniment cunoscut drept “Crashgate”. Ori Bernie știa deja. Regulamentul spune că odată ce a fost acordat un titlu mondial, el nu mai poate fi retras. Altfel, cred că ne pândește Armageddon-ul! Un titlu de campion se câștigă pe circuite, nu se poate “târgui” pe meleaguri avocățești.

Revenind la 2008, “Crashgate” a avut la bază incidentul lui Nelson Piquet Jr. de pe străzile din Singapore, în acea cursă nocturnă ce a deschis o lume nouă pentru F1. Cine avea să bănuiască faptul că despre acest GP se va vorbi mereu, dar nu din motivele juste?! Accidentul lui Piquet i-a netezit calea spre victorie, nemeritat, colegului său de echipă Fernando Alonso. Iar totul s-a întâmplat la ordinul lui Flavio Briatore, urma să aflăm acest lucru în anul următor.

Aici intervine însă declarația din acest an, 2023, a lui Bernie Ecclestone, un element care schimbă complet firul epic și așa schimonosit de politici. Bernie spune că a aflat despre această poveste ÎNAINTE de GP-ul Braziliei, din 2008. Ba chiar că a avut timp pentru a investiga totul iar confesiunea lui Nelsinho (fost pilot al lui Bernie, până la urmă) era adevărată. Ecclestone s-a sfătuit cu Max Mosley iar lucrurile au tărăgănat până ce a fost prea târziu. Hamilton primise deja trofeul de campion în cadrul ceremoniei FIA și devenise de neatins.

Bernie spune, abia acum, repet, că ar fi fost corect să ia o decizie în timp util, iar acea decizie nu putea fi decât anularea cursei din Singapore. Pur și simplu! Lucrurile erau prea complicate pentru a fi rezolvate altfel.

Dar asta este ceea ce ne spune Bernie în 2023. Acum 15 ani, cu vorbele lui: “We wanted to protect the sport and save it from a huge scandal. That’s why I used angelic tongues to persuade my former driver Nelson Piquet to keep calm for the time being. Back then, there was a rule that a world championship classification after the FIA awards ceremony at the end of the year was untouchable. So, [Lewis] Hamilton was presented with the trophy and everything was fine. We had enough information in time to investigate the matter. According to the statutes, we should have cancelled the race in Singapore under these conditions”.

Angelic tongues, spune el. Hmm, eu sunt de altă părere, una care implică mai degrabă cealaltă parte, deloc angelică. Un compromis de joasă speță, care a influențat negativ sportul și a deschis calea spre ceea ce se întâmplă în prezent. Azi, minciuna “pe interes” e la ordinea zilei de Grand Prix. Un “must have”, de dragul show-ului. Și mă intreb: oare când vor fi trași la răspundere, cu adevărat, mincinoșii?!

Se pare că (e însă imposibil de verificat ce afirmă site-ul autosport.com) în brutul altui documentar: “Mosley: It’s complicated”, ar exista un consens pe această temă venit dinspre Max Mosley și Charlie Whiting. Dar amândoi s-au dus, ceea ce face din asta un cold case veritabil iar bucățile video justificatoare, culmea, nu au intrat în edit-ul final. Ghinion curat, nu?!

Vine și întrebarea firească: DE CE ne spune Bernie asta, tocmai acum? Nu este confesiunea vreunui murind, făcută pe patul de moarte. Nu este nici actul debil al unui bolnav psihic. Mai degrabă pare o spusă nonșalantă venită din partea celui care a făcut toată viața astfel de declarații abrupte, fără să îi pese de consecințe.

Mie mi se pare mai degrabă o operațiune tip “Red Flag”, în care atenția ne este îndreptată în altă parte. Motivul real îl vom afla, cândva, probabil. Felipe Massa, resuscitat, a discutat deja cu avocați și reprezentanți FIA pe această temă, încercând să afle dacă măcar mai are sens să inițieze o acțiune în judecată. Împotriva cui, el știe!

E prea târziu. Sir Lewis Hamilton este campionul mondial al anului 2008. Britanicul nu va rămâne cu 6 titluri mondiale în F1 așa cum nu este nici de 8 ori campion. Restul, sunt vorbe-n vânt.

            (va urma)    

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *