EDITORIAL, EDITORIAL ANDREI NICULESCU

MESSI ȘI AVANCRONICA UNEI DESPĂRȚIRI ANTICIPATE

Foto: Facebook Lionel Messi

Editorial | Andrei Niculescu

Rivalitatea dintre Messi și Cristiano Ronaldo parcă nu vrea să se stingă. Între cei doi s-a creat o legătură aproape mistică în ultimii 15 ani, iar amatorii de povești de genul acesta au acum un nou motiv de dezbatere. Chit că, de data asta, comparațiile nu se mai fac la nivel de reușite ori de recorduri, ci de acte de indisciplină și amenzi.

În toamna anului trecut, Cristiano Ronaldo era pedepsit drastic de Manchester United pentru refuzul de a intra pe teren în finalul meciului cu Tottenham din Premier League. Amenda primită de starul portughez a fost echivalentul salariului său pe două săptămâni, ceea ce, ținând cont de contractul pe care Cristiano îl avea pe-atunci cu gruparea de pe ”Old Trafford”, devenea cea mai mare din istoria clubului. Parcă nedorind să-și lase singur rivalul de-o viață în această speță, Messi a încasat și el o amendă aproape identică din partea celor de la PSG: două săptămâni de suspendare, ceea ce implică reținerea salariului pentru această perioadă. În plus față de portughez, argentinianul a fost exclus și de la antrenamente în aces răstimp, implicit de la meciurile din Ligue 1, două mai exact.

În mare, ”isprava” lui Messi, prima de acest gen din carieră, e cunoscută. Plecat în Arabia Saudită spre a-și onora obligațiile contractului astronomic pe care l-a semnat cu această țară pentru promovarea turismului și, în special, a Mondialului din 2030 (pe care Arabia Saudită speră să-l găzduiască și, între noi fie vorba, văzând cum merg lucrurile pe la FIFA, are mari șanse de reușită), plecat așadar în Arabia Saudită împreună cu toată familia, Messi a ratat antrenamentul de luni al PSG-ului, drept pentru care a primit pedeapsa de care vorbeam mai sus. Asta se știe. Ce nu s-a știut la momentul la care știrea s-a propagat cu repeziciune (cea a sancțiunii) au fost unele detalii. Mai întâi că respectiva călătorie fusese planificată inițial pentru luna martie, dar atunci Messi a renunțat la ea, considerând că nu e momentul potrivit pentru așa ceva fiindcă se întâmpla exact după eliminarea din Champions League. La acea dată, saudiții se pregătiseră intens pentru eveniment, însuși ministrul turismului din regatul arab postând pe twitter un mesaj prin care se arăta entuziasmat de vizita campionului mondial, un entuziasm devenit ulterior, e lesne de înțeles, ridicol. ”Le Parisien” scrie că ar mai fi fost un voiaj programat pentru începutul lunii aprilie, dar a fost și-atunci amânat fiindcă PSG tocmai mâncase bătaie acasă de la Lyon și, din nou, nu era momentul. Un alt detaliu oferit de ”Le Parisien” a fost că actuala deplasare fusese aranjată după ce Christophe Galtier anunțase că după meciul cu Lorient de duminică echipa va avea două zile libere. Doar că, ce să vezi, PSG a pierdut acel meci pe ”Parc des Princes”, iar Galtier și-a schimbat planurile, a anulat zilele libere și a fixat antrenament luni. La care Messi n-a venit, ba chiar posta pe contul său de Instagram fix atunci o poză din Arabia Saudită în care se arăta încântat de verdele naturii din această țară. De celălalt ”verde” pesemne că a fost și mai încântat tatăl lui, căci el e cel care se ocupă de afacerile familiei. Tot ”Le Parisien” (un reper atunci când vine vorba de informații din interiorul clubului parizian) zice, citând de această dată surse neconfirmate oficial, că Messi i-ar fi spus că trebuie să plece chiar lui Al-Khelaifi, dar că nu a primit acceptul din partea acestuia.

Cam astea ar fi datele problemei. Nimic însă nu ne împiedică să încercăm să citim printre rânduri. Și să ne întrebăm: putea PSG să mascheze acest scandal? Evident că da, nimic nu-l împiedica pe Al-Khelaifi să spună: ”Da, domne, a plecat cu permisiunea mea, am înțeles că programul fusese stabilit mai demult, am apreciat că și-a anulat vizita inițială din martie și mi-am dat acceptul”. Ar fi existat ceva sprâncene ridicate prin vestiar, cu Mbappe în frunte, dar ar fi trecut destul de repede, în fond știe toată lumea cum merg lucrurile în fotbal. Putea deci clubul să mascheze scandalul, dar n-a vrut, ba chiar a căutat să profite de această ocazie, să dea un exemplu, să arate că nimeni nu e mai presus de echipă. Ceea ce, în principiu, e corect. 

Dar hai să ne întrebăm și altfel: putea Messi să evite acest scandal anulându-și plecarea? Evident că putea, chit că răbdarea bogaților din zona arabă are niște limite, vorbim totuși de Messi. Dar nici el n-a vrut, a ales să-și ducă mai departe programul, asumându-și riscurile de rigoare. Se aștepta oare argentinianul la o asemena sancțiune? Poate că da, mai degrabă nu, dar, din nou, pare-se că nu l-a interesat prea tare. 

Ceea ce, punând cap la cap informațiile, ne îndreaptă spre o concluzie: între PSG și Messi cale de împăcare nu mai e, iar despărțirea, la finalul sezonului, e unica soluție. O să spuneți că nu-i nimic nou în asta, în fond se cam bănuia de ceva vreme acest deznodământ, însă nu-i neapărat așa, căci ”L Equipe” a scris acum două săptămâni că Jorge Messi s-a întâlnit cu cei de la PSG care ar fi dorit să prelungească înțelegerea cu încă un an. Dorința era mai mult de la Doha decât de la Paris, dar cum de la Doha răsare soarele clubului parizian ea trebuia respectată. Odată cu acest gest de rebeliune al argentinianului, orice demers pare compromis.

Mă întorc cu ce am început. La Cristiano Ronaldo adică. După episodul cu amenda, portughezul a scris un mesaj lung de scuze, către colegi și suporteri. Va face oare la fel și Messi?

P.S.

Acum când toată lumea se întreabă care poate fi viitorul lui Messi, la Barcelona s-a întâmplat un lucru destul de ciudat. Aparent fără legătură. Clubul catalan a anunțat că directorul sportiv Mateu Alemany nu va mai continua și în sezonul viitor, deși avea contract până în 2024. Alemany a fost primul om luat de Laporta în echipa lui după câștigarea alegerilor de acum doi ani și este cel ale cărui merite în gestionarea situației extrem de grele prin care trece Barcelona sunt unanim recunoscute. Inclusiv în creionarea unui lot care să le permită catalanilor să câștige, iată, campionatul Spaniei. Se spune că Alemany a primit o ofertă de la Aston Villa pe care n-a putut s-o refuze, dar niște semne de întrebare există aici, totuși Aston Villa nu-i City, Arsenal, United, Liverpool sau Chelsea, nici măcar Newcastle, nu-i o echipă de Top 6 (sau Top 7, că așa va fi de-acum înainte). Să pleci de la campioana Spaniei, unde n-aveai salariul minim pe economie, la o echipă de mijloc în Anglia, cu toate avantajele financiare ce decurg de aici, nu e chiar cel mai obișnuit lucru.

Care-i legătura cu Messi? Păi se pare că e, zic jurnaliștii spanioli, căci Alemany era din tabăra celor care erau rezervați în privința unei reveniri a argentinianului. Considera Alemany, care spre deosebire de Laporta n-are niciun trecut comun cu Messi, că Barcelona are nevoie de altceva acum pentru a merge înainte pe drumul său și că întoarcerea lui Messi nu va ajuta în acest sens. 

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *