EDITORIAL, EDITORIAL ANTAL PUTINICA

MERCEDES ESTE ALL-IN, LA POKERUL CU LEWIS HAMILTON!

Editorial | Antal Putinică

Jocul de poker este extrem de simplu, pentru cine îl cunoaște. La nivel de amatori, este chiar distractiv. Când miza ajunge însă la 50 milioane de dolari (sau chiar mai mult, ținând cont de implicații), te poate face să clipești, speriat. Iar cine clipește, pierde. 

Cred că asta se întâmplă și cu stand off-ul dintre Mercedes F1 și Lewis Hamilton. De la bun început, cei doi s-au așezat la masa high stakes și au ajuns acum la raise-ul final. Evident, în acest duel, numai unul câștigă. Iar dacă blufezi cumva, regulile nescrise ale poker-ului spun că nu trebuie să ajungi sub nici un chip la river. Ai șanse mari să te dai de gol. 

Evident, știți cum se joacă Texas Hold’em. Și totuși, pentru a fi sigur că mă fac înțeles, o să explic punctual partida dintre cei 2 campioni: constructorul german Mercedes AMG Petronas și pilotul britanic Lewis Hamilton. Prieteni buni, cunoștințe vechi, dar care nu au jucat niciodată unul împotriva celuilalt.  

Noul contract este miza jocului, iar Hamilton a primit 2 cărți bune, pereche mare. Mare de tot! Și a dublat blind-ul, cerând un contract pe 3 ani, bine remunerat. Mercedes a mers la culoare, acceptând provocarea. A dat call cu un contract pe un singur an, la același salariu. A fost un moment cheie al meciului. Raise-ul mic al lui Hamilton a permis celor de la Mercedes să rămână în joc și să vadă primele cărți întoarse.  

Pe FLOP, cele 3 cărți listate i-au ținut în continuare în joc. Lewis a făcut 2 perechi cu șanse mari la full (sau poate chiar careu, cine știe!), în timp ce Mercedes, conservator, și-a apărat șansele oferite de cărțile întoarse. A fost momentul în care Hamilton a ridicat miza foarte sus, la 50 milioane de dolari! Atât de sus, încât nimeni nu a crezut că team-ul german va mai rămâne în joc. Nimeni, în afară de Mercedes. Care a dat call cu Valtteri Bottas. Și a fost întoarsă încă o carte, cu nume cât se poate de sugestiv: TURN! 

Punem pauză puțin partidei, pentru că simt nevoia unei acolade. De pe margine, când vezi toate cărțile, ca în partidele televizate, este ușor să îți dai cu părerea. La masă, însă, este uneori imposibil să ghicești ce gândește celălalt. Există statistică, există calcul matematic, există istoric al jocurilor, există evident și șansa. Dar mai este și acel element special, care îi separă pe marii jucători de restul lumii: premoniția (= presimțire inexplicabilă, fără motivare rațională, a unui fapt viitor).

Pe TURN, a venit o carte care nu folosea nimănui. Complet inexplicabil, la cât de agresiv a fost mai devreme, Hamilton a dat un simplu check. Este însă caracteristic marilor campioni să facă astfel de gesturi neașteptate. Spera, probabil, ca Mercedes să se arunce cu un raise zdravăn, dezvăluindu-și astfel intențiile și, deopotrivă, cărțile din mână. Însă check-ul a venit și din cealaltă parte a mesei. Și astfel am ajuns la RIVER. 

Ultima carte întoarsă este și cea mai periculoasă. Când ai cărți bune cu care pornești blind-ul, faci tot posibilul să nu ajungi aici. Au fost campioni care, cu 2 ași primiți, au pierdut pe river partide pe multe milioane. De aceea, cu o astfel de pereche mare în mână, trebuie să forțezi adversarii să iasă din joc rapid, până să fie întoarse primele cărți. Mai bine câștigi (bani puțini, dar siguri) decât să pierzi totul.   

Pe RIVER, a venit o carte mare. Una cu care Hamilton face full house, însă Mercedes poate prinde mai mult decât culoare. Cartea se numește, simplu, HONDA. Declarația făcută de producătorul japonez, prin care își anunță retragerea la finalul sezonului 2021, a luat prin surprindere pe toată lumea. Este momentul în care un pilot precum Max Verstappen devine, mai mult ca sigur, liber de contract în 2022. Iar Max îi poate lua, fără probleme, locul lui Hamilton în team-ul Mercedes.     

Acum, este prea târziu pentru britanic să dea înapoi. Cu full house în mână, Lewis Hamilton poate câștiga partida, cu un “daca” mare în față: DACĂ Mercedes va ceda la bluff-ul său. Nemții sunt recunoscuți pentru mișcările calculate pe care le fac, rareori asumându-și riscuri inutile. De aceea, iți vine greu să crezi că pot blufa, la rândul lor. Mai ales când miza este atât de mare.  

Mai mult, Mercedes, și dacă va da doar call, cerând să vadă cărțile lui Lewis, are de unde pierde. Nu își joacă ultimii bani. În seif mai stau, încă neatinși, George Russell, Esteban Ocon și … INEOS. Dar Mercedes nu vrea să vadă cărțile lui Lewis. Duce partida până la apogeu: ALL IN!!!    

Lewis Hamilton știe că Mercedes are cel puțin culoare. Pe care o poate bate ușor cu al său full. Dacă ar fi fost doar o chintă simplă, Mercedes nu ar fi rămas în joc. Asta știe și Lewis. Și mai știe că jocul la culoare poate oferi o perspectivă interesantă, care este peste cărțile pe care le poate  compune Hamilton. Iar întrebarea care îl macină acum pe campion, văzând all in-ul, este: are Mercedes chintă royală? 

Hamilton a clipit. Rămâne de văzut dacă a făcut-o intenționat sau nu.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *