Editorial | Antal Putinica
Spectacolele cu magicieni se încheie întotdeauna cu o reverență. Întotdeauna! Eu așa îmi aduc aminte. Gestul de respect profund mi-a rămas pe veci asociat cu acest gen de spectacol, încă din copilărie. Și mă bucur (exact ca un copil) când văd și astăzi cum, ascuns inițial într-o perdea de fum groasă s-o tai cu cuțitul, magicianul iese brusc la lumină, salutând publicul cu brațele deschise. Apoi, plecăciunea adâncă pune punct actului venit parcă din altă lume. Iar publicul raspunde cu surpriză și bucurie, dând astfel viață magiei. Este un schimb fair, care hrănește spiritual ambele părți.
În prezent, magicienii au lăsat arenele de spectacol sau circ pentru show-uri televizate. Unii sunt chiar pricepuți, fermecând întreaga lume. Alții sunt campioni. Campioni NASCAR.
Kyle Busch este unic. Cine îl vede pentru prima oară, nu poate rămâne indiferent. Ori îl placi, ori îl urăști. De unde și porecla cu care s-a ales: “Rowdy”. Adică dur, neșlefuit, unul care o caută cu lumânarea. Un tip rough, dar care mie îmi place. Poate și pentru că mi se pare întruchiparea perfectă a proverbului românesc “ce-i în gușă și-n căpușă”. În plus, e rapid. Foarte rapid!
Nu este genul de pilot care face minuni pe ploaie, ca în Formula 1. Și știți bine la cine mă refer pentru comparație, pentru că a existat un singur “magician” în formula supremă a monoposturilor: Ayrton Senna. Însă Kyle Busch a dus spre perfecțiune actul final: plecăciunea în fața publicului. Este gestul semnătură, “the finishing touch”, amprenta cu care închide victoria.
În ceea ce îl privește pe Kyle, acest gest de curtoazie, adresat deopotrivă fanilor și adversarilor, nu a fost prezent de la bun început, în cele 225 de victorii înșirate în seriile Nascar.
Povestea magică a început pe Charlotte, în seria Xfinity. A fost una din victoriile de început iar Rowdy s-a bucurat atât de tare, încât a topit pneurile în burnout-ul de pe linia de finish. Nu bătea vântul, astfel că fumul gros nu s-a împrăștiat. A rămas ca un nor magic în jurul mașinii. Iar Busch s-a dat jos într-o atmosferă în care pur și simplu nu vedea nimic. Nu se putea orienta, nu știa nici măcar în ce parte e publicul, astfel că a încremenit pentru o secundă. A fost o clipă cât o eternitate, ce i-a marcat ulterior existența.
Cum a spus-o chiar el, în acele momente și-a adus aminte de spectacolele de magie. Doar e din Las Vegas! Și s-a gândit să facă 2-3 pași, până iese la lumină, și apoi să se încline în fața publicului, așa cum văzuse el cândva într-un spectacol. Restul este istorie! Gestul a fost atât de bine primit de fanii Nascar încât Kyle Busch și-a sărbătorit fiecare victorie ulterioară cu un “grand bow”. Iar așteptările nu au fost înșelate.
Kyle Busch a ieșit campion în fiecare serie națională stock cars în care a luat startul. Seria camionetelor, Truck Series, a fost mai mult un moft. Acolo are o echipă din 2010, KBM – Kyle Busch Motorsports, cu care mai iese din când în când pe circuite. “Din când în când” este un fel de a spune, pentru că Rowdy a strâns 165 de starturi (!) însă nu a făcut niciodată un sezon întreg. Păcat, pentru că raportul victoriilor este de una la 3 starturi.
Echipa KBM, de care se ocupă alături de soție, are însă un palmares impresionant. A scos “la simplă” mulți piloți actuali de Cup Series (Erik Jones, Bubba Wallace, William Byron, Christopher Bell sau Harrison Burton). A punctat și la capitolul imagine când i-a oferit un volan lui Kimi Raikkonen. Campionul mondial al Formulei 1 tocmai primise “concediu cu plată” de la Ferrari și în 2011 a luat startul pe ovalul din Charlotte. În 2 serii: Truck și Xfinity (pe atunci Nationwide)! În întrecerea camionetelor, Iceman – alt virtuoz al compozițiilor dinamice, a plecat ultimul și a terminat în top 15!
Kyle Busch are recorduri absolute în Nascar, unele peste legenda vie Richard “The King” Petty. Victoria din al doilea weekend al sezonului 2023 a continuat seria anilor consecutivi în care se impune în cel puțin una din etapele Cup Series. Până acum 2 săptămâni, împărțea recordul all-time cu Petty (18 sezoane consecutive), cam în același fel în care Hamilton este egalul lui Schumi în F1 (7 titluri mondiale). Acum Busch este lider incontestabil, cu 19 sezoane consecutive cu victorie. Record ce poate fi prelungit, pentru că este abia la început de drum cu noua echipă Richard Childress Racing.
Mai mult, a fost victoria cu numărul 225 în Nascar. Știu că nu e frumos să înșir, așa, multe cifre în neștire, dar în cazul de față nu prea am de ales. Vreau să vă faceți imaginea exactă: Rowdy are 61 de trofee în Cup Series (dublu campion în 2015 și 2019), 102 în Xfinity Series (unde a fost campion în 2009) și 63 în Truck Series. Nici un alt pilot nu se poate lăuda cu un astfel de parcurs. Nimeni! Iar Kyle Busch are toată viața înainte, abia va împlini 38 de ani în luna mai.
Într-o lume a legendelor, în care rămân în amintire doar eroii și răufăcătorii, Kyle Busch este aparte. Numai el știe cum reușește să fie, în același timp, în ambele tabere. Iar asta, recunosc, este magie curată!