EDITORIAL, EDITORIAL ANDREI NICULESCU

LUMEA LUI MO. MO SALAH

Editorial | Andrei Niculescu

Pentru Liverpool, iar marți seară s-a văzut din nou, va exista mereu ”Wanda”. Nu ”un peștișor numit Wanda”, ăsta e pentru Jamie Lee Curtis, ci un colțișor numit ”Wanda”. ”Wanda Metropolitano” e stadionul unde ”cormoranii” au câștigat ultimul lor trofeu european, a cărui importanță a fost însă dublă. Dincolo de trofeul în sine, căci Champions League” e un vis pentru toți, iar pentru destui e un vis interzis, acea victorie de la Madrid a salvat un sezon care putea genera un izvor de frustrare ce nu avem de unde să știm cum s-ar fi terminat.

Să mă explic. Amintiți-vă acel sezon 2018-2019 și felul în care s-a derulat el. Mă refer la Premier League, căci aici era marea obsesie la Liverpool în acea perioadă. A fost acea bătălie crâncenă cu City până în ultima etapă, câștigată de ”cetățenii” lui Guardiola la mustață. O mustață ce putea crea însă multe răni, dacă nu intervenea vaccinul din finala Champions League cu Tottenham. Nu avem de unde să știm, spuneam, ce s-ar fi întâmplat dacă ”Wanda” le zâmbea celor de la Spurs. Poate că frustrarea ratării titlului se transforma într-o depresie, în care Liverpool mai fusese când cu Steven Gerrard și meciul ăla cu Chelsea, poate că acel sezon ratat le-ar fi deschis jucătorilor apetitul pentru a-și căuta refugii în altă parte (schimbi locul, schimbi norocul, se spune), poate că nici Klopp n-ar fi avut aceeași energie. ”Wanda” a jucat însă pe partea lui Liverpool atunci, pe partea lui Mane, Salah și ceilalți, iar de-aici până la câștigarea acelui titlu așteptat obsesiv pe ”Anfield” a fost doar un pas. Celor care vor încerca să mă contrazică le zic același lucru ca și celor care au trecut prin Covid și acum cred că și fără vaccin ar fi fost la fel. Sau celor care cred că se vor descurca și fără vaccin cu virusul ăsta păgubos: n-aveți de unde să știți.

Dar nu despre ”Wanda” și legătura afectivă deja pe care at trebui s-o aibă ”cormoranii” cu acest stadion vreau să vorbesc acum. Ci despre cel mai important dintre jucătorii lui Liverpool în acest moment. Inițial am scris ”cel mai important om din vestiarul lui Liverpool”, dar apoi mi-am dat seamă că acesta e, cu tot respectul pentru jucători, Jurgen Klopp. Fără Klopp, nimic din ce înseamnă azi Liverpool n-ar fi fost posibil și punct. Iar asta înseamnă că nici Mo Salah, căci el este cel la care mă gândeam eu mai sus, n-ar fi ajuns să fie ceea ce e azi. Marți a bifat deja al 9-lea meci consecutiv cu gol marcat, ceea ce e un mic record pentru Liverpool.

O CIUDATĂ UMBRĂ PESTE EGIPTEAN

Ei bine, asta e și ideea. Pe care s-a simțit dator s-o scoată în evidență și Klopp, în week-end. Nu vi se pare că se vorbește cam puțin despre Mo Salah? E plin de știri despre Mbappe, despre Haaland, e o întreagă campanie în favoarea lui Benzema, Lewandowski are și el cota sa de protagonism generată de golurile pe care le dă, Messi și Cristiano se dovedesc foarte greu de pensionat, Ansu Fati, Pedri și Gavi sunt scoși și ei pregnant în evidență. Dar Salah? Salah ce are, de ce nu ar putea fi considerat Salah cel mai în formă fotbalist al acestui moment?

Am citit undeva o teorie cum că Salah ar fi dispărut un pic din centrul atenției după acea finală cu Real Madrid, când cu incidentul cu Ramos. Și parcă-parcă un pic adevăr e aici, căci atunci se vorbea despre el ca despre un posibil Balon de Aur, acum nu. Ciudat totuși, căci vina lui la acel episod nu există, nici măcar nu s-a lamentat, doar putem să ne imaginăm ce furtună se isca dacă la acea finală pățea ceva similar Cristiano Ronaldo. Contribuția ulterioară a lui Salah la performanțele lui Liverpool, Champions League și Premier League, e dincolo de orice dubiu. Dar parcă niciodată Salah n-a fost într-o formă și într-o stare de spirit mai bună ca acum.

E posibil ca această absență din prim-planul mediatic să vină din felul de a fi al egipteanului. Care nu e genul de personaj care să atragă altfel decât din punct de vedere fotbalistic. Fanii lui Liverpool vor zice, poate, că această liniște e de bun augur pentru ei, căci va conduce la prelungirea contractului ce expiră în 2023. Și în jurul căruia sunt deja discuții, căci Liverpool nu prea își dorește să fie în situația PSG-ului cu Mbappe. Până în vară lucrurile trebuie lămurite, într-un sens sau altul. 

Aici intervine cealaltă față a monedei. Sau a milioanelor de monede ce sunt aruncate pe masa negocierilor. Faptul că e puțin mediatizat nu înseamnă că Salah nu e în atenția altor cluburi. Directorii sportivi nu se iau după ziare, iar impresarii tind să le folosească doar când au mare nevoie. Deocamdată n-o au, iar declarația lui Klopp din week-end a venit perfect la masa negocierilor. Salah câștigă în jur de 12 milioane de euro pe sezon, e pe treapta de sus a salariilor la Liverpool. Dar tot acolo e și Thiago, iar un pic mai sus e și Van Dijk, care, cu tot respectul, e fundaș, nu marcator. E logic deci ca Salah să vrea mai mult? Eu zic că da. E logic deci ca alte cluburi să-i ofere mai mult? Eu zic că da. E logic deci ca Liverpool să-i accepte pretențiile? Ei bine, aici ”DA”-ul răspicat nu-și mai găsește locul, e nevoie și de niște calcule. Pe care orice club serios le face când vine vorba de o asemenea temă și asemenea sume.

Salah vrea o dublare a salariului și o prelungire a duratei, cel puțin până în 2025. Acum are 29 de ani și e logic să se gândească la un ultim contract în cariera europeană, căci după se va putea duce liniștit către zona petro-dolarilor. Dar acești petro-dolari se găsesc și prin Europa, totuși. De-aici și teama celor de la Liverpool, puși cumva într-o situație delicată, căci în 2023 expiră, printre altele, și contractul lui Mane. Care e un băiat foarte bun, cu mult caracter și bun simț, dar chiar credeți că el va spune: ”Ah, lui Mo îi dublați salariul? Ok, eu mă mulțumesc cu cât aveam, dacă vă ajută puteți să mi-l și micșorați”. Eu unul nu cred. Despre o eventuală plecare a lui Jurgen Klopp în 2023, așa cum a tot zis, deja nu mai vorbește nimeni, că nu mai e timp și pentru asta.

DILEMELE DIN LIVERPOOL

Dilema e mare, să recunoaștem. Iar FC Liverpool, mă refer aici la club, cu balanțele sale contabile, nu e într-o situație prea comodă. Un potențial transfer al egipteanului ar genera zeci de milioane, poate chiar peste sută, dar pe cine aduci în locul lui? Și invers, o prelungire a contractului în condițiile cerute de el garantează că prestațiile vor fi, în 2023 sau 2024, pe măsura banilor încasați? 

Veți spune, ce noroc are Liverpool că Salah nu-l are impresar pe Mino Raiola! Că am fi avut scandal garantat acum. Sau pe Jorge Mendes, care acționează mai în tăcere, dar acționează. Apropo, poate nu știți cine e agentul lui Salah. Îl cheamă Ramy Abbas Issa, iar prin august, după un gol al egipteanului scria pe twitter cam așa: ”“I hope they’re watching”. V-ați mai liniștit, nu-i așa? În ultimele zile n-a mai scris nimic, acum e rândul celor de la Liverpool să scrie. Cecul.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *