EDITORIAL, EDITORIAL ANTAL PUTINICA

KYLE LARSON, ȘERIFUL DIN NASCARVILLE

Foto: Facebook NASCAR

Editorial | Antal Putinica

KYLE. Un nume obișnuit de copil, fie băiat sau fată, adus în Lumea Nouă tocmai din Highlands, asprele ținuturi din Scoția. Era doar al 22-lea nume în topul preferințelor cetățenilor din USA, în ceea ce privește bebelușii de sex masculin născuți în 1992. Anul în care a venit pe lume și Kyle Myata Larson, în însorita Californie, dar într-o familie cu descendență japoneză, nicidecum scoțiană.

Legenda spune că Larson a participat la prima sa cursa când nu avea nici măcar o săptămână. Mama sa de origine asiatică, la prima ieșire din casă după ce a născut, l-a dus direct în tribunele unui oval de pământ de lângă Elk Grove. Iar de atunci inima lui Kyle a bătut la UNISON cu motorul unei mașini de curse.

Cu siguranță, povestea de viață a lui Kyle Larson va deveni în viitorul apropiat subiect de film. Are de toate! Numai ultimele 20 de luni din viață sunt suficiente pentru a scrie un scenariu cu adevărat hollywoodian: decădere și preamărire, lacrimi, sărăcie, lipsuri și VOINȚĂ. O voință de fier cu care Kyle Larson s-a cățărat înapoi în lume din groapa adâncă în care îl aruncase noua “modă” americană, fenomenul “Cancel Culture”.

Chiar dacă a fost la un pas să piardă totul, chiar dacă a rămas cu un singur prieten adevărat și într-un singur sponsor în 2020 (după nefericita întâmplare în care a rostit într-un mediu privat prohibitul “the N-word”), Larson nu s-a plâns niciodată că este DISCRIMINAT. Putea să o facă, dar nu a mers pe drumul acesta.

Și-a cerut public scuze și a așteptat, la locul lui, o nouă ȘANSĂ. Iar aceasta s-a ivit în iarna lui 2020.

Larson a ajuns sezonul acesta, după pauza forțată de anul trecut, în echipa lui Rick Hendrick, care a văzut ceva în el încă din 2016. Larson era un omuleț mic de statură, dar un pilot rapid și tenace care, cu un zâmbet glacial pe figura sa rotundă, câștigase deja pentru fosta echipă CGR pe dificilul oval lung din Michigan. Culmea, Chip Ganassi (același care s-a lepădat imediat de el în primăvara anului trecut, când Larson a devenit peste noapte “radioactiv”) a renunțat acum 2 luni definitiv la Nascar. 

De-ar fi rămas împreună, Kyle ar fi fost acum în aer, așa cum au pățit-o până la urmă Kurt Busch și Ross Chastain. Unii pot spune că există undeva și un DUMNEZEU al curselor Nascar!

Larson a preluat în 2021 mașina cu numărul 5, un număr care mai fusese o SINGURĂ dată campion în întreagă istorie Nascar (ce numără peste 8 decenii pline): în 1997, cu Terry Labonte la volan. Culmea, s-a întâmplat tot în echipa Hendrick Motorsports și tot în colaborare cu motoristul Chevrolet.

Kyle a câștigat o cursă la doar al 4-lea start pentru un team istoric al competiției, unul prin care au trecut nume uriașe (să ne amintim numai de contemporanii Jeff Gordon și Jimmie Johnson) dar care nu au fost nici de departe atât de PRECOCE. Triumful s-a întâmplat în Las Vegas, unde Larson a pariat pe 5 albastru și a învins casa Busch.

Confirmarea a venit 11 etape mai târziu, întipărită în file de poveste. În Charlotte, Kyle Larson a adus victoria cu numărul 269 echipei care i-a dat o nouă șansă în Cup Series. Iar această victorie a făcut ca Hendrick Motorsports să bată un RECORD vechi de 21 de sezoane al Nascar-ului – recordul de victorii deținut de Petty Enterprises. A fost momentul în care ne-am dat seama cu toții că s-a născut un pui de campion!

Larson are și el 2 pui ai lui, un băiețel, Owen, și o fetiță, Audrey. Partenera de viață este atât de dulce încât este evident că nu o putea chema decât Sweet. Chiar așa: Katelyn Sweet, sora unui pilot de serii Nascar! Este cea care i-a rămas alături în cele mai negre momente ale anului trecut. SPRIJINUL ei a fost atât de important încât Kyle a mărturisit că fără familie ar fi fost pierdut.

Iar Kyle Larson ar fi însemnat doar un alt nume aruncat spre jertfa în anonimitate pe altarul ZEULUI vitezei. 

Trecut prin confruntări cu care alții nu s-au întâlnit pe drumul vieții, Kyle Larson s-a călit precum oțelul scufundat brusc în apă. A sosit în vestul sălbatic, în “The Valley of the Sun”, înarmat cu cele mai de preț arme ale sale: RĂBDAREA și VITEZA. Avea în jur o echipă de pistolari cum numai Wyatt Earp a strâns, cândva, pentru a intra în legendă cu bătălia din OK Corral. 

Iar camarazii lui Kyle și-au făcut perfect treaba. Au tras grupat la țintă în ultimul pit stop și l-au scos pe pistă pe Larson după numai 11.8 secunde – record al sezonului pentru un service complet! Apoi, Larson a avut grijă doar să nu piardă TITLUL în ultimele 25 de tururi.

A fost prima victorie personală obținută de Kyle Larson în Phoenix, ocazie cu care a devenit un șerif de nota 10 (victorii) în acest an. Unul a cărui LEGENDĂ este abia la început. 

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *