EDITORIAL, EDITORIAL ANDREI NICULESCU

GUARDIOLA, FAVORITUL DIN MARTIE, DAR ATENȚIE LA REAL MADRID!

Editorial | Andrei Niculescu

”Și totuși, cine o să câștige Champions League”? Am primit întrebarea asta de zeci de ori de-a lungul anilor, și nu doar înaintea finalelor. Și mai mereu răspunsul a fost aproape imposibil de dat. Ăsta e farmecul acestei competiții, niciodată nu știi ce se poate întâmpla, căci mereu se întâmplă ceva. Și mai există un detaliu: detaliile. Nu există o altă întrecere unde detaliile să fie atât de importantă și să facă de cele mai multe ori diferența. Iar motivul e simplu. Valoarea celor implicați e atât de mare, pregătirea e atât de bine făcută, încât cea mai mică eroare devine decisivă. 

Am mai spus-o, în Champions League semifinalele au devenit un premiu în sine. Să câștigi trofeul e un vis, să ajungi în finală e colosal, dar și să pătrunzi în semifinale a devenit în ultimii 10-15 ani un demers extrem de complicat și rezervat doar celor mai buni. Motivul e același ca mai sus. Sunt atât de puternice echipele ce ajung în primăvară încât oricare poate să câștige trofeul. Pentru asta e nevoie să facă totul perfect, dar să aibă și noroc.

Înaintea tragerii la sorți, favoritele tuturor erau Manchester City și Bayern. Ele ocupau primele două poziții pe o grilă de start împrumutată din cursele auto. Apoi veneau celelalte. Dacă tragerea ar fi fost dirijată, cu capi de serie, pesemne că traseul le-ar fi condus pe cele două spre finală. Nefiind dirijată, ne puteam aștepta la o dublă confruntare încă din ”sferturi”. Nu va fi în ”sferturi”, dar e posibil să le vedem față-n față în semifinale. 

Tot ce discutam înainte de tragere acum nu mai contează. Știm deja împerecherea, avem creionate și potențialele calificate, putem pleca de-aici într-o scurtă analiză. În paranteză fie spus, sorții ne-au ferit, cel puțin în această primă fază, de confruntări între echipe din aceeași țară, ceea ce, după părerea mea, e foarte bine. Farmecul competițiilor europene e și ăsta, posibilitatea de a vedea față-n față stiluri diferite, campionate diferite. 

BAYERN-PSG 

Capul de afiș e reeditarea finalei de anul trecut, Bayern-PSG. Presupun că și unii și alții sunt un pic nemulțumiți. Parizienii în primul rând, dar și bavarezii. Bayern rămâne aceeași forță, chiar dacă pe parcursul acestui sezon a mai arătat unele slăbiciuni pe faza defensivă. S-a distrat cu Lazio, dar a oferit aceeași seriozitate în abordarea fiecărei faze indiferent de cum arăta scorul pe tabelă. Această seriozitate e o caracteristică a echipei și un mare atu în orice luptă. E o mică problemă în vestiar cu Hansi Flick, pe care nemții l-ar vrea selecționer după plecarea lui Low, dar pe care Bayern, cel puțin deocamdată, nu dă semne că l-ar lăsa. Depinde acum ce-și dorește Flick, dar aceste posibile discuții se pot transforma într-unul dintre detaliile de care aminteam mai sus.

PSG în schimb avea nevoie de un meci ca ăsta. Aveau nevoie Neymar, Mbappe și ceilalți să vadă cum stau. Au avut o primă manșă formidabilă cu Barcelona, dar și un retur cu ceva emoții, deși unii l-au considerat a fi pragmatic. Acum vom vedea în ce măsură e pregătit Pochettino pentru marea performanță la Paris, dar și-n ce măsură au tras parizienii cartea câștigătoare cu el, aruncând din mână o altă carte, Tuchel, ce poate deveni importantă la alții. Și cred că această ”dublă” ar putea să aibă o greutate considerabilă în decizia lui Mbappe de a-și prelungi ori nu contractul.

Pronosticul meu: Bayern 60% – PSG 40%

MANCHESTER CITY – BORUSSIA DORTMUND

Cealaltă favorită, City, a avut, în principiu, șansă. Apropo, nu vi se pare că-n ultimii ani Guardiola a fost mereu mare favorit la câștigarea trofeului în luna martie? Că era la Bayern, că e la City, aceeași situație, în martie toată lumea vedea deja imaginea cu Pep ridicând ”urecheata” deasupra capului. Și nu a fost să fie. Dortmund pare un adversar pe care City îl poate învinge ușor, numai că Haaland are și el ambițiile sale. Guardiola însă a reușit în sfârșit să închege o apărare serioasă, după ani de luptă și sute de milioane cheltuite, iar acest aspect e un element în plus în favoarea ”cetățenilor”.

Pronosticul meu: City 65% – Borussia 35 %

FC PORTO-CHELSEA

Chelsea cred că e favorizata tragerii. Și nu doar pentru că dat peste FC Port, totuși cea mai slabă dintre cele 8. Ci și pentru că Tuchel nu va trebui să schimbe foarte mult registrul tactic. Porto nu e foarte departe de Atletico din punct de vedere al filozofiei, diferența e că portughezii parcă o interpretează mai bine acum. E o șansă uriașă pentru londonezi, căci nici traseul ulterior nu le scoate în cale un ”balaur” precum City sau Bayern. Practic pe această parte de tablou oricine se poate gândi la finală, chiar și Porto.

Și încă un lucru. Iată ce situații ne oferă fotbalul ăsta! În decembrie, la momentul tragerii la sorți a ”optimilor”, Tuchel era la Paris și nu părea foarte stresat de zvonurile care spuneau că Leonardo îi cam caută pricină și motive pentru a-l da afară. Totuși PSG era în grafic în toate competițiile. Ei bine chiar asta s-a întâmplat, iar Tuchel a primit demiterea ca un veninos cadou de Crăciun. Acum e la Chelsea și-i merge grozav, ba chiar e foarte posibil ca el să ajungă mai departe în competiție în acest sezon decât PSG. Cum ar fi să-l vedem în finala de la Istanbul împotriva Parisului? Eventual s-o și câștige. Mai greu pentru PSG scenariul ăsta, dar imposibil nu e.

Pronosticul meu: Porto 30% – Chelsea 70%

REAL MADRID-LIVERPOOL

Am lăsat la final o altă reeditare a unei finale, Real Madrid-Liverpool. Senzația mea e că și unii și alții sunt în egală măsură și mulțumiți, dar și nemulțumiți. ”Cormoranii” visează la revanșă după Kiev, dar parcă sezonul nu e chiar cel mai potrivit sezon pentru asta. Stresul unei posibile necalificări în Champions League de pe locurile din campionat cântărește destul de greu pe ”Anfield”, la fel de greu ca și problemele din defensiva lui Klopp. 

Ajunsă în această fază, Real Madrid e un adversar foarte periculos pentru oricine. Nu știu care dintre cele 8 participante în ”sferturi” se poate baza pe o coloană vertebrală precum cea a lui Zidane: Courtois-Ramos-Kroos- Casemiro-Modric-Benzema! Sunt atât de multe medalii adunate la gâtul lor și atât de multă experiență strânsă în glezne și creier încât posibilitatea ca Real Madrid să se califice în finală e mai puternică decât oricând în acest sezon. Chiar dacă își poate juca un întreg sezon în decurs de 7 zile, căci între cele două manșe cu Liverpool mai e și ”Clasico”.

Dacă Jurgen Klopp, cu stilul creionat de el la Liverpool, va reuși să dezactiveze această linie de mijloc, va reuși să se califice. Și să preia, la rându-i, avantajele acestui culoar.

Pronosticul meu: Real Madrid 55 % – Liverpool 45 %

Eu unul abia aștept să treacă perioada asta cu meciuri ale echipelor naționale și să revenim la confruntările zdravene din Champions League.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *