EDITORIAL, EDITORIAL ANTAL PUTINICA

FORMULA 1, INTRATĂ ÎN MALAXORUL GEN Z

Foto: Facebook Max Verstappen

Editorial | Antal Putinica

Max Verstappen, victorie sarcastică în Spania. Victorie sarcastică, nu altfel! … Nu stiu unde am găsit titlul, sigur rătăceam departe pe net, însă mi-a rămas în minte. Mă zgândăre încă, sâcâitor, ca un spin de trandafir ce ți-a intrat în talpă. Ceea ce s-a și urmărit în fapt, nu?! Trăim într-o perioadă în care orice titlu strălucitor, care te “agață” ca un cârlig de pescuit învelit în promisiuni deșarte, este cel mai potrivit instrument în a-ți clădi “renumele” și statusul, în baza unor click-uri “fără cifră, fără cifră”! (este noua expresie online pentru fără număr, se știe!). Ce mai contează cum le-ai obținut?!

Deloc modest, consider că am făcut ceva școală, pe vremea când limba română însemna să citești mult, atât de mult încât să poți fi în stare să îți dai cu părerea despre ce a vrut să spună autorul. Ceea ce obliga, recunosc! Aveai nevoie de un dicționar pe aproape (nu exista PC-ul, ce să mai vorbim despre google search), aveai nevoie de un bagaj însemnat de referințe și, mai presus de orice, trebuia să gândești. Cu mintea ta! Știu, sună redundant, dar așa îmi vine a spune. 

Iar asta, pe lângă bunul simț “literar”, implica să cunoști sensul adevărat al cuvântului folosit.

Ori, sarcastic, atunci, dar și acum, înseamnă în primul rând exprimarea unei atitudini, modul în care o persoană preferă să se manifeste într-un moment anume, arătându-și vizibil dezacordul sau batjocura. Este un adjectiv puțin folosit în exprimare cotidiană, ce poate fi răspunsul la un stimul sau o atitudine, motivul nu contează! Ideea este că omul poate fi sarcastic, râsul său de asemenea, vorba chiar usturătoare. Dar simplul șofat nu poate fi sarcastic, așa cum nici mersul pe jos (sau alergatul pe bandă, la modă astăzi) nu are nimic sarcastic în el. 

Cine găsește ceva sarcastic în mâncare, să-mi spună.

Ce a făcut duminică, în Barcelona, Max Verstappen, nu a avut nici o urmă de sarcasm. A dominat pur și simplu, atât de clar, încât unora le-a creat impresia că a fost o simplă joacă. Nicidecum! A fost o victorie în adevăratul sens al cuvântului! Sau, cum ar spune un stand-up comedian pe scena Comics Club, “i-a înfrânt”, nu alta!

Americanii, mă rog, unii dintre ei de fapt, au înțeles cum stă treaba cu sarcasmul ăsta. Unul chiar are cont de twitter “nascarcasm” și se descrie: “Freelance troll for ~http://NASCAR.com~ You probably have me muted. Dumb thoughts posted are my own dumb thoughts. Constantly ashamed.” Treaba e asumată, un fel de licență poetică. Iar conținutul denotă subtilitate și coeziune în gândire, ceea ce e de apreciat. Printre articolele recente este și un post care face trimitere la cursa interminabilă din weekend, cea câștigată de Kyle Busch pe WWT Raceway. Jimmie Johnson, prezent la Le Mans, îl felicită pe Rowdy pentru victoria în cele “24 de ore” din St. Louis, în speranța că, duminica, succesul se va lipi și de el.

La Le Mans, după aproape jumătate de secol, o mașină Nascar e din nou prezentă la start. În weekend va fi ediția centenară a celebrei curse de 24 de ore iar team-ul Garage 56 a dus în Franța un Chevy Camaro NextGen modificat, pentru a lua startul într-o clasă specială. Așadar, mai în glumă mai în serios, Jimmie Johnson va câștiga în mod sigur. Dar victoria va fi una … modestă! 🙂

Biruința nu este ceva nou, victoria este importantă încă din zorii omenirii. Poate și de aceea, izbânda avea chip în trecut și era frumoasa ca o zeiță. Nike, de exemplu! Zeița Victoriei la greci, Nike, sigur nu este sarcastică. Bag și mâna în foc pentru asta, pentru că la noi a ajuns … fără cap! Însă cu aripile victoriei încă desfășurate în vânt, așa cum poate fi admirată în muzeul din Luvru. Aripi pe care, astăzi, un Max Verstappen le poartă cu mândrie. Doar le-a primit de la Red Bull!

Apropo, și fac iarăși o paranteză, sunt sigur că mulți dintre noi au ajuns în Thasos, pentru o oarecare vacanță de vară. Dar nu știu câți cunosc faptul că această statuie a zeiței Nike (nume “împrumutat” de un cunoscut producător de articole sportive) a fost descoperită pe insula Samothraki, “casa marilor zei”, insulă ce face parte din regiunea … Tracia. Tracia grecilor, cum altfel! Doar macedonenii erau cei mai viteji și drepți dintre traci, nu?!

Victorie caustică, victorie malițioasă, victorie fără sens, inexpresivă, victorie ironică sau în batjocură. Ori, ca în fotbal, victorie zdrobitoare dublată de o înfrângere usturătoare. Hmm! Eu zic să fim mai temperați în a folosi limba română, altfel ne “trezim” că ne ia gura pe dinainte.

Din punctul meu de vedere, victoria poate fi doar de două feluri iar distincția este extrem de importantă. Istoria poate că nu îi ține minte întotdeauna pe cei care câștigă câteva bătălii, dar îi poartă spre nemurire pe cei care câștigă războiul. Fie el și sarcastic!

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *