EDITORIAL, EDITORIAL ANTAL PUTINICA

FLOARE-ALBASTRĂ! FLOARE-ALBASTRĂ! … TOTUȘI ESTE TRIST ÎN LUME!

Foto: Facebook Dakar

Editorial | Antal Putinica

Parcă ieri ascultam hitul “Un doi și trei de zero” al celor de la BUG Mafia, cum “dădeau” ei pentru mileniul trei. Aveam speranțe mari, recunosc, așa cum probabil au avut toți cei care visau atunci o lume mai bună. Au trecut 20 de ani plini și mi se pare că lucrurile nu s-au schimbat prea mult. VISUL rămâne în continuare principala hrană a vieții de zi cu zi. 

Probabil ar fi trebuit să încep cu marele Eminescu, doar a fost ziua lui ieri. Însă tot ce îmi vine în minte, când îl pomenesc, este examenul de bacalaureat susținut acum câteva decenii, întredeschis ca o “Floare Albastră”. O scriitură perfect de frumoasă, dar apăsătoare ca vremurile pe care le trăim: “floare-albastră! floare-albastră! … totuși este trist în lume!” 

Recunosc, mai acum câteva săptămâni, eram cumpătat în a-mi umple coșul speranței. Și am tot spus-o, aici pe SportExtra, repetând mecanic de parcă primul pe care încercam să îl conving eram chiar eu. Dar păstram in continuare aprinsă flacăra unei lumi normale, acolo, undeva, într-un colț al sufletului, perete în perete cu dorul. Tristețea unei lumi întregi, schimbată la față după un an 2020 teribil, m-a marcat definitiv și se pare că am regăsit-o și în începutul lui 2021, în tot ceea ce se întâmplă. Inclusiv în motorsport!  

Din păcate, “Tuaregul” din Dakar și-a luat jertfa și anul acesta, de parcă spectrul african, pe aripi de magie neagră, a urmat caravana raliului până în Arabia Saudită, locul ultimelor 2 ediții. Primele competiții din an “au  început” cu anulări sau reprogramări în calendare: Trofeul Andros (acum eAndros), Formula E, Formula 1 și MotoGP-ul sunt doar câteva exemple. Nimic nu mai este cum a fost iar reperele temporale, altădată atât de stricte, au devenit facultative. 

Aveam voie să îmi imaginez un 2021 firesc, asemenea unui 2019 pe care l-am trăit din plin, pe circuite, prin boxele de pe pitlanes sau în cabinele de comentariu. Voiam să uit cât mai rapid un 2020 golit de orice bucurie dar și de energia investită de public în motorsport, cu o lume înspăimântată de un virus ce a ferecat-o în case – au fost însă premise ce anunțau altceva. Respectiv, că o astfel de pandemie nu are cum să dispară, ca prin minune, într-un singur an. COVID 19 este aici, m-am convins acum, pentru a rămâne și în sezonul acesta. 

Startul întârziat din 2020 a priit unora. Dacă Formula 1 ar fi mișcat roțile, normal, în martie, Mercedes ar fi început Formula 1 nepregătită, cu un motor insuficient de bine pus la punct. Un 2020 dintr-un univers paralel, neafectat de pandemie, este un 2020 în care Red Bull și Max Verstappen sunt probabil campioni mondiali. În MotoGP, Marc Marquez nu ar fi avut timp să se recupereze după operația din iarna lui 2019, ar fi intrat precaut în sezonul întins pe tot anul și ar fi găsit soluția strategică pentru a-și păstra titlul mondial. Acea lume paralelă însă ar fi fost oarecum anostă în motomondial, comparativ cu cele întâmplate în fața ochilor noștri. Iar Joan Mir ar fi fost un nume simplu, de pilot, în MotoGP. 

Îmi trec prin minte o mie de motive pentru care pandemia din 2020, după considerațiile mele, nu a afectat strict doar o scurtă perioadă de timp, respespectiv un singur an. Și nu mă refer aici numai la piloții care se îmbolnăvesc chiar în aceste clipe de noul coronavirus (Lando Norris și Charles Leclerc din F1 sunt ultimii afectați). O sumă de poiecte au fost pe “pause” din motive de logistică sau pur și simplu din incertitudinea finanțărilor. Pași importanți ai motorsportului, gândiți de ani buni, nu se vor mai întâmpla în 2021 iar nesiguranța unui “mâine firesc” mă face să cred ca și amânarea acestor proiecte până în 2023 este una de conjunctură, nerealista. 

O lume întreagă încearcă să se adapteze noilor condiții. Și dacă ne uităm în istorie, noi, oamenii, am excelat de-a lungul timpului la acest capitol. Suntem construiți pentru a ne adapta, este miza evoluționista a întregului joc. Dar o schimbare drastică, ce implică o “socializare” mult redusă față de ceea suntem obișnuiți, își va lua cu siguranță tributul. A afectat și va afecta în continuare totul. Sunt sigur că multora nu le-a plăcut sezonul 2020, indiferent la ce sport cu motor mă refer. Va rog doar să aveți răbdare: 2021 va fi anul hotărâtor, va fi pragul ce va separa amintirile urâte de un viitor ce poate fi frumos, chiar dacă diferit. 

 Motorsportul este minunat și merită să fie iubit în continuare! 

 “Si sosind l-al porții prag, 

  Vom vorbi-n întunecime: 

  Grija noastră n-aib-o nime, 

  Cui ce-i pasă că-mi ești drag?” 

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *