EDITORIAL, EDITORIAL ANTAL PUTINICA

EXPERIMENT

Foto: Facebook Max Verstappen

Editorial | Antal Putinica

Sâmbătă, peste câteva zile (5 sau 4, funcție de când va fi publicat acest material), Formula 1 face un nou experiment. ALTUL. Nu am nimic împotriva acestor încercări, din contra! Progresul vine provocând limitele prezentului. Doar că acest experiment vine în cel mai delicat moment al sezonului. Iar într-o competiție de elită precum Formula 1, timingul e totul.

Anglia este răsfățată în această perioadă cu tot ceea ce este mai prețios în lumea sportului: tenis (Wimbledon), fotbal (Euro 2020) și Formula 1. Grand Prix-ul Marii Britanii cade într-un moment în care Sir Lewis Hamilton nu mai este atât de sigur pe un nou TITLU MONDIAL. Evident, britanicii sperau că al 8-lea titlu suprem va veni facil, cumva obligatoriu în actualul sezon, la fel ca la Euro 2020.

Primele semne că totul nu era chiar atât de “argintiu” pe cât se credea au venit în iarna trecută, când Hamilton s-a lăsat convins târziu, spre debutului noului an competițional, să continue cu Mercedes. Contractul a fost semnat pe un singur an (!), ceea ce trădează că nici una din părți nu a fost mulțumită de noua înțelegere: nici LEWIS, care nu a obținut banii și favorurile cerute încă din vara anului trecut; nici MERCEDES-AMG F1 Team, care a înțeles că a ajuns să depindă de un singur om.  

Iar socoteala din târgul Brackley nu prea s-a potrivit cu cea din piața Spielberg.

În 2021, Max Verstappen are cel mai bun început sezon din carieră: 5 victorii în an, dintre care ultimele 3 consecutive! Și nu numai că a câștigat, dar a făcut-o cu strategii diverse, aplicate perfect – totul obținut în duel direct cu Hamilton, duel în care team-ul Red Bull Honda nu a mai făcut greșelile tactice din trecut. Pripiți și descumpăniți au părut mai degrabă campionii, care au început să caute imediat scuze pentru EȘEC. 

Verstappen a plecat din pole position spre fiecare din ultimele 3 victorii, consemnând printre altele un hattrick (pole, record și victorie) și primul său GRAND CHELEM din palmares (adică a condus și toate tururile în cursă, pe lângă un nou hattrick). Este al 25-lea pilot din istorie care atinge o astfel de performanță într-o statistică în care apar în special campioni mondiali. Lewis Hamilton a obținut primul său grand chelem abia în 2014, în drumul spre al doilea titlu mondial. Acum are 6 și este la 2 astfel de curse “totale“ de recordul suprem, deținut de Jim Clark. Sebastian Vettel are și el 5 grand chelem-uri, primul obținut în 2011 (culmea!) tot în drumul spre al doilea titlu mondial.

Max nu are încă vreun titlu suprem. Dar a intrat deja în această elită, care îi numără printre alții pe Schumi, Mansell, Senna, Hakkinen, Hill sau mai bătrânii Fangio, Ascari, Moss și Lauda. Iar Max are doar 23 de ani, reușind acest record personal la o vârstă mai fragedă decât Hamilton sau Vettel. Dar grand chelem-ul se pare că nu îl impresionează pentru Verstappen. “Eu vreau să câștig. VICTORIA este cea care contează.” a spus olandezul după cursa din Austria.

Spre Silverstone, Max Verstappen pășește cu încredere. Are 32 de puncte avans și, de când a ajuns în fruntea clasamentului general, nu a mai pierdut poziția de LIDER. Chiar și după ghinionul din Baku! 32 de puncte înseamnă mult, mai mult decât o victorie plus bonusul oferit pentru recordul pe tur. Însă chiar acum apare experimentul despre care pomeneam. O CURSĂ DE SPRINT, sâmbăta, cu 3 puncte suplimentare aruncate în joc.

Evident, punctele sunt acolo pentru a fi câștigate de oricine, inclusiv de Verstappen. Însă acest moment al încercărilor, al noutății, se suprapune peste cursa de casă a lui Hamilton și a echipei Mercedes F1 (care are sediul în UK). Un circuit pe care Verstappen a câștigat o singură dată, anul trecut, din 7 încercări. Iar pe Silverstone, Lewis Hamilton e REGE cu 7 victorii și 7 pole-uri (anul trecut au fost 2 curse la Silverstone). Din 2015, Sir Lewis nu a fost niciodată în calificări mai jos de locul 2 (și nici la final de Mare Premiu, ca o paranteză). Iar noua cursă de sprint, experimentul de sâmbăta următoare, oferă 3 puncte și pole position în GP celui ce câștigă.

Așadar, vor fi 29 de puncte în joc. Iar acum, avansul de 32 de puncte al lui Max nu mai pare atât de mare. Lucru pe care sunt sigur că l-au înțeles Toto Wolff și compania. Nu vă lăsați induși în eroare de declarații lacrimogene și suspine, pe SILVERSTONE Mercedes vă contraataca cu tot armamentul din dotare, inclusiv cu upgrade-uri.

Ar mai fi de discutat și despre noul contract, semnat în mare grabă, dintre Hamilton și Mercedes: 2 ani cu reduceri de salariu aduse de posibilitatea că Lewis nu va ieși CAMPION mondial anul acesta. O presupunere care s-ar putea să nu se adeverească.

Scriu acum, negru pe alb: în cazul în care Sir Lewis Hamilton iese campion mondial anul acesta, contrar tuturor așteptărilor, eu CRED că va face un “Rosberg” și se va retrage chiar din 2021.

Iar totul stă sub semnul unui experiment pe care Formula 1 s-a găsit să îl facă exact în acest moment de CUMPĂNĂ

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *