EDITORIAL, EDITORIAL ANTAL PUTINICA

“CANCEL CULTURE”

Foto: Facebook Lewis Hamilton

Editorial | Antal Putinică

Este un subiect delicat, sunt sigur. Însă este în aceeași măsură un subiect de actualitate presantă. Inclusiv în sport, așa cum am remarcat în week-end. “Cancel culture” a început să își facă simțită prezența in lumea sportului, încet dar sigur, pe un drum deschis și deja bătut de mișcările sociale pentru egalitate și diversitate. Nimic greșit până aici. 

În Formula 1, în recent încheiatul Grand Prix Emilia-Romagna (aproape că îmi venea să îi spun pe comentariu România, poate din același spirit de egalitate între nații), Mercedes AMG Petronas F1 Team a stabilit un record neverosimil: al 7-lea titlu mondial consecutiv în clasamentul pe echipe. Ajuns la o nouă victorie, NOUAzecisiTREI in total, Lewis Hamilton a ținut să exprime, “la cald”, din cockpit și prin intermediul radioului, cât de fericit este să facă parte din această echipă extraordinară. A încheiat, cum a făcut și la ultimele 2 victorii, cu “thank you guys!”.  

Așa a rostit și la conferința de presă post cursă, însă cineva, presupun, a apucat să îi sufle la ureche că nu e tocmai “politically correct” să folosească termenul de “guys” (în traducere clasică și destul de obtuză din limba engleză: băieți). Și Lewis s-a corectat destul de pripit, spunând “guys, I mean men and women”. A uitat un lucru: în țara din care a pornit mișcarea “black lives matter” (respectiv Statele Unite anul 2013), “guys” este un termen intrat de mult și în limbajuj comun al fetelor, care, atunci când sunt împreună, se adresează restului grupului, indiferent de sex, cu acest termen. Pentru că definiția acestui substantiv implică și traducerile de individ, camarad, și prin extensie prieten.    

A fi “politically correct”, cum se cere în prezent, înseamnă a evita limbajul, manifestările sau măsurile prin care ținta clară este ofensa. Sunt perfect de acord! Dar când spui cu multă dragoste în suflet “guys”, cred că trebuie luat ca atare, respectiv o manifestare de prietenie, respect și apreciere. Nu ar trebui să se gândească nimeni la asta ca la o ofensă sau o omisiune voită, contextul este destul de clar!  

“Cancel culture” (asemenea egalității între sexe și diversității) trebuie să își definească niște limite. Nu este deloc “ok” să spui că bărbatul este mai inteligent decât femeia. Sau mai bun. Nu a fost niciodată cazul, iar noi o știm. Asemenea răbufniri vin din Statele Unite, unde în urmă cu numai un secol femeile nu aveau nici măcar dreptul la vot iar membrii populației indigene, “native americans” (culmea!), nu erau considerați cetățeni ai Statelor Unite. Cât despre populația de culoare, primele drepturi cetățenești au apărut cu adevărat, după multă luptă, în 1965. 

Dreptatea este nu numai binevenită, ci și necesară. De aceea societatea modernă se bazează pe un set de reguli bine stabilite, pe care trebuie să le respectăm cu toții, indiferent de rasa, sex sau religie. Schimbarea este de asemenea binevenită, mai ales în contextul actual, în care lumea trece un prag extrem de important. Însă îmbrățisarea fără retineri sau discernământ a unei voci din obscurul mediu online, schimbarea cu orice preț (mai ales când prețul constă în valori istorice împărtășite de o lume intreaga, până ieri) este injustă.  

Dar să revin de unde am plecat. În Formula 1, Max Verstappen a greșit acum câteva zile când, în urma unui incident cu Lance Stroll, l-a caracterizat pe acesta ca fiind “Mongol”. Indiferent ce argumente va găsi, evident că nu a dorit să îi aducă un omagiu canadianului în ceea ce privește abilitățile sau curajul de luptător. Nu-ți trebuie decât bun simț pentru a înțelege acest lucru. Pentru că mongolii au fost probabil cei mai temuți și neînfricați războinici din istorie, au creat cel mai mare imperiu trecând prin sabie întreagă Eurasie, de la mările Japoniei și Chinei de est și până la arcul carpatic în vest, din Rusia și până în China. Acum, termenul de “mongol” a fost deturnat, denaturat, și încearcă să pună o etichetă celor ce suferă de sindromul Down. 

“Cancel culture” nu ar trebui sa fie despre etichete. “Cancel culture” își găsește astazi vocea pe arene sportive, doar atunci când se poate face auzită printre zgomotul statuilor dărâmate sau strigătele de bucurie din social-media, când o operă de artă este alterată sau aruncată în neantul istoriei. Lupta pentru diversitate și egalitate nu trebuie să devină o luptă împotriva tuturor valorilor prezentului și, mai ales, ale trecutului. Este ca și cum ai cere să fie șters din istorie Genghis Khan, pentru rasismul de care a dat dovadă acum 8 secole. 

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *