EDITORIAL, EDITORIAL ANDREI NICULESCU

ANTONY, JADON SANCHO ȘI LINIȘTEA LUI TEN HAG

Foto: Facebook Manchester United

Editorial | Andrei Niculescu

Pentru că echipele naționale au fost la putere în această perioadă, ba pe la noi a apărut și suspendarea Simonei Halep, s-a trecut destul de repede peste alte subiecte care, în condiții de activitate sută la sută a cluburilor, ar fi generat cu siguranță mai multe dezbateri. Situația de la Manchester United, de exemplu, unde antrenorul Ten Hag a fost nevoit ca, în decurs de câteva zile, să scoată din lot doi oameni importanți, care împreună au costat aproape 200 de milioane de euro, cu salarii suficient de mari și cu greutate suficient de mare în vestiar: Jadon Sancho și Antony.

Nu e neapărat o legătură între ei, dar, veți vedea, ceva ceva s-ar putea să existe. Cazul Jadon Sancho a apărut imediat după eșecul lui United cu Arsenal, pe ”Emirates”. Întrebat de ce internaționalul englez nu a fost nici măcar convocat, întrebare legitimă totuși, căci nu erau informații despre o eventuală problemă medicală, Ten Hag a răspuns destul de ofuscat că la felul în care s-a pregătit nu merita să facă parte din lot. Destul de ciudat, să admitem, căci antrenorii evită astfel de verdicte în fața presei, preferând mai degrabă s-o scalde. Ciudat i s-o fi părut și lui Jadon Sancho, care, după nici două ore, s-a apucat, ofuscat la rându-i, să reacționeze. Unde altundeva decât în social media. În paranteză fie spus, câte astfel de incidente se petreceau oare acum vreo 20 de ani și nu afla nimeni de ele? Jadon și-a îndemnat ”follow”-erii să nu creadă tot ceea ce aud, adăugând înțepat: ”Nu permit nimănui să spună despre mine lucruri neadevărate. M-am antrenat foarte bine în această săptămână”. În regulă, am putea zice că e un răspuns pertinent, marea problemă e însă cui se adresa. ANTRENORULUI. Dacă i-ar fi replicat așa unui jurnalist ori om de televiziune, care ar fi pretins că știe anumte lucruri, n-ar fi fost nimic neobișnuit, dar să-i răspunzi așa antrenorului e mai mut decât bizar. Totuși antrenorul e cel care cântărește cel mai bine o situație de genul ăsta, prea puțin contează ce crede un jucător despre cum s-a pregătit dacă antrenorul spune că s-a pregătit prost. 

JADON SANCHO RĂMÂNE PE-AFARĂ

În concluzie, Jadon Sancho a fost scos din lot și scos rămâne, în ciuda unor pași înapoi pe care i-a făcut, inclusiv ștergerea acelui mesaj. Ba chiar se vorbește despre o posibile trimitere a lui în direcția Arabia Saudită ori Qatar, singurele destinații posibile în această perioadă. Nimic nu l-a mișcat, deocamdată, pe Ten Hag, în ciuda faptului că ulterior acestei povești, pe ”Old Trafford” a bubuit o altă situație, cea a brazilianului Antony. Scos și el din lot (cam târziu aș zice eu, dar revin la idee), după ce în Brazilia a fost pus sub acuzare pentru ”violență domestică”. Mai pe înțelesul tuturor, atacantul brazilian și-ar fi bumbăcit partenera și nu o dată, ci de mai multe ori pe parcursul ultimelor luni, respectiva făcându-i nenumărate plângeri. Motiv pentru care el a fost scos din ”naționala” Braziliei, unde fusese inițial convocat, această reacție obligându-i și pe cei de la United să procedeze în consecință. 

Mă întorc la Jadon Sancho. Care, în mod normal, ar fi trebuit, în această situație să preia în teren rolul și locul lui Antony. Ten Hag a fost însă de neclintit. De ce face asta? E o întrebare logică, nu? Pentru că atfel poziția lui ar fi avut de suferit, iar pentru un antrenor asta poate fi fatal. Ideea de ”pierdut vestiarul” pornește și din astfel de situații. Mai ales că balanța puterii în fotbalul de azi e destul de șubredă, căci foarte dese sunt situațiile de fotbaliști câștigând mult mai bine decât antrenorul lor, ceea ce, cumva, e ilogic, fiindcă autoritatea ”șefului” e oarecum știrbită, la fel și repectul pe care el trebuie să-l transmită.

Lui Ten Hag nu i-a tremurat mâna (și nici vocea) atunci când a luat decizia de a-l alunga pe Cristiano Ronaldo. Care în fotbal și pentru Manchester United înseamnă infinit mai mult decât Jadon Sancho. Tot pe aceleași considerente a acționat și-atunci, rămâne deci consecvent filozofiei sale. Mulți își vor aminti, apropo de vestiarul lui United, despre diverse incidente ce au avut loc acolo în mandatul lui Sir Alex, ceea ce e corect. La fel de corect însă ar fi să admitem că Ten Hag nu are nici marja de eroare pe care Sir Alex o avea în acea epocă, nici timp la dispoziție. Și-așa sezonul a început mai degrabă prost, cu două eșecuri și două victorii la limită (una obținută și cu ceva ajutor din partea arbitrilor). 

PROBLEMA ANTONY

Se poate vorbi, eventual, de lipsa de tact a lui Ten Hag la ora primei declarații, cea care a stârnit, de fapt, tot scandalul. Fotbaliștii, chiar și cei foarte bine plătiți, nu-s imuni la astfel de critici și reacționează diferit. Se poate, însă trebuie să luăm în calcul și faptul că ea a fost dată la cald, la capătul unui meci pe care United l-a pierdut cum l-a pierdut și pe care, la o adică, putea chiar să-l câștige. Altceva însă a deschis drumul unor speculații. Jadon Sancho a mai scris atunci ceva: ”Sunt alte motive la mijloc, dar nu vreau să vorbesc despre ele”. Asta mai lipsea, între noi fie vorba, să se apuce să dea din casă. Doar că odată lansată, ideea a fost imediat preluată și rostogolită. Ce altceva să fie la mijloc?, s-au întrebat toți.

Iar aici intră în scenă Antony. În principiu, concurentul pe post al lui Jadon Sancho, căci, sincer, cu Rashford n-ar avea cum să concureze. Sau cu Bruno Fernandez. Antony e, cum se zice, omul lui Ten Hag. Olandezul a insistat pentru aducerea brazilianului, iar United, ca să-i satisfacă pretențiile antrenorului a plătit o sumă considerabilă pentru un fotbalist ce, poate, nu justifica o asemenea investiție. Spuneam mai sus că reacția celor de la Manchester United față de problema fotbalistului a venit foarte târziu, abia după ce au acționat cei de la federația braziliană. Se poate concepe că la nivelul clubului de pe ”Old Trafford” nu s-a știut despre această situație? Greu de crezut, imposibil aș zice, căci scandalul are ceva vreme de când se consumă. Se poate crede, atunci, că s-a trecut cu vederea (noi am zice că s-a pus batista pe țambal, dar ei n-au țambal pe-acolo) în speranța că lucrurile se vor regla, tocmai știindu-se că e vorba despre preferatul antrenorului? Se poate, de ce nu?

Dincolo de speculații și decizii, situația de la Manchester United e dificilă. Acum, în week-end, vine în vizită Brighton, ceea ce e echivalent cu un pericol major. Apoi urmează debutul cu Bayern, în Champions League. Exact de astfel de probleme nu avea nevoie Ten Hag. Un lucru e însă clar. Meseria de antrenor la un astfel de club nu e așa simplă cum pare.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *