EDITORIAL, EDITORIAL DRAGOS SUCIU

Roland Garros-ul Cotelor | Partea a II-a

Editorial | Dragos Suciu

După analiza șanselor pe tabloul masculin la cel de-al doilea turneu de Grand Slam al anului, Open-ul Francez de la Roland Garros, putem spune că indicarea lui Rafael Nadal ca favorit principal se dovedește a fi inspirată deocamdată, ibericul cucerind titlul la Roma pentru a 10-a oară in carieră, după o finală superbă câștigată în fața marelui său rival, Novak Djokovic. Da, Novak Djokovic este marele rival din cariera lui Rafa, în ciuda tuturor acelor antiteze propuse cu Roger Federer de cealaltă parte a baricadei. Duelurile dintre Rafa și Nole îmi par cele mai complete din punct de vedere al arsenalului propus, cei doi demonstrându-și veleitățile ani de-a rândul, la cel mai înalt nivel, iar standardul de tenis atins în finala de la Roma este în continuare la limita apogeului în acest sport. Până la urmă ce altă dispută a propus 57 de confruntări DOAR la cel mai înalt nivel? Și nu, epopeea Evert-Navratilova nu suportă comparație, deoarece concurența din circuit era cu totul alta, iar acestea ajungeau în semifinale și finale fără să fie cu adevărat testate. Nu e cazul în tenisul masculin, mai ales în prezent, pentru că există cel puțin 5 jucători cu șanse reale în fața celor doi pe (aproape) orice suprafață. N-o să-i numesc, îi știm cu toții.

În turneul feminin din Cetatea Eternă s-a mai dărâmat un mit fondat de pseudo-specialiști după Roland Garros 2020. Acela că Iga Swiatek va avea același parcurs în tenis precum Jelena Ostapenko. Un mit provocat de naționalismul orbitor, vina lor principală în ochii acestora fiind aceea că au învins-o pe Simona Halep la turneul cel mai apropiat de sufletul românilor. Diferențele sunt uriașe, iar judecătorii rețelelor sociale ar fi trebuit să înteleagă asta fie și numai din modul în care s-au derulat cele două partide de la Paris cu Simona. Poloneza și-a confirmat din plin statutul de campioană en-titre la Roland Garros prin modul în care a cucerit titlul la Roma, finala fiind cireașa de pe tort, un dublu 6-0 cu un fost lider mondial, Karolina Pliskova.

Cunoscând tot acest context de prim-plan, dar fără să cunoaștem rezultatele turneelor din ultimele două săptămâni ce pregătesc Roland Garros, vă propun o nouă incursiune în lumea cotelor pentru câștigarea titlului, cu mențiunea că spre deosebire de turneul masculin, aici nu putem vorbi despre un reper ci mai degrabă despre pretendente la coroana pariziană.

Iga Swiatek (4.50) – Pe undeva surprinzător pentru mine faptul că bookmakerii o văd principală favorită pe poloneză. Nu pentru că nu ar juca cel mai bun tenis pe zgură în acest moment, nu pentru că nu ar fi convins în campania glorioasă din 2020, atunci când nu a pierdut set aici, dar pentru că e foarte dificil să te impui la un turneu de Grand Slam în ediții consecutive (poate mai ales aici) la doar 20 de ani. Statutul va fi diferit, la fel și modul în care se va canaliza atenția tuturor asupra ei. Poate fi o pălărie prea mare deocamdată pentru Swiatek, deși cred că va domina tenisul feminin în curând (legătură link articol Top 10 WTA 2026).

Ashleigh Barty (6.00) – Numărul 1 mondial detașat, australianca s-a impus pentru prima oară într-un Grand Slam la simplu în poate cel mai puțin probabil turneu, aici la Paris. Se întâmpla în 2019, iar de atunci, poate surprinzător, acel triumf nu a fost dublat nicăieri. Ne putem gândi la o oarecare problemă a lui Ash în turneele de Grand Slam, mai ales pe teren propriu, la Melbourne, sau în situațiile în care este favorită clară, însă în acest an la Roland Garros nu va fi cazul. O cotă generoasă oferită de specialiști pentru cea care va fi jucătoarea de învins în opinia mea. Titlul de la Stuttgart nu poate decât să contribuie la cauza ei.

Aryna Sabalenka (9.00) – Bielorusa ne propune de asemenea un pariu interesant, pe o cotă ridicată, singurul argument real fiind seceta de până acum din turneele de Grand Slam, acolo unde are doar două prezențe în turul 4. Pare puțin pentru o jucătoare ce a impresionat din toate punctele de vedere în acest sezon de zgură, perioadă în care a jucat finală la Stuttgart și a cucerit titlul la Madrid, de fiecare dată întâlnind-o pe Barty în ultimul act al competiției. Dacă nu ar fi existat turneul de la Roma în peisaj, cu siguranță Sabalenka ar fi fost prima sau a doua favorită. Așa însă, cum turneul italian e cel mai apropiat de Roland Garros din punct de vedere al condițiilor, alunecă până pe 3. Cam acolo o văd și eu, cu a 3-a șansă.

Garbine Muguruza (12.00) – Strălucitoare atunci când joacă cel mai bun tenis de care e capabilă, Garbine e fostă campioană de Roland Garros în 2016 și a părut să reproducă în prima parte a sezonului acesta câteva dintre momentele glorioase ce au dus-o până pe primul loc în urmă cu 4 ani. Cu o șansă importantă la fazele finale, cred că este foarte important pentru ea să treacă încrezătoare de primele 2 tururi, pentru că în situația în care nu va fi tublurată acolo, va deveni foarte greu de învins pentru oricine pe tablou.

Simona Halep (12.00) – Discuția e foarte simplă în cazul Simonei, campioană aici în 2018, după un ultim act cu Sloane Stephens. În proporție de 99.9%, nu va juca la Roland Garros după ruptura musculară suferită în meciul de la Roma cu Angelique Kerber, iar până la anunțul oficial probabil că va tot crește această cotă. E o lovitură suferită de Simona, fără îndoială, pentru că rămâne turneul de Grand Slam ce i se potrivește cel mai bine, dar nu putem fi decât optimiști pentru ceea ce urmează în sezon, Wimbledon și Jocurile Olimpice.

Cori Gauff (15.00) – Singura dintre jucătoarele analizate până acum ce nu a luat pauza de două săptămâni înaintea Roland Garros, Gauff pare hotărâtă să recupereze din turneele pierdute în perioada în care i se permitea accesul doar la un număr limitat de competiții din pricina vârstei. Semifinalistă la Roma, încă în turneu la Parma la ora scrierii acestui editorial, Gauff poate fi la un moment dat port-drapelul Statelor Unite în tenisul feminin. Acel moment nu cred însă ca a venit, iar faptul că organizatorii o văd cu șanse mai mari decât Elina Svitolina sau Serena Williams mi se pare totuși hilar.

Alte Favorite – Tocmai pentru că lupta pare a fi cu implicare mult mai variată decât la masculin, sunt de notat și alte sportive cu șanse bune aici. Elina Svitolina, mai mereu cu rezultate bune pe zgură are o cota de 20 oferită de bookmakeri, acolo fiind cotată și Serena Williams, cea care rămâne capabilă de a câștiga oricând un titlu de Grand Slam. De notat de asemenea Petra Kvitova (25.00), Elise Mertens (40.00) și Belinda Bencic (60.00)

Alegerea mea – Surprinzător sau nu, nu cred că Iga Swiatek va câștiga în acest an la Paris, deși mi se pare cea mai completă jucătoare pe zgură la ora actuală. În ceea ce privește tabloul masculin, nu am avut rețineri în a alege marele favorit, asta și pentru că istoria lui Rafa aici e unică. Pe tabloul fetelor oscilez între două nume, însă grație experienței superioare la acest nivel, o aleg la limită pe Ash Barty în fața Arynei Sabalenka, iar șansa a treia i-o ofer (surprinzător sau nu) lui Garbine Muguruza. Va fi un turneu cu mult imprevizibil, însă cred că nu vom avea o nouă campioană de Grand Slam la finalul său. Dacă vom avea, aceasta va fi Sabalenka.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *