NEWS

Sporturi de iarnă: Primele rezultate în Cupele Mondiale

Sporturile de iarnă au revenit în prim-plan, cu primele etape ale celor mai importante turnee de sezon.

Prima etapă din Cupa Mondială 2019-2020 la sărituri cu schiurile, rundă desfășurată în weekendul trecut, la Wisla (în Polonia), a fost adjudecată de norvegianul de 25 de ani Daniel-André Tande. El a încheiat sezonul trecut abia pe locul 35 la general. Pe zăpada poloneză a încheiat al doilea slovenul Anze Lanisek, în timp ce pe trei s-a clasat polonezul Kamil Stoch. De pe podium a lipsit, așadar, Ryoyu Kobayashi, revelația și totodată campionul autoritar al sezonului trecut. Japonezul va încerca, desigur, să-și apere marele Glob de Cristal în fața austriacului Stefan Kraft și a plutonului de polonezi Kamil Stoch, Piotr Zyla și Dawid Kubacki, de asemenea favoriți la triumful final.

Cupa Mondială de sărituri cu schiurile va aduce o premieră mult așteptată de fanii din România. Complexul de trambuline de la Râșnov va găzdui două etape, între 20 și 22 februarie, prilej nemaipomenit pentru a-i vedea plutind pe icarii admirați doar la televizor. Un eveniment pregătitor va fi la final de ianuarie, când fetele vor testa trambulinele din Valea Cărbunării.

Vă recomandăm secțiunea cu evenimente LIVEprecum și secțiunea cu vloguri de pe SportExtra.

Ne mutăm la schiul alpin, unde norvegianul Henrik Kristoffersen conduce ierarhia generală, după două etape, grație succesului din interiorul Cercului Polar de Nord, respectiv la slalomul de la Levi, cea mai mare stațiune de schi din Finlanda. În topul general, francezul Alexis Pinturault ocupă locul doi, datorită victoriei din etapa inaugurală, în slalomul uriaș de la Sölden (în Austria).

Drumul spre marele trofeu hibernal este deschis oricui. Legendarul schior austriac Marcel Hirscher, în vârstă de 30 de ani, a decis să se retragă din activitate, lăsându-le, în sfârșit, șanse și celorlalți sportivi care i-au fost contemporani. În ultimii opt ani, care au conincis cu cele opt titluri din palmares, Hirscher a bifat tot ce se putea mai de preț în probele preferate, cele de tehnicitate (respectiv slalom și slalom uriaș), care i-au adus inclusiv șapte medalii de aur la Campionatele Mondiale și două la Jocurile Olimpice.

La feminin, etapa de deschidere a coincis cu o mare surpriză. Alice Robinson (în vârstă de 17 ani) i-a adus Noii Zeelande prima victorie de etapă, după mai bine de două decenii, culmea, chiar în ziua în care naționala de rugby All Blacks dezamăgea în semifinala de la Mondial, 7-19 contra Angliei. Revelația Alice Robinson s-a impus la Sölden, la slalom uriaș, devansând-o pe americanca Mikaela Shiffrin, deținătoarea ultimelor trei titluri la general. Însă Shiffrin s-a impus în etapa a doua, la slalomul pe zăpada de la Levi, din weekendul trecut. În plus, ea conduce ierarhia generală, deja cu un avans de 80 de puncte, după ce Robinson nu a putut repeta forma excelentă din debut.

Vă recomandăm vlogurile axate pe tenis: DROP SHOT (Cristi Petre) și SMASH(Dragoș Suciu).

Trecem la Cupa Mondială de biatlon, care la 1 decembrie va porni din orășelul suedez Östersund, cu o etapă de sprint pe zece kilometri, urmată de o întrecere individuală pe 20 de kilometri. Dilema ține de șansele pe care norvegianul Johannes Bø le are pentru a-și păstra atât marele Glob de Cristal, cât și pe cele mici de la individual, sprint, urmărire și start în masă. La feminin, în același loc se vor desfășura sprintul pe 7,5 kilometri și cursa individuală pe 15 kilometri. Italia rămâne o forță redutabilă, prin campioana en titre Dorothea Wierer și vicecampioana Lisa Vittozzi.

La combinata nordică (sărituri cu schiurile plus schi fond), potențialul imens al norvegianului Jarl Magnus Riiber poate decide și acest sezon. Nordicul a încheiat Cupa Mondială cu un avans la general de peste 600 de puncte față de locul 2. Primele evenimente din noua ediție: la Ruka, în Finlanda, între 29 noiembrie și 1 decembrie.

Tot acolo vor fi și primele etape din schi fond, o disciplină în care Norvegia a triumfat prin Johannes Klæbo (la masculin) și Ingvild Østberg (la feminin).

Vă recomandăm vlogurile VIO VIDI VICI (Ioan Viorel) și MANOLOg (Manuel Terzian), în care sunt disecate subiectele importante din fotbal.

Nu în ultimul rând, sezonul de sanie a început, weekendul trecut, la Innsbruck, prin victoria în fața propriilor suporteri a austriacului Jonas Müller, acolo unde, la feminin, s-a impus rusoaica Tatiana Ivanova. Germania și-a adjudecat proba de dublu, iar Italia ștafeta.

La bob și scheleton, Cupele Mondiale se vor inaugura în complexul olimpic american de la Lake Placid, la mijlocul lunii decembrie.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *