EDITORIAL, EDITORIAL ANTAL PUTINICA

INDY 500 – partea a doua

Foto: Facebook Helio Castroneves

Editorial | Antal Putinica

Helio! Helio! HELIO! H E L I O !!! 

135.000 de piepturi respiră la unison iar atmosfera de pe Indianapolis vibrează în același ciclu. Poate că niciodată o victorie în Indy 500 nu a fost unanim aprobată precum cea de anul acesta. Helio Castroneves, Omul Păianjen, “bătrânul” generației scoase la pensie, veteranul care nu a acceptat să fie lăsat la vatră, luptătorul care nu are în vocabular cuvântul “GATA!”, a triumfat în Capitala Motorsportului. Brazilianul s-a impus din nou în cea mai grea cursă americană de monoposturi pentru că a continuat să viseze.  

Până și eu m-am întrebat: cum de a fost posibil?! Dincolo de aparențe, ar trebui să ne uităm puțin în trecut pentru a găsi un răspuns. Sudamerican pur sânge, Helio este mai întâi de toate un CREDINCIOS adevărat. Nu unul fervent dar nicidecum reținut, ci un om obișnuit în manifestările sale religioase. Poate chiar asta a contat foarte mult în a-și păstra sufletul neîntinat. Astfel, a continuat să rămână un copil fascinat de cursele auto, chiar și la 46 de ani proaspăt împliniți. Iar bucuria pură a triumfului a răzbătut până dincolo de micile ecrane, atingând pe toată lumea, întocmai credinței.  

Am început de cel puțin 4 ori această cronică post Indy 500, recunosc. Nu mi-a plăcut defel, nu am rezonat deloc cu ceea ce găseam, de fiecare dată, scris mai devreme. Nici acum nu îmi pare introducerea corectă. Și asta pentru că vreau să transmit acea senzație unică, acel puls, acea EMOȚIE pe care am resimțit-o chiar și din cabina de comentariu, dar îmi pare că nu reușesc. O să încerc, oricum.  

În 2009, când a câștigat Indy 500 pentru a 3-a oară, lumea l-a urcat pe piedestalul fragil, ca de sticlă, al idolilor de moment. Doar plecase din pole position și condusese cu grație 66 de tururi din cele 200 programate. O singură întrebare îi frământa pe toți: UNDE se va opri Helio? După al 5-lea trofeu Borg Warner, cumva la al 6-lea? În mentalul colectiv, al 4-lea triumf nu era decât o simplă formalitate legată mai degrabă de “când” și nu de un firesc “dacă”.  

Și uite că au trecut anii, deloc puțini, iar Helio Castroneves nu mai câștiga. A rămas fidel celor de la Penske, cu care și-a început seria victoriilor în 2000 în CART, dar ultimele sezoane treceau steril, fără reușite. Considerat “consumat”, Helio a fost apoi uitat, încet, și de public și de patronii de echipă. Nu mai avea nota aceea de siguranță cu care reușea să strălucească într-o efemeră lume a noutăților. 

Iar din 2018 a dispărut din Indycar. 

Încercările sale de a reveni au fost departe de așteptări, chiar dacă Roger Penske i-a mai întins mâna în câteva ocazii. În cele din urmă, s-a reorientat spre CIMITIRUL ELEFANŢILOR, anduranța americană IMSA WeatherTech. A demonstrat tuturor că se poate readapta cu ușurință și că a rămas același pilot rapid și cu instinct de prădător. A ieșit campion al seriei în 2020, cumva invizibil într-un an care a pus pe pauză o lume întreagă. 

Acasă, când își asculta familia cum doarme în liniștea nopții, Helio a continuat să viseze cu ochii deschiși la un nou trofeu Indy 500. Credința sa rămăsese nestrămutată! Aceeași credință care i-a înduplecat în cele din urmă pe Jim Meyer și Mike Shank să construiască un monopost pentru brazilian. Special pentru celebra Indy 500. 

Sponsorii nu s-au înghesuit să îl ajute pe Helio, dar nici nu au stat chiar toți deoparte. Nu știu dacă acei puțini finanțatori îndrăzneți așteptau un final fericit sau dacă măcar a fost careva care să cuteze până într-acolo: VICTORIE în Indy 500! Era prea mult pentru începutul unei noi relații, având în vedere că din 2018 și până în 2021 Helio Castroneves pilotase în doar 7 curse de Indycar. Dar au strâns mâna destinului, lăsând în palma sorții 1 milion de dolari nota de plată. 

În 2021, Helio Castroneves a condus cele mai puține tururi într-un Indy 500 pe care l-a câștigat: 20.  Dar cursa în sine a fost monumentală si a făcut din micuțul brazilian un adevărat munte! Omul Păianjen a urcat din nou gardul din fața tribunelor și a strigat sus și tare: “V-AM PROMIS! V-am promis și m-am ținut de cuvânt!” Chiar dacă este din Sao Paulo, pe 30 mai pe Indianapolis Motor Speedway, Helio Castroneves s-a înălțat deasupra tuturor precum statuia lui Isus din Rio de Janeiro, oferindu-le dragostea sa. 

Iar cu această ocazie, a stabilit noi recorduri din care amintesc doar câteva: PRIMUL pilot din afara Statelor Unite care intră în clubul select al celor cu 4 victorii în Indy 500; PRIMUL care reușește această performanță cu 2 echipe diferite și PRIMUL pilot din istorie care câștigat în același sezon anduranța Rolex 24 de pe Daytona și cursa de 500 mile de pe Indianapolis.   

Celebrele cărămizi de pe IMS au fost din nou folosite în fundația unei povești extraordinare. Dacă această poveste va continua sau nu, este acum din nou dincolo de puterea lui Helio. Pare incredibil dar Spiderman este acolo, undeva pe margine, în afara curselor, încă așteptând un telefon care îi ofere LIBERTATEA după care tânjește atât de mult.  

O libertate în care poate fugi în voie cu 370 km/h!

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *