EDITORIAL, EDITORIAL ANTAL PUTINICA

GLADIATORUL

Editorial | Antal Putinica

Sunt încă sub impresia emisiunii de vineri, cea în care am anunțat prima cursă ÎN VITEZĂ din 2022 în Nascar. Știam că vă începe în februarie, știam și că prima cursă va fi una cu totul și cu totul specială: o cursă pe un stadion. Și nu unul la întâmplare, ci L.A. Memorial Coliseum! 

Americanii au spus întotdeauna: the bigger the better! Când au văzut Colosseum-ul din Roma, s-au îndrăgostit imediat de idee. Era și normal, vorbim totuși despre una dintre cele 7 minuni ale lumii.

În apărarea lor, nu au fost singurii fascinați de concept, Colosseum-uri găsindu-se fie și numai cu numele pe tot întinsul globului. Însă americanii au împrumutat ideea și au “fardat-o” puternic, astfel că au apărut “coliseum-uri” pe tot cuprinsul Statelor Unite. Unele mai mici, altele mai mari, însă nici unul parcă “gigantic” cu adevărat, așa cum ar fi trebuit să fie.

Acum 2.000 de ani, colosal însemna același lucru, atât în latină cât și în greaca veche. Astăzi e doar la modă.

Amfiteatrul construit de Vespasian și terminat de Titus acum mai bine de două milenii nu avea “decât” 50.000 de locuri, însă la momentul respectiv era greu sau chiar imposibil să îți imaginezi atâtea suflete la un loc. Sincer, nici nu cred că erau mulți care puteau numără până la capăt! În acea perioadă, au fost totuși războaie de legendă în care au fost implicați mult mai puțini oameni.

În vremurile de glorie, Coliseum-ul din L.A. putea strânge maximum 130.000 de persoane, iar asta s-a întâmplat cu adevărat o singură dată. Renovarea de acum 3 ani i-a redus numărul de locuri la suta de mii, ceea ce este în continuare mult peste potențialul anticului amfiteatru flavian. Însă în ziua de astăzi, 100.000 de spectatori reprezintă un număr desuet, sunt arene care pot strânge de 3 ori atât.

Dar Los Angeles e Los Angeles!

Coloseumul din L.A. tocmai a fost cosmetizat. Operațiile de înfrumusețare, botoxul și implanturile au costat 315 milioane de dolari, o sumă deloc neglijabilă. Iar totul s-a întâmplat în 2019, atunci când lumea încă nu se schimbase în urma COVID 19 iar optimismul era debordant.

Celebra arenă a găzduit momente istorice importante, care nu au avut neapărat legătură cu sportul. A ascultat concerte unice, a fost binecuvântată de Papă, a fost gazda primei finale Super Bowl din fotbalul american iar pe 29 martie 2008  a fost stadionul cu cele mai pline tribune din istoria baseball-ului, într-un meci demonstrativ dintre Dodgers și Red Sox: 115.300 spectatori plătitori. 

Și când te gândești că totul a început acum 101 ani!

Coliseum-ul din L.A. a fost aprobat spre construcție în 1921 și terminat în 1923 ca un monument în memoria soldaților căzuți în primul război mondial. Primul eveniment a fost un meci de fotbal american între colegii, ceea ce va deveni o constantă de-a lungul secolului de existență.

9 ani mai târziu, în 1932, lumea începea să viseze din nou. Uitase războiul, așa că 39 de țări au răspuns prezent la Jocurile Olimpice din Los Angeles, găzduite de uriașul amfiteatru. În 1984, flacăra olimpică a fost reaprinsă cu ocazia unei noi Olimpiade de Vară. Iar istoria nu se oprește aici, Los Angeles fiind gazda preferată pentru Jocurile ce se vor disputa în 2028. Începutul va fi dat, ca de obicei, pe Coliseum, iar flacăra va sta mereu aprinsă deasupra porții de intrare pe stadion, în fapt o torță uriașă.

Peste numai 6 ani, L.A. Coliseum va fi prima arenă din istoria Jocurilor Olimpice care se va lăuda cu organizarea a 3 Olimpiade.

Dar celebrul amfiteatru nu a fost doar o casă minunată pentru evenimente sportive sau muzicale. Și-au găsit locul și alte evenimente, unele de-a dreptul istorice. Pe lista președinților americani care au vizitat Coliseum-ul se găsește și JFK, cu ocazia Convenției Democrate din 1960. 

Prezența lui Kennedy a strâns cel mai important public de până atunci, cu ocazia unui eveniment politic. Discursul său “New Frontier” a mers la inima publicului american, care l-a ales câteva luni mai târziu președinte al Statelor Unite.

În 2022, L.A. Coliseum încă stabilește noi frontiere. Acum, în Nascar Cup Series.

Am citit mult despre John Fitzgerald Kennedy, nu știu de ce. Pur și simplu am fost impresionat de cât de multe a putut face în 3 ani. Nu m-am putut abține să nu mă gândesc câte altele s-ar fi putut realiza dacă nu era asasinat în ’63. M-a revoltat modul în care destinul poate punct, abrupt, unei vieți strălucitoare.

JFK a fost al 35-lea președinte american și cu siguranță cel mai iubit, atât de americani cât și în lumea largă. În mandatul său, Statele Unite au evitat un conflict nuclear cu Uniunea Sovietică și au inițiat un proiect spațial fără egal în istorie: Kennedy era încă în viață când americanii au trimis primul om în spațiu și mai apoi pe orbită. 

Pasul mic pentru om dar uriaș pentru omenire, făcut de Neil Armstrong pe Lună, are la bază această inițiativă.

Au fost și evenimente religioase, cel din 1963 aducând în tribune cel mai numeros public înregistrat vreodată pe L.A. Coliseum: 134.000 de oameni au venit să îl asculte pe reverendul Billy Graham, alți 20.000 rămânând în fața porților. O audiență mult mai modestă a avut vizita Papei Ioan Paul al doilea, în ’87. 

Însă probabil cea mai așteptată vizită pe Coliseum-ul din Los Angeles a fost aceea a lui Bruce Springsteen, din 1985. “The Boss” nu a putut părăsi L.A.-ul 4 nopți la rând, cântând cu casa închisă de fiecare dată.

Însă arena rămâne una eminamente sportivă. Orice american proaspăt trezit din somn știe că aici a început istoria Super Bowl, cu prima finală din 1967 jucată între Green Bay Packers si Kansas City Chiefs.

Nascar-ul are prima sa cursă pe L.A. Coliseum duminică noapte. Până atunci, am voie să visez. Iar visul meu se încheie cu un Denny Hamlin, triumfător, urcându-se pe mașina sa încercată în lupte grele, ridicând sfidător brațele spre cer în timp ce Coliseum-ul îi rostogolește cuvintele în ecouri puternice: 

“ARE YOU NOT ENTERTAINED?”

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *