EDITORIAL, EDITORIAL ANTAL PUTINICA

CRYPTO-RACING

Foto: Facebook McLaren

Editorial | Antal Putinica

Criptomonedele, un Eldorado contemporan. Goana după aur a zilelor noastre! Nu rostești Bitcoin, nu exiști! Sunt considerate monede virtuale dar sunt mai reale ca oricând. Nu sunt palpabile dar au îmbogățit oameni peste noapte, la propriu! Sunt în centrul unor povești cu Feți Frumoși, care au păstrat monede digitale primite ca plată pentru o amărâtă de pizza acum câțiva ani pentru a ajunge multimilionari astăzi. Basme cu “whales” și căpitani Ahab, cu figuri misterioase și extratereștri.

Inițial (acum un deceniu, doar), criptomodele erau puține la număr însă extrem de periculoase, asociate adesea cu “outlaws”. Considerate monede murdare și folosite numai de cei ce încălcau legea ca într-un veritabil Wild Wild West, plătind produse și servicii interzise, aceste așa zise monede au ajuns astăzi portdrapelul societății “libere”. 

Sunt descentralizate, la îndemâna tuturor și – aspectul cel mai important – nu sunt guvernate de marile bănci sau instituții financiare, acel Big Money considerat în prezent răul suprem.

Odată ajunse fenomen de masă cu rulaj de trilioane de dolari, criptomonedele au nevoie (ca orice alt business care a ajuns respectabil) de o imagine spălată, curată. Creatorii lor au înțeles că pentru a supraviețui într-un viitor îndepărtat, este necesar acest “deep cleansing”. S-au organizat workshopuri, discuții libere și au fost folosite tot felul de mecanisme IoT pentru a atinge acest deziderat.

Iar unele monede (sau blockchain-urile din spatele lor) folosesc motorsportul ca principal transportator de imagine și mesaj.

Prima mașină de curse sponsorizată de Bitcoin s-a văzut în Statele Unite, în cursa Indy 500 din acest an. Rinus Veekay a ieșit în ediția 105 a celebrei curse în Chevrolet-ul nr. 21 cu logo-ul BTC mare cât o zi de post. “Vreau să câștig trofeul Warner-Borg, să sărut cărămizile, să beau laptele și să văd cum Bitcoin trece de pragul de 100.000$” a spus entuziastul patronul al team-ului, Ed Carpenter, care nu a ascuns faptul că are o parte din economiile sale investite în monede virtuale. 

În plus, Ed a mărturisit că numărul 21 de concurs a fost ales special pentru că reprezintă cele 21 de milioane lansate inițial de fondatorul Bitcoin (presupus) Satoshi Nakamoto (număr redus în prezent la puțin peste 18 milioane).

Bitcoin era deja prezent în Indycar de la începutul sezonului, însă în calitate de sponsor personal al olandezului Rinus Veekay, logo-ul BTC fiind afișat pe combinezonul acestuia. Moda monedelor virtuale a început în sportul american în baseball și basketball, unde diferite tranzacții au fost aprobate și în criptomonede, de la achiziționarea de abonamente și bilete speciale și până la plata unor sporuri și salarii ale sportivilor. Acum este și în cursele de viteză.

După anunțurile din luna mai din Indycar a urmat Nascar Xfinity, în iunie. Landon Cassill a ajuns la o înțelegere cu șeful unui blockchain și a ales să fie sponsorizat și plătit pentru efortul său alături de teamul JD Motorsport numai în monede virtuale. Peste 2-3 ani vom afla dacă Landon Cassill a fost un vizionar sau s-a păcălit.

În Formula E, care tocmai a încheiat primul sezon de campionat mondial, platforma Binance a creat High Voltage, un concept în urma căruia fanii ajung să interacționeze cu echipele favorite. Miza o reprezintă 24 de NFT-uri – în fapt rendere în format 3D, la scară mică, ale monoposturilor care au luat startul în 2021.

Dintre toate formele de motorsport, Formula 1 este poate vehiculul cel mai important pentru criptomonede. Sau măcar cel mai mediatizat. Aici, sumele și convențiile se fac pe o deschidere de zeci de milioane de dolari. Cum este și noul angajament între crypto.com și Liberty Media.

A fost semnat un contract pe 5 ani, cu vizibilitate clară pentru sponsor (apare aproape la toate cursele de Grand Prix din acest an, inclusiv in cursele seriilor suport) și care valorează 100 milioane de dolari!!! 

O sumă deloc neglijabilă, chiar și pentru F1. Singura problemă majoră, de viitor apropiat, ar putea fi următoarea: criptomonedele sunt “ținute” în viață cu un consum uriaș de energie. Numai pentru Bitcoin, consumul de energie acoperă necesarul anual al unei țări mai mici. Ori Formula 1 dorește să devină o competiție “verde”, prietenoasă cu mediul și cu o amprentă carbon zero până în 2025. Apare un evident conflict.

Dar asta e o problemă care va fi rezolvată la momentul în care devine reală. Aceste gânduri și preocupări de viitor ne revin deocamdată nouă. O vorbă a unui alt popor îndeamnă să nu ratezi nici o ocazie în care poți pune mâna pe bani. După aceea, problemele se rezolvă mai ușor.

Poate așa a gândit și CEO-ul McLaren. Înțelegerea particulară a team-ului patronat de Zak Brown afișează larg Tezos, considerat cel mai avansat blockchain al momentului. Colaborarea acoperă de asemenea “mai mulți ani” și oferă un parteneriat tehnologic care va ieși pe piață cu o minune mai nouă decât criptomonedele: NFT-urile (non-fungible tokens). Iar pe acest teritoriu nici nu încerc să mă avânt, pentru că îmi este de-a dreptul imposibil de deslușit mecanismul.

Tezos afirmă că, grație unei platforme diferite de Bitcoin sau Ethereum (Proof of Work), consumă de 2 milioane de ori mai puțină energie pentru a obține aceleași rezultate. Reprezintă deci un viitor mai curat din toate punctele de vedere. Tezos, pentru o sumă care nu a fost comunicată, se vede deja din iunie 2021 în Formula 1 dar și în Indycar prin intermediul Arrow McLaren SP (echipă în care tocmai a fost cumpărat pachetul majoritar, probabil și cu banii Tezos, de Zak Brown). Pentru Tezos nu a fost suficient să fie prezent pe circuite, și-a dorit și mediul virtual, acolo unde McLaren are echipă oficială în eSports: McLaren Shadow.

Angajamentele din F1 sunt mult mai clare și au fost plătite cu bani reali. Nu le-aș spune încă bani vechi pentru că în baza dolarului se fac și se desfac averile celor care investesc în monedele virtuale. Dar calea a fost deja deschisă, dacă nu chiar bătută bine, și asta în numai câteva luni. Unde se vor opri aceste investiții?

Sau mai bine spus, până unde vor crește criptomonedele? Vorbim în bull marketul din primăvară.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *