Editorial, Editorial Dragos Suciu

Cote Favoriți Australian Open

Editorial | Dragos Suciu

Având la orizont primul turneu de Grand Slam al anului 2021, lumea tenisului se adaptează din mers unei situații fără precedent. Cu Openul Australian mutat cu două săptămani mai târziu față de programarea inițială și cu situația foarte ciudată din aceste zile de la Antipozi, cu jucătorii carantinați în funcție de zborurile luate pentru Australia, controverse apar din toate părțile, începând cu cele stârnite de jucătorii nemulțumiti de diferențierea făcută de organizatori.

Dacă o parte dintre jucători se bucură de condiții ceva mai relaxate în perioada de două săptămâni de carantină și se pot antrena în condiții ceva mai apropiate de firesc, alții oferă scene halucinante, încercând sa se pregătească în camerele de hotel, uneori chiar fără echipament adecvat (așa cum este cazul Soranei Cîrstea). Astfel, șansele ca ierarhiile să fie răsturnate, par a fi din ce în ce mai mici, Adelaide, locația unde condițiile sunt de departe cele mai bune, fiind locul unde se află câțiva dintre marii favoriți de pe tabloul masculin (Djokovic, Nadal, Thiem), dar și câteva dintre cele mai bune jucătoare ale lumii (Barty, Halep, Osaka, Williams).

Așadar, după analiza favoritelor de pe tabloul feminin, astazi vom trece în revistă principalii favoriți ai caselor de pariuri (de această dată și prin prisma clasamentului propriu-zis) de pe tabloul masculin de simplu. Să fie vorba despre un nou triumf al celui mai bun jucător din istoria turneului de la Melbourne, sau amenințarea lansată de Dominic Thiem în finala din anul 2020 să fie dusă la bun sfârșit de această dată? Poate Rafael Nadal să devină primul jucător din era Open cu cel puțin două titluri de Grand Slam câștigate în fiecare locație? Sunt jucătorii din NextGen pregătiți să se lupte cu adevărat pentru un titlu de Grand Slam într-un grup mai mare?

Întrebările vor ramâne și vor persista până la startul Australian Open, pe 8 februarie, însă câteva răspunsuri par a fi, pe undeva, ceva mai ușor de anticipat. Să le descoperim în cele ce urmează!

Novak Djokovic (2.20) – Așa cum Roger Federer se simte ca în propria sufragerie pe Centralul de la Wimbledon, iar Rafael Nadal riscă să întârzie fiecare meci disputat la Roland Garros din cauza ca announcer-ul e nevoit să amintească în prezentarea oficială toate edițiile (13!) in care a cucerit trofeul, Novak Djokovic și-a pus amprenta precum nimeni altul pe Openul Australian.

Pe o suprafață ce se potrivește de minune tenisului său rapid, intuitiv și foarte agil, Nole a cucerit titlul în 8 ediții și este văzut, pe bună dreptate, drept marele favorit și în anul 2021.  Carantinat la Adelaide, în condiții mult mai bune decât o mare parte a jucătorilor, ne așteptăm ca Djokovic să se fi antrenat din nou foarte bine în extrasezon, pentru că finalul de an 2020 l-a găsit la un nivel destul de modest pentru standardele uriașe ale sârbului. Campion în ultimii doi ani, Djokovic va împlini 34 de ani în luna Mai, însă cel puțin pentru această ediție va rămâne foarte greu de învins sub soarele australian. Cota nu e neaparat foarte atractivă, însă luând în calcul toate variabilele, mai ales istoricul său aici, am putea să îl distingem drept principal favorit și pe hârtie și în analiză.

Dominic Thiem (6.00) – Probabil jucătorul cu cel mai important progres dacă vorbim strict despre turneele de Grand Slam în anul 2020, austriacul a câștigat primul său titlu de acest nivel la US Open, în contextul absențelor lui Rafael Nadal, Roger Federer și în cel al descalificării lui Novak Djokovic în faza optimilor de finală.

Singurul jucător din așa-numita generație intermediară ce se poate lupta în turneele mari atât cu Big 3, cât și cu NextGen, Thiem a reușit să își dozeze jocul și efortul competițional în așa manieră, încât să joace finala la două din cele trei Grand Slam-uri desfășurate în sezonul precedent. Paradoxal poate, nu a jucat în anul 2020 decât sfert de finală la turneul său de Grand Slam preferat, Roland Garros, acolo unde ajunsese în ultimul act al competiției în anii 2018 și 2019. În startul sezonului precedent, în Australia, a avut un parcurs foarte bun, învingandu-l în sferturi de finală pe liderul mondial de atunci, Rafael Nadal, și dominând în bună măsură finala cu Novak Djokovic.

Personal, nu cred că i se potrivesc atât de bine condițiile de la Melbourne, cu mingea sărind destul de puțin, ceea ce nu îi favorizează spin-ul extrem din lovituri, însă, deja vorbim despre un jucator experimentat în Grand Slam, capabil să meargă până la capat în orice competiție.

Va amenința în scurt timp și locul 2 în clasamentul ATP, ocupat în prezent de Nadal, iar dacă traiectoria va rămâne ascendentă, cred că Thiem va cuceri minim un titlu de Grand Slam și în anul 2021. Totuși, mă îndoiesc că acel titlu va veni în Australia.

Rafael Nadal (7.00) – Cu 20 de titluri de Grand Slam în palmares și, obiectiv vorbind, cu șanse mai mari decât Roger Federer pentru a cuceri cel de-al 21-lea titlu în anul 2021, Rafa merge la Melbourne cu ambiția de a deveni primul jucător din istorie, ce cucerește cel puțin de 2 ori, fiecare titlu de Grand Slam.

În Australia a cucerit titlul o singură dată, în anul 2009, atunci când a reușit să încheie cu succes două dintre cele mai frumoase meciuri din istoria recentă a tenisului, semifinala cu Fernando Verdasco (pe care, personal, îl consider cel mai bun meci văzut vreodată) și finala cu Roger Federer. A mai ajuns în ultimul act de 4 ori (în anii 2012, 2014, 2017, 2019) și rămâne și în acest sezon, unul dintre marii favoriți.

Este clar faptul că Rafa nu poate fi scos din calcule, deși din multe puncte de vedere vorbim despre o suprafață care nu îi avantajează stilul de joc, însă, cu o pregătire bună în extra-sezon și cu acea nemaivăzută capacitate de a se reinventa, casele de pariuri îi oferă cea de-a treia șansă la câștigarea trofeului, cu o cotă de 7.

Oriunde s-ar desfășura un turneu de tenis la care Nadal participă, cota de 7 este una de atacat pentru ca ibericul să cucerească trofeul. Chiar și la Melbourne, cu mult imprevizbil în jur, Rafa poate ataca trofeul, însă sunt de părere că are nevoie de un traseu accesibil în fazele superioare ale turneului, în niciun caz o triplă de gen Tsitsipas-Thiem-Djokovic din sferturi și până în finală. Dacă înlănțuirea aceasta îi va permite fie și numai un meci ceva mai lejer, cota devine una foarte bună.

Daniil Medvedev (7.00) – Câștigător al Turneului Campionilor și cu cel mai bun final de sezon 2020 din întreg circuitul, Medvedev a fost primul jucător NextGen cu finală de Grand Slam jucată (US Open 2019). De atunci, însă, mai mereu a părut să se împiedice prea repede în competițiile importante, până la finalul anului 2020, atunci când a reușit să lege un șir impresionant de victorii in fața numelor mari din tenisul mondial.

În condiții ce i se potrivesc, avantajat de un bounce ceva mai scăzut al mingii și cu o disponibilitate extraordinară la efort, Medvedev nu poate sa acuze decât pauza competițională ce a survenit în momentul în care se afla într-un punct de vârf al formei sportive. Capabil să domine pe oricine la nivel fizic și tactic (rara avisîin rândul NextGen), rusul este cotat drept al treilea favorit al specialiștilor, la egalitate cu Rafa Nadal. Acest lucru vorbește clar și răspicat despre creșterea reputației sale în circuit, iar prognoza nu mi se pare deloc fantezistă, Medvedev fiind un jucător cu șanse pentru două din cele patru turnee de Grand Slam desfășurate în sezon (Australian Open și US Open).

Problema se pune mai degrabă la nivel temperamental și comportamental, capitolele la care Medvedev are încă de suferit, episodul semifinalei de US Open 2020, pierdută după un moment de degringoladă în plan mental, în primul set, fiind încă foarte recent în memorie.      Altfel, cu atitudinea potrivită și cu mai multă toleranță față de sine, rusul este unul dintre marii favoriți la Melbourne.

Stefanos Tsitsipas (15.00) – Cu o ascensiune foarte frumoasă în anii 2018 și 2019, Tsitsipas pare să se fi stabilizat undeva în preajma locurilor 5-8 în clasamentul ATP, iar asta vorbește de la sine despre nivelul său actual. Unul foarte bun, stabil și solid, dar deocamdată insuficient pentru a face pasul într-o finală de Grand Slam. Două semifinale jucate la acest nivel (Australian Open 2019 si Roland Garros 2020), Turneul Campionilor câștigat în anul 2019 și destule victorii la numele mari din circuitul masculin. Suficiente argumente pentru ca Tsitsipas sa amenințe și la această ediție de Australian Open și să răstoarne ierarhiile.

Doar că, turneele de Grand Slam sunt atât de greu de câștigat tocmai pentru că trebuie să legi victoriile în fața numelor mari. Iar această constanță la cel mai înalt nivel, i-a lipsit deocamdată lui Stefanos în meciurile de trei din cinci seturi.

Încă foarte tanăr, destul de temperamental dar la fel de talentat, grecul este în mod cert un adversar de evitat în sferturile de finală pentru Djokovic și Nadal.  Câștigarea unui Grand Slam este însă o cu totul altă provocare, una pentru care Stefanos nu pare deocamdată 100% pregatit. Poate ajunge destul de departe, va câștiga cel puțin un Grand Slam în curând, însă nu cred că acel moment va veni chiar atât de repede. Fiind un jucător ce nu a ars etapele firești în evoluție, cred că în primul rând trebuie să facă pasul constant în Top 4, să joace încă 2-3 semifinale la acest nivel și apoi să fie cu adevarat unul dintre marii favoriți la câștigarea unui titlu de Grand Slam. Asemenea lui Dominic Thiem în ultimele 3 sezoane. Cotă mare dar cu șanse relativ mici.

Alexander Zverev (15.00) – Zburând sub radar în ultimii doi ani, Sascha a jucat la US Open prima sa finală de Grand Slam și a fost foarte aproape să o și câștige, conducând cu 2-0 la seturi și cu break în setul al treilea contra lui Dominic Thiem.

Acuzat o perioadă pentru faptul că nu are cea mai buna etică a muncii și, prin urmare, nu performează la nivelul său real în turneele de Grand Slam, Zverev a răsturnat predicțiile în 2020 și a jucat semifinala de Australian Open (unde a avut de asemenea șanse contra lui Thiem) și finala de US Open.

Are suficiente motive să spere la Melbourne, pentru că deja este suficient de experimentat la acest nivel, peste Medvedev și Tsitsipas în orice caz, este foarte tanăr și din ce în ce mai bine pregătit fizic grație colaborării cu Jaz Green. Nu se vorbește suficient despre Zverev atunci când sunt prezentați favoriții pentru fazele finale în turneele importante, deși a câștigat Turneul Campionilor în anul 2018 și are victorii la toate numele mari din Tur, iar aici ar putea veni momentul său, un moment pe care l-a anunțat prin rezultatele din anul 2020.

În continuare inconstant, o problema ce pare să persiste, Zverev pare totuși să fi absorbit excelent toate criticile și, cu mai puțină presiune pe umeri decât în urmă cu 3-4 ani, cred că poate deveni în scurt timp, campion de Grand Slam.

E nedrept faptul că este cotat în general sub Tsitsipas și Medvedev (în ultima vreme chiar și sub Rublev), deoarece fără să impresioneze din punct de vedere estetic și având câteva hibe evidente, totuși tenisul său a devenit din ce în ce mai bun, iar meciurile de trei din cinci seturi, (meciuri în care poate regla lucrurile din mers), încep să i se preteze din ce în ce mai bine.

O cotă interesantă, însă, la fel precum în cazul tuturor favoriților, va fi extrem de important și traseul. Cu mențiunea că, în cazul lui Zverev (și, poate, Medvedev) este mult mai important traseul din prima săptămână, acolo unde a avut probleme de-a lungul timpului.

Alți Favoriți – Tenisul masculin ne-a obișnuit de vreo 15 ani cu această polarizare de-a dreptul nemaiintâlnită.

Modul in care cei 3 mari (Federer, Nadal, Djokovic) au dominat, nu prea a permis altor nume sa se afirme, mai ales in turneele de Grand Slam. Au fost si 3 excepții notabile de-a lungul acestui interval, Andy Murray, Stan Wawrinka și Juan Martin del Potro, însă zilele de glorie ale acestora par să fie deja apuse. Astfel, în tot acest tablou variat, cred că sunt 3 jucatori mai slab cotați de catre bookmakeri care ar putea furniza mari surprize la Melbourne.

Ma refer, în primul rând, la Andrey Rublev (cota 30.00), jucătorul cu cea mai mare ascensiune în anul 2020, capabil să se lupte de la egal la egal cu oricine, însă nu știu cât de pregătit este în meciurile de trei din cinci seturi. Este o provocare la care trebuie să răspundă începând din anul 2021, iar Melbourne este prima astfel de șansă.

Apoi, i-aș vedea capabili să ajungă departe și pe Milos Raonic (30.00), fost finalist de Grand Slam și numar trei mondial, cu amintiri plăcute din Australia și un tenis foarte greu de contracarat pe suprafete dure, dar și pe Jannick Sinner (40.00), cel care a fost alături de Rublev surpriza placută a Turului în anul 2020. Totuși, să luăm aceste potențiale surprize cu ceva rezerve, pentru că tenisul masculin trăiește încă epoca Big 3. Tot mai aproape de Big 2, aparent.

Alegerea Mea – Vorbim despre Australian Open, turneu care în ultimii cincisprezece ani pare să își fi găsit în sfârșit regele.

Iar atunci când privim istoricul, perspecitvele și condițiile, este foarte greu să nu îl alegem pe Novak Djokovic drept principal favorit și la această ediție.

A demonstrat în ultimii ani că poate caștiga finale jucând atât foarte bine (2019), cât și îndoielnic (2020), iar 2021 reprezintă o bună șansă de a ajunge la nouă trofee aici.

Dacă este sau nu valoroasă cota de 2.20 este cu totul altă discuție, însă. Dominic Thiem, Rafael Nadal, Daniil Medvedev și Alexander Zverev au șanse destul de bune, dacă nu de a câștiga trofeul, atunci cu siguranță de a-l învinge pe Novak Djokovic. Și dacă, în situația lui Nadal, cei doi se pot întalni doar în finală, Thiem, Medvedev sau Zverev pot fi intâlniți până în ultimul act al competiției, cu toții având potențialul de a amenința coroana australiană a sârbului. Totuși, atunci când tragem linie, tot la Djokovic recurgem.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *