EDITORIAL, EDITORIAL ANDREI NICULESCU

CARE E PROBLEMA LUI MBAPPE?

Editorial | Andrei Niculescu

Așteptându-l pe Messi, al cărui debut e prevăzut pentru week-end-ul viitor, așteptându-l și pe Neymar, mai bine zis așteptând să vadă care e starea de spirit a brazilianului acum că și-a regăsit bunul prieten, dar mai ales așteptând să vadă împreună, pe gazon, tripleta de aur din atac, fanii parizieni – dar nu numai, căci PSG odată cu transferurile din această vară tinde spre o dimensiune globală mult mai amplă – au în continuare în minte câteva semne de întrebare legate de Kylian Mbappe. 

Și le vor avea până pe 31 august, căci am convenit că în fotbalul de azi orice e posibil, albul de seara poate deveni negru până dimineață și invers. În fond, cel mai bun exemplu în acest sens e Messi, care pleca de pe iahtul din Ibiza pentru a semna cu Barcelona și ajungea, trei zile mai târziu, la Paris. Semnele de întrebare sunt legate de viitorul apropiat al lui Mbappe, a se citi sezonul care abia a început, se înmulțesc atunci când vine vorba de sezonul următor, dar tind să se transforme într-o avalanșă de semne de exclamare, de mirare mai corect spus.

Iar aceste semne de mirare s-au auzit cât se poate de clar sub formă de fluierături și huiduieli la adresa lui Kylian, în momentul în care numele lui a fost citit înaintea meciului de campionat cu Strasbourg. Meci ce s-a jucat pe Parc des Princes, atenție! Fără să fie unanime și chiar înlocuite de aplauze la final, acele fluierături s-au constituit într-o întrebare adresată campionului mondial de oamenii din tribună: 

Kylian, care e totuși problema ta?!

Fiindcă, da, Kylian Mbappe are o problemă. Implicit și PSG o are, dar din partea clubului parizian disponibilitatea de a face pace, de a semna o prelungire a contractului ce expiră-n vara viitoare, e totală. Din a lui Kylian, nu prea. Căci altfel nu se ajungea aici. Situațiile în care un fotbalist intrat adânc în ultimul an al înțelegerii sale cu un club acceptă într-un final să semneze prelungirea sunt foarte puține și în niciun caz la oameni de dimensiunea lui Mbappe.

BANII NU SUNT O PROBLEMĂ

Care să fie, deci, problema lui Kylian? De ce ezită să semneze? Din punct de vedere financiar, pare destul de clar că nu ar trebui să fie motive. Nici măcar ideea că, ajungând liber de contract în altă parte, Mbappe va primi un salariu uriaș, primă de instalare mare, plus alte comisioane pentru familie nu funcționează, căci dacă nici PSG nu poate plăti contracte suculente, prime de instalare, comisioane, nu văd cine ar mai putea s-o facă astăzi, când Covid-ul și-a băgat țepii aia ce apăreau obsedant pe televizoare și a spart bula în care intrase fotbalul mondial. PSG egal Qatar, iar asta știm bine ce înseamnă și care este la Doha motivația robinetului financiar ce curge fără oprire când vine de vorba de fotbal, în principal, și de sport în general. 

PROIECTUL SPORTIV NU E O PROBLEMĂ

Nici din punct de vedere strict fotbalistic nu putem găsi prea lesne explicații. Mbappe vorbea de proiect sportiv, un termen la modă, căci nu e primul care să abordeze o astfel de idee, echipă competitivă, eventual și de viitor, capabilă să se lupte pentru toate trofeele și cu extratereștrii la o adică, bla bla bla. Și Messi a insinuat asta la un moment dat, vă amintiți? Despre sinceritatea cu care se scoate această idee pe tapet, prefer să nu comentez, pricepem cu toții cum stau lucrurile. Revenind la Mbappe, păi dacă nici PSG nu are în momentul ăsta un lot capabil să câștige toate competițiile posibile, eventual și pe cele la care nu participă, cine să mai aibă. Să ne înțelegem, ideea de a avea un lot colosal nu presupune siguranța câștigării trofeelor, pot fi întrebați cei ce formau acel Real Madrid ”galactic” din 2003, 2004, 2005, dar nu asta e tema de acum, ci nemulțumirile lui Mbappe. Căruia, între noi fie vorba, Nasser Al-Khelaifi i-a tras o scatoalcă zdravănă la prezentarea lui Messi, cuvintele ”boss”-ului parizian fiind, de altfel, la originea acelor fluierături de care aminteam mai sus. Căci, da, nu mai ține această scuză. Când lângă tine e adus Messi, când e adus căpitanul lui Real Madrid, când e adus cel declarat jucătorul Europeanului, când e adus poate cel mai bun fundaș dreapta al momentului și când mai e adus și un mijlocaș călit în atâtea bătălii în Anglia, iar când toți aceștia se alătură unui lot deja plin de valori, de ce ai mai strâmba din nas atunci când vine vorba de proiect?

ȘI-ATUNCI, CARE E PROBLEMA?

Nu cumva problema lui Kylian Mbappe e alta? Nu cumva adevărata lui frustrare seamănă cu cea a lui Neymar de la Barcelona, din 2017? Bine, la Neymar marea problemă pare să fie lăcomia tatălui, dar din nou nu asta e discuția acum, ci Mbappe, chit că și el e reprezentat tot de tată. În 2017, Neymar se plângea că orice ar face el tot Messi e în centrul atenției. Poate că așa gândește și Mbappe azi. Că orice ar face, tot despre alții se va vorbi, mai ales acum după venirea lui Messi.

E posibil oare ca strategia PSG-ului în raport cu Mbappe să fie una greșită? El e parizian, născut în arondismentul 19, a începutul fotbalul pe străzile de-acolo, mai apoi s-a dus la Bondy și Clairfontaine, nu departe totuși de Parc des Princes. Chit că Monaco a avut un rol esențial în transformarea sa, tot parizian rămâne, iar PSG ar fi trebuit, poate, să pedaleze mai mult pe ideea acestei apartenențe, ce ar fi venit într-un clar contrast cu acuzațiile de aroganță financiare aduse grupării. Mai e și campion mondial, ceea ce îi oferă un alt ascendent în vestiar, o altă anvergură. Nu cumva în jurul lui Mbappe trebuia construită echipa câștigătoare a PSG-ului? La nivel de imagine vorbesc.

FOARTE INTELIGENT, DAR CĂPOS ȘI ORGOLIOS

Pe când era la școală, la Bondy, despre micul Kylian se spunea că e foarte dotat intelectual, peste medie chiar, dar că e foarte rebel, de multe ori prea orgolios și foarte greu de convins atunci când are ceva în cap. Așa a fost și cu plecarea la Monaco, ce abia revenise din periplul prin liga a doua, unde el a vrut să meargă, deși tatăl lui încerca să-l trimită la Bordeaux, unde avea prieteni. 

E posibil oare ca firea asta rebelă a lui Mbappe să vină în contrast cu ideile celor de la Paris? Poate că da, mai ales că azi în vestiarul PSG-ului el nu are niciun prieten francez în afara lui Kimpembe. Mai mulți are în vestiarul Barcelonei, Dembele, Griezmann și Umtiti, ori al lui Manchester United, Pogba, iar la Euro s-a apropiat foarte tare de Benzema spun jurnaliștii francezi. În vestiarul PSG-ului, acum, nucleul dur e în jurul lui Messi și Neymar, căci spre ei au migrat argentinienii, brazilienii, italienii, plus Ramos, care nu-i un oarecare. Iar Kylian e destul de singur.

Ar putea să fie o explicație, ce ziceți?

Cei de la Real Madrid își freacă mâinile de bucurie, sperând într-un transfer încă din această vară. Puțin probabil, ce-i drept, dar încă posibil. Iar cei de la PSG așteaptă. Așteaptă ca sezonul ăsta, implicit coabitarea din teren cu Messi și Neymar, să mai șteargă din dubiile lui Mbppe. Altă soluție n-au, mai ales că la ei nu există necesitatea de a amortiza investiția uriașă făcută în vara lui 2017. Și poate că, în câteva luni, feeling-ul lui Mbappe se va schimba.

P.S. Atunci când vine vorba de Mbappe și de viitorul lui se vorbește încontinuu de Real Madrid. Poate chiar prea mult. Zic totuși să fim atenți și la alte variante. De Liverpool, ce ziceți?

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *