EDITORIAL, EDITORIAL ANTAL PUTINICA

AȘA-I ÎN TENIS!

Foto: Facebook Daniel Ricciardo

Editorial | Antal Putinica

Mare vizionar, Toma Caragiu! Vorba sa devine uluitor de justă în contextul actual. La Australian Open, vrajba trage cu săgeți otrăvite atât între sportivi, cât și între sport și public. Iar ce se întâmplă la AO ar trebui să fie un avertisment pentru toate competițiile sportive. Într-un 2021 încă serios afectat de pandemie, sportul nu cred că are nevoie de un astfel de exemplu. Aș putea extrapola: lumea are nevoie de sport, nu de “circ” media! 

Am ales să vorbesc astăzi despre turneul australian de tenis, în special despre repercursiunile pe care le va avea și în alte sporturi, pentru că frontul de undă stârnit în emisfera sudică poate distruge totul într-un tsunami devastator. Să nu uităm că Formula 1 trebuia să înceapă tot acolo, la Antipozi. Prima etapă a calendarului 2021 a fost însă amânată pentru final de an, pe 21 noiembrie, între Brazilia și nouă etapă din Arabia Saudita. 

Mi se pare că întreaga lună noiembrie a fost păstrată de Liberty Media, parcă, pentru soluții de ultimă instanță precum cea de mai sus. Însă acest lucru a fost posibil comasând nu mai puțin de 4 GP-uri în octombrie. Dar (pentru că există aici un mare “dar”), acele 4 curse din octombrie sunt toate în deplasare: Singapore, Japonia, Statele Unite și Mexic – grand prix-uri care nu au avut loc sezonul trecut din motive de VIRUS. Istoria se poate repeta, caz în care luna noiembrie ar putea deveni salvatoare, cu etape ad hoc disputate exclusiv în Europa, pe modelul sezonului 2020. 

Daniel Ricciardo, născut în vestul Australiei, la Perth, speră că se va concura, totuși. A ajuns la Mclaren – Mercedes, ceea ce îmbunătățește substanțial șansele sale la podium, performanță ce îi lipsește acasă. Practic, în ultimii 3 ani de curse în Melbourne (excepție făcând 2020, evident) el a terminat Grand Prix-ul o singură dată, în 2018. Ricciardo crede că avem numai de învățat din situația actuală de la Australian Open, competiție sportivă care merge mai departe, practic, cu orice preț: 72 de participanți sunt carantinați înainte de startul turneului (un număr impresionant, recunosc), jucători sau jucătoare care timp de 2 săptămâni nu se pot antrena, nu pot ieși să socializeze – sunt izolați pur și simplu în camere de hotel.  

În Formula 1, doar 5 piloți au fost găsiți pozitiv la VIRUS. Puțini, putem gândi. Dar când împarți 5 la totalul de 20, reiese un procent care nu e deloc de trecut cu vederea. Și în Formula 1, asemenea celorlalte sporturi, se trăiește în permanentă izolare, aproape de sihăstrie după cum spunea Lewis Hamilton – un pilot care totuși s-a infectat cu VIRUSUL pe final de sezon 2020, ratând participarea într-o etapă. Din fericire pentru el, Sir Lewis Hamilton devenise deja campion mondial, deci nu a contat. 

Calendarul nerespectat în 2020 a dus la serioase pierderi financiare. Nimeni nu a avut de câștigat! Sponsorii nu au avut expunerea promisă, lipsa publicului anulând orice manifestare trackside. Organizatorii au pierdut bani pe toate părțile, inclusiv cei încasați pe bilete. Unii nu au returnat banii, păstrând biletele active pentru 2021. Printre ei se numără și Melbourne, care a pierdut oricum 22.5 milioane lire sterline (fără să mai punem la socoteală și banii pe bilete). Dacă Australia nu organizează un Grand Prix anul acesta, poate intra într-un vortex financiar fără fund.  

Anul trecut, echipele au pierdut și până la 50% din încasările preconizate, unele dintre ele fiind salvate de la faliment (a se citi cumpărate) de corporații sau fonduri financiare. Altele s-au împrumutat, amanetând încasările din sezonul care stă să înceapă. Toată lumea în F1, în acest moment, trăiește pe timp închiriat. Inclusiv campioana Mercedes, care a vândut o treime din acțiunile echipei de Formula 1 sponsorului INEOS și care nu mai este de acord să îl plătească pe Hamilton cu 50 milioane de dolari pe sezon. 

Se anunță un an cel puțin la fel de greu ca anul trecut. Poate și mai dificil, dacă luăm în calcul că în 2020 mai erau ceva bani puși deoparte pentru zile negre. Acum, ne târâm doar cu vapori de benzină în rezervor și cu un motor care se poate gripa în orice clipă. Bani nu mai sunt, dar pot veni cu condiția ca sportul să își reia locul cuvenit în atenția noastră. 

Iar în viață e ca-n tenis, de aceea Australian Open poate hotărî “template-ul” pentru viitor. 

 ——-   

PS: VIRUS = COVID-19 … Am luat decizia de a nu-i mai pronunța numele. Și nu din spirit de frondă ci pentru că am auzit un copil, o fetiță de doar 4 anișori, care i-a atras atenția mamei ei, timid și în șoaptă, să nu mai pronunțe COVID-19, că este un nume rău care îi provoacă frică. Nu a fost nimic naiv în spusele ei. Din contră, mi s-a părut un adevăr candid, ce poate fi sesizat doar sub imperiul inocenței. 

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *